Kétszáz menekültet és öt csempészt fogtak el a magyar-osztrák határon vasárnap este kezdődött közúti ellenőrzés során hétfő délelőttig – hangzott el az osztrák belügyminisztérium sajtótájékoztatóján hétfőn Bécsben, ahol az osztrák belügyminiszter hangsúlyozta: az ellenőrzés során a schengeni övezet minden szabályát betartják.

A belügyminiszter szerint a "klasszikus értelemben határellenőrzésnek nem nevezhető" ellenőrzés célja az, hogy megakadályozzák emberek halálát, és elfogják az embercsempészeket. A cél érdekében el kell fogadni azt, hogy torlódások és korlátások várhatók az utakon – mondta Johanna Mikl-Leitner.

A vasárnap elrendelt intézkedést a minisztérium azzal indokolta, az utóbbi napokban történt események és az egyre gátlástalanabbul eljáró embercsempészek miatt határozottabb fellépésre van szükség, így a csempészeket a legszigorúbban ellenőrzik és büntetik.

A tárcavezető továbbra is gyors európai intézkedést sürgetett az embercsempészet visszaszorítására, továbbá legális európai menekültútvonalat és az unió külső határainak biztosítását szorgalmazta. A hétfőn tartott sajtótájékoztatón kijelentette: az unió határain, például Olaszországban vagy Görögországban kellene gyűjtőhelyeket felállítani, elősegítve a menekültek védelmét és az igazságos elosztásukat.

Az ellenőrzés vasárnap este nyolc órakor lépett érvénybe. Az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági vezetőjének tájékoztatása szerint az akció a csempészek által leggyakrabban használt – az osztrák-magyar határtól az osztrák-német határig húzódó – ausztriai útvonalon zajlik és az összes ott található útra kiterjed. Az MTI kérdésére Konrad Kogler elmondta: elsősorban azokra az autókra figyelnek, amelyek nagyobbak, több ember fér el bennük.

A Kurier című osztrák lap a belügyminisztériumra hivatkozva azt írja, hogy 500 méterrel a miklóshalmai (Nickelsdorf) autópálya pihenőhely előtt, a kerülőutakon valamint Kismartonnál (Eisenstadt), Nagymartonnál (Mattersburg) és Felsőpulyánál (Oberpullendorf) áthaladó járműveket ellenőrzik. A bevetésben 54 rendőr vesz részt, az akció miatt húsz rendőrt vezényeltek Bécsből a tartományba.

Az osztrák közúti ellenőrzés miatt hétfő délelőttre 30 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Ausztria felé.

Az osztrák A4-es autópályán múlt csütörtökön 71 halott migránst találtak egy elhagyott teherautóban.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KERKA
Talán ha Ausztria is követeli az egységes európai összefogást a menekült ügyben , lesz foganatja. Be kell látni, hogy Magyarország most már képtelen egyedül boldogulni, nincs ekkora rendőri apparátusunk. Aki nem rendőr, az meg a fölösleges drótkerítéssel van elfoglalva.
1magyar
Remélem most már kitalálják a menekültek, hogy az osztrák zöldhatárt vegyék célba!
jancsipapa
Azért mindenki megtalálja a módját ,hogy kívül tartsa a nem kívánatos betolakodókat . Csak mi nem .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.