Lemondott és a franciaországi Strasbourgba megy tanítani Somogyi László, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatója – mindössze két évvel a nyugdíj és igazgatói megbízásának lejárta előtt. Somogyi döntésének az oka, hogy szerinte a kormány megcsonkolta az iskolai autonómiát – derült ki a Vasárnapi Híreknek adott interjújából.

 Az egykori igazgató számára az utolsó csepp a pohárban ez volt:

Számomra teljesen vállalhatatlan volt, ahogy a nyugdíjasokkal bántak. Ha akkor rögtön felálltam volna, nehéz helyzetbe hoztam volna az iskolát, de akkor határoztam el, hogy nem töltöm ki a mandátumomat. Olyan kollégákat hoztak megalázó helyzetbe, akik az életüket áldozták a tanításra és a gyerekekre, mégis nekik kellett kérvényezni, hogy tovább dolgozhassanak. Ez nagyon megviselt, de ami sokkal fontosabb, a nyugdíjas pedagógusokat is megviselte. Ilyet nem lehet csinálni emberekkel, pláne nem olyanokkal, akik hosszú évtizedek óta kiválóan végzik a munkájukat, és rajonganak értük a gyerekek. Igazából ők tesznek szívességet, hogy még tanítanak.

Somogyi, aki szakszervezetői vezető is volt egyben, azt látta: "teljesen esélytelenek" voltak. Ugyanis úgy véli: a szakszervezetek akkor tudnak hatékonyan fellépni, ha tömegek vannak mögöttük, megfogalmazzák az akaratukat, és ezért tenni is hajlandóak. Ez nem történt meg – tette hozzá.

A Medgyessy-kormánynak volt egy nagyon jelentős intézkedése, a pedagógusbérek rendezése. De utána a közvélekedés alakult ki, hogy ez vitte gazdasági csődbe az országot, és ebben a mostani ellenzék is benne volt. Pedig az egy nagyon jelentős lépés volt, nem csak a fizetések miatt, de újra vonzóvá vált a tanári pálya. Később, már az előző kormány alatt mégis elkezdődött a pedagógusok helyzetének romlása, az iskolák legatyásodása

- árnyalta tovább a képet Somogyi.

És hogy a pedagógusok látva a negatív folyamatokat miért nem sztrájkoltak?

(...) ezzel kapcsolatban van a pedagógusokban egy olyan alapvető kifogás, hogy nem hozhatjuk a gyerekeket rossz helyzetbe, az a dolgunk, hogy ellássuk őket. Nem tudom, hogy ez ok vagy ürügy. Ugyan ezzel én alapvetően egyetértek, csak éppen azt kellene mérlegelni, hogy a sztrájk egy ideig rossz a mostani generációnak, de lehet, hogy sokat javít az utána következők helyzetén. 

A Somogyi Lászlóval készült teljes interjú itt olvasható.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
"Ilyet nem lehet csinálni emberekkel"

De lehet. Fasiszta országban lehet, még ennél csúnyább dolgokat is. Csak egyet említek, a magánnyugdíj megtakarítások ellopása ami örökölhető lett volna.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mate03
@Desischado: ! Semmit nem mondok! Mindent leírtatok helyettem is!
levarosbukta
@papa.49: Ha valaki akkor egy igazgató, aki egyben szakszervezeti vezető bizony ha van vér a pucájában nagyon sok tömeget meg tudott volna mozgatni ha akart volna. De ő is csak lapított mint szar a fűben amíg nem talált magának jobbat.
papa.49
@levarosbukta: Azért nem ítélhetjük el hogy nem merte felvállalni a ,,jégtörő,, szerepét, biztos volt rá oka, nem mindenki tudja azt megtenni hogy akár a saját, vagy a családja jól felfogott érdeke ellen cselekedjék, és tedd hozzá azt is hogy hányan álltak volna mellé, a végén egyedül neki kellett volna a ,,balhét elvinni,, ezért én nem ítélem el...
levarosbukta
@papa.49: Pontosan ezért tartunk ott ahol tartunk! Mert azok az emberek akik tehetnének és tudnának és tenni valamit csak a saját kis pecsenyéjüket sütögetik.
patkószeg
Ez nagy ostobaság volt tőle. Éppenhogy mindig annak kell erősebben kiállni másokért, akinek a kezében a hatalom van. Most mit látnak a többiek? Ő elhúzott, azonnal fényes állást kapott, ők pedig ott maradtak a fekában.
Érdekes módon, amikor tüntetésről van szó, igazi cselekvésról, mindenkinek a gatyája teliszalad. Pedig ha képesek volnának tüntetni, és kitartani a céljaik mellett (érsd: nem rohanni haza fél nap után anyuhoz, mert kész a vacsi), ez a korrupt, hazug kormány - és kapcsolt részei - már régen a sitten ülne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.