Arról beszélt, milyen volt Aligán együtt dolgozni az MSZMP főtitkárával. Nagyon sok tanulságot le lehet ebből vonni.

Forrás: 24.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
A Kádár rendszernél az elmúlt 500 évben nem volt jobb.
Beszélhetünk diktátorként és zsarnok ként róla.
Tanulhattál ingyen amennyit csak akartál.
Az eladott és el herdált nemzeti vagyon 99% akkor teremtődőt meg.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Nem volt éhező ember! Ez mindent megmagyaráz Kádárról. A jelenlegi milliárdos tolvajok íratnak ilyen cikket róla.
nyanya001
Diktátor, zsarnok... egyszerre felbátorodott a tésasszony
de gondolom, mint Kádár szobalánya akkor ő is jobban élt az átlagnál.
GeoCravker
@nyanya001: alig hiszem hogy kettőnyócvanas lecsókolbászon és nyócvanfillére' zsírból kent zsírosdeszkán élt volna
Zsoel
@nyanya001: Azt, hogy diktátor, zsarnok, nem a szobalány mondja, hanem a Hír24 újságírója, illetőleg közvetve a Bors.
nyanya001
@Zsoel: Nem Kádár volt a diktátor, a zsarnok, hanem az, aki
azt a politikát követelte meg.
Volt egy piros telefon, Kádárnál a hallgató része volt,
a beszélő rész Moszkvába !
magyarbakancs
A Kádár rendszernél az elmúlt 500 évben nem volt jobb.
Beszélhetünk diktátorként és zsarnok ként róla.
Tanulhattál ingyen amennyit csak akartál.
Az eladott és el herdált nemzeti vagyon 99% akkor teremtődőt meg.
eugen4402
@magyarbakancs: Ilyeneket ne nagyon írjál le, mert rögtön leintenek, hogy persze, a fiatalságodat sírod vissza, és hogy bezzeg csak két évenként mehettél nyugatra, meg örülhettél, ha 5 év várakozás után megkaptad a Trabantot... Mi akartuk a változást, megkaptuk!
zöldszem
@eugen4402: Nem a szocializmust sírja vissza az emberek többsége, hanem a munkahelyeket, az egészségügyi ellátást, lakást, oktatást akár az egyetemig, stabil megélhetést.
verum
Kétségtelen, hogy orosz katonák szállták meg az országot, kétségtelen, hogy a KGST piac nem a mi kedvünkre volt, kétségtelen, hogy a pártvezetők urak voltak és igaz, hogy csak kevesek jutottak nyugatra.
De.
A munka jog volt, a hajléktalan fogalmát nem ismertük, tényleg ingyen tanulhatott aki csak akart, az árak évtizedekig nem változtak, nem volt a boltokban nagy választék, de azt mindenki meg tudta venni, (a sorban állás minden boltban megszokott volt) a nyaralás mindenkinek biztosított volt, olcsó vállalati és SZOT üdülők voltak, a bűnözés ha volt is, igen kis mértékben és az sem brutális, a tömegközlekedés olcsó volt és biztonságos -- az élet összességében kiszámítható volt.
Kifelejtettem valamit...?
verum
Még valami. A Hir24 cikknél az egyik kommentelő kifogásolta, hogy Kádár hűtőjében dugig volt, ami keveseknek jutott akkor. Azonban megnézhetnék Orbán, Lázár, Mészáros, vagy Kövér elvtársak hűtőjét és össze lehetne vetni, hogy akkor hány éhező volt (mert azért volt) és mennyi van ma!
eugen4402
@zöldszem: Felénk se sok őrült rohangál, aki a PB vagy KB üléseit hiányolná, vagy Németh Károly et. szivélyes mosolyát vágyná vissza. Őszintén bevallom, az újságok első 2 - 3 oldalát szinte soha nem néztem meg önvédelemből. Viszont tudtam jókat röhögni (olyan jó pol. viccek soha nem lesznek többé), és a létbiztonság eszembe sem jutott, olyan természetes volt, mint az oxigén a légkörben. És tudtam örülni a munkámnak, mert tudtam, hogy hasznot hozok a cégnek, és a cég holnap is számít rám...Öregek mondták akkortájt: változtassatok, csak nehogy a fürdővízzel a gyereket is kiöntsétek. Nem hallgattunk rájuk, sajnos.
Toby
Kádár életében is híres volt puritánságáról és közvetlenségéről !

Az egyik megye párttitkára - pártbizottsági üést követően - meghívta lakásába Kádárt.
Az öreg belépett és látott ott sok csodát, fűggőkertet, csoda akváriumot. Szótlanul hagyta, hogy a gazda körbevezesse, majd amikor megnézett mindent, megkérdezte
" Magának mi szüksége van ezekre ? Járt már lakótelepi munkáslakásban ? "
Ezzel elköszönt és elment !
bakegya
@1magyar: azért elég sok mákostésztát ettünk-de ma vannak családok ahol az is jó lenne.
eszegfu
@verum: 10:42 Nem hiszem, hogy kifelejtettél bármit is. Kiegészitem a bünözéssel kapcsolatos részt... a körzeti megbizottnak nem kellett karton, fotó a "rosszfiukról"...esténként benézett a moziba, a presszókba, a kocsmákba... név szerint tudta kik a "rendetlenkedők"... figyelmeztette őket... ha kellett hazakisérte a lakására és "átadta" a szüleinek. Valahogy nekem az nem nagyon hiányzott, hogy mehessek külföldre nyaralni... sokan ezt a szabadság korlátozásának tartják, ami akár igaz is lehet.
verum
@eszegfu: - akkortájt nem volt divat zárni a bérházak kapuját. Mikor már nem volt nagyon házmester sem a gyakorlatban, éjszakára sem voltak zárva a kapuk. És nem féltünk. Pedig még rács sem volt az ajtón-ablakon. És nem féltem késő este hazajönni egyedül, semmi bajom nem is történt.
Toby
@bakegya: Kádár alatt még a hagymás, pirospaprikás zsíróskenyér is jobban esett, mint most a csodacuccos pizza !
Zsoel
@nyanya001: Ebben nem tudok és nem is akarok ítélkezni, hét évet sem éltem abban a rendszerben. Csak szóltam, hogy nem a volt szobalány mondta ezeket a szavakat.
verum
@Horizont: - igen, nosztalgiázunk, mint ahogy elődeink is nosztalgiáztak, a kádár-korszak előtti élet után:
indavideo.hu/video/Sennyei_Vera_-_Bucsu_Budapesttol
wagabund
hát nem a szobalány mondta ezeket a szavakat...a cikk nagyadag szarkeverésből áll...
hasonlít, párhuzamot von,mintha átélte volna...
Zsoel
@Horizont: Na, hát azért meséltek egyet s mást róla, ahogy más, idősebb rokonaim és ismerőseim is. Elmondásuk alapján jó éppenséggel nem volt az a rendszer, de kénytelenek voltak abban élni, mert nem volt más. :) Akivel én ilyesmiről beszélgettem, az mindenesetre egy se sírja vissza azokat az időket, pedig egyöntetűen elismerik, hogy akkoriban sokkal nyugodtabb és stabilabb volt az élet.
Mobil123
@verum: 10:45 Azért az én emlékeim szerint a környeztemben nem volt éhes gyerek, család. Igaz falun nőttem fel , és nekünk rengeteg libánk, kacsánk, csirkénk volt .Édesanyám százával nevelte őket . Hízókat adtak le a vágóhidra , és folyamatosan volt választós malac eladás. Minden évben 2-3 hízót levágtak és volt egész évre belől.
Most meg boltba járnak húst venni mert olyan drága a takarmány hogy nem éri meg tartani állatot. Szét verték a TSZ-ket és nincs semmi. Ami van az is pl.Csányi kezében van. Megszűnik Pécsen a Pickhez tartozó vágóhíd . Gondolom nem kell mondani miért.
Annyira hozzák létre a munkahelyeket:-((
Zsoel
@Horizont: Nézd... Ezek nem az én szavaim, hanem másokéi, én óvodás gyerekként még mit sem értettem a körülöttem lévő világból, mert el voltam foglalva a csattogós lepke tologatásával. Ha ellentmondást érzel, az nem az én ellentmondásom. Akik így látják, nyilván okkal mondják ezt, ha az akkori biztonságos élettel szemben is inkább a '90 utáni időkre "szavaznak". De én arról nem tudok nyilatkozni, miért gondolják így, és csak közvetve, mások szemén keresztül tudom értékelni a Kádár-rendszert. Arra meg nem hiszem, hogy kíváncsi vagy, te nálam sokkal többet éltél benne, pláne felnőttként.
mtsl
Én arra várok, amikor lázár szobalánya szólal meg...
verum
@Mobil123: - én városban nőttem fel és bizony volt osztálytársam, aki éhezett. Többen vittünk be neki mindig a tízórainkból.
verum
@mtsl: - no látod, arra én is nagyon kíváncsi lennék!
mtsl
@Zsoel: Senkit nem érdekel a nézeted, te csöves náci.
Bármit írsz, az bla.bla-bla.
Nem a kormány által ledegradált emberek a szolgák, hanem ti vagytok agyilag zombik, akik regnálják azt a mocskot, aminek orbán a vezére.
Húzz picsába, te garbós 70-es évekbeli gondolkodó.

Vágod végre, hogy milyen hüje vagy, és milyen mocsoknak az eltakargatásában segédkezel?
Romlott vagy a velődig!!!
lajospapa
Néhány megjegyzés és párhuzamállítás a mai korral: Kádár luxusban élt. Mai pártvezetőink nem? Biztonságiak kísérték. A maiakat nem? Két-három évente mehettél külföldre. Ez lényegesen megváltozott. Holnap is mehetsz, ha összegyűlt a pénzed. Ha nem?
Nem mehettél külföldre dolgozni. Ma mehetsz mert itthon nincs munkád. Nem tanulhattál: Ma igen, akár húsz évig is, ha van apunak pénze. Svájcban is. Soha nem osztottak ételt a Blahán. Mert nem álltak volna be érte. Ma ötudatosan beállnak. Mért van ez?
Zsoel
@Horizont: Persze, hogy értem, kicsit talán át is tudom érezni, de teljes beleéléssel mégsem tudok ebben veled egy hullámhosszra kerülni, mert a korszakban leélt évek híján nincs nosztalgiaérzetem sem iránta. Generációs szakadék, tudod - de azért nincs harag, ugye? :)

"Azért a "csattogós lepke tologatása" mélyen megérintett:))))))" Pedig csak a hangulatfestés végett írtam, mert nekem nem is volt ilyen játékom, úgyhogy talán 1-2 alkalommal játszhattam vele, más gyerekeknél. :)
verum
@lajospapa: - Kádár éppen hogy nem élt luxusban. Lehet, hogy rendelkezésére állt sok luxus cikk, de nem élt vele. Lehet, hogy neki az asztalán volt banán, ami a népnek nem jutott, de a népnek jutott sok gyümölcs, alma, körte, szőlő, dinnye és megfizethető áron.
Szóval ma sem a luxust irigyli a legtöbb ember, hanem az alapvető életfeltételeket hiányolja!
Zsoel
@Horizont: Ugyan, hagyd, ne süllyedj le a szintjére. Hadd erőlködjön, rólam lepereg a fröcsögése.
Zsoel
@verum: Kis érdekes forrásanyag Kádár puritán étkezési szokásairól. :)

magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek/kadar-kolbasz
Zsoel
@Horizont: Ugyan, a gyerekek találékonyak, ha zajkeltésről van szó, nem kell hozzá kész hangszer. :) Nekem nem volt se sípom, se dobom (nádi hegedűm igen, olyat egyszer a nagypapám csinált nekem ;) ), viszont én a konyhapadlóra kipakolt, felfordított fazekakból-lábasokból és főzőkanalakból rögtönzött dobfelszerelésen adott koncerttel örvendeztettem meg a szüleimet. A cintányérok funkcióját természetesen a fedők töltötték be. :))
Zsoel
@Horizont: Várj csak! Sípom mégiscsak volt, most gondolkodom: mikor '90-ben kint jártunk családilag svájci rokonoknál, ott kaptam egy nyakba akasztható, fából készült, golyós sípot. Még meg is van valahol. De nem sokat visíttattam, akkor már benőtt annyira a fejem lágya, hogy nem borzoltam ilyesmikkel a felnőttek idegeit. :)
mtsl
@Horizont: Változóban az egész világ.
A jelenlegi világban rengeteg sokan halnak meg méltatlanul.
A kialakuló új világban meg még többen.
SEMENNYIRE nem tolerálom azokat, akik az lemúlt, és az eljövendő fasiszta világrendszert támogatják.

A zsoel garbós idealista náci, egy a sok közül.

Nem beszélek sem vele, sem veled, sem senkivel szépen, aki kicsit is támogatja azt az agyhalott rendszert, ami ma Magyarországon uralkodik.

Mi marad a szegény embernek?
A csúnya beszéd, aztán a lázadás - szépen beszélő fehérgalléros bűnözők ellen!!!

Te masszívan arány és szereptévesztésben vagy, komám!

Ú
Zsoel
@Horizont: Persze, ennek is lehet szerepe a dologban - ráadásul a dolog pikantériáját az adja, hogy a svájci rokonságot 56-os magyarok, illetve leszármazottaik, nagymamám két nénje, egy bátyja, és azok gyermekei alkotják. De én nem csak a saját családomat említettem, hiszen más emberekkel is szóba-szóba került a múlt rendszer, és óhatatlanul is összevetik az emberek az aktuális (nemcsak a mostani, hanem a '90 óta eltelt időintervallum bármelyik pontjában álló) világgal. Tulajdonképpen nem sok értelme van vitázni ebben a kérdésben. Biztosan mindenki tudna mondani előnyöket és hátrányokat mindkét, kádári és nemkádári rendszerből egyaránt.
mtsl
@Horizont: Örülök, hogy befejezted velem, de ki kért arra ,hogy elkezd velem?
Te szőke nő vagy?
Gyűlölöm a rosszat, és ezt a Biblia lapján teszem (ha nem hiszed, járj utána).

A szőke nőknek: Azé' nacizok itt, mert a magyar jobb oldal CSAK ÉS KIZÁRÓLAG náci.
Ha nem volna náci a magyrar jobb oldal, akkor nem náciznák, de mivel nácik, ezért nácizok.
Mi a nácik alapvető ismérve?
Hogy elnyomják az elesetteket.
Persze több baj is van a nácikkal (pl garbóban fényképkezednek), és felgyújtják a fővárost, de ezekhez képest semmi, hogy halálra ítélik a saját honfitársaikat, akik elesettek, és segítségre szorulnak.
Ha lesz Észak és Dél harca Magyarországon, és te a déli oldalon vonulsz hadba, leváglak, mint a disznót.- te náci bérenc!
Zsoel
@Horizont: Akkor jó, mert a mi családunk egyenletesen szegény: a múlt rendszerben sem volt semmink, meg most sincs. :)))
mtsl
@Horizont: Szerintem is az vagyok.
A köcsög orbán azzá tett, de ezzel nem hárítom a felelősséget.

De, a Dél a rabszolgatartásról, és a népbutításról szól.
Én Északi vagyok zsigerileg, tehát ha úgy adódik (már pedig úgy fog adódni), a rabszolgatartókat levadászom!

EZ ALAPVETÉS EGY IGAZSÁGSZERETŐ EMBERNÉL!

Vagyis te vagy a bunkó paraszt, rabszolgatartóként!!!
Zsoel
@Horizont: Nem is mondasz butaságot. Az évek száma is egyfajta gazdagság ám. Most gondolj bele, hányan nem érik meg nemhogy a te korodat, de még a 30., 20., sőt, kimondani is szörnyű, a 10. életévüket sem... A lelki gazdagság pedig többet ér minden pénznél, ezt már megtanultam. ;)
mtsl
@Zsoel: Garbóban fényképezkedem, szépen beszélek, szépen eszek, biztos jó vagyok valahol.
Valahol lehet, de itt nem!
Hányan hánynak, tőled, és az eszméidtől ...
Úgy érzelmeken alapuló hüjeség, amit írsz ahogy van!

Tudod mit nem értek?
Miért kell garbóban (70-es évek) fényképezkedni (2015.ben) ahhoz, hogy úgy érezd, elfogadnak?

Q-várazavar a garbód!
Vedd le - most!

.
wagabund
a szombati piacon láttam csattogós lepkét, kis talicskát, fakerekű rollert...

a szívem helyett majdnem a gatyámat öntötte el a melegség... mondom majdnem..

:-)
eszegfu
@verum: 15:28 Egyáltalán nem jutott eszembe nekem sem a félelem, sőt még a szüleim sem figyelmeztettek! 15 éves koromtól a Margit szigeten dolgoztam 3 müszakban... délutánosként 22 órakor végeztem, kigyalogoltam a szigetről és szinte az utolsó járattal értem haza. De az is lehet, hogy a fiatalságomra emlékeztet a Kádár korszak, ezért csak a jó emlékek maradtak meg...nem tudom.
magyarbakancs
@eugen4402: Leírom mert jobb volt.
Fiatalságommal elmúlt a biztonság érzetem,a jó létem.
Gyermekeink ma azt látja mennél nagyobb gazember vagy annál sikeresebb.
eugen4402
@magyarbakancs: A mi generációnk bizony így járt, de most mégis gazdagabbak vagyunk (egy tapasztalattal). Mondták, hogy ezt is ki kell próbálni, mert a pudingról is csak akkor ítélkezhetünk, ha megkóstoltuk. A régi nekem is jobban ízlett...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.