Horvátország számára elfogadható lenne az Európai Bizottság (EB) döntése a menekültkvótákról, de nem lenne elfogadható a kerítésépítés, amely megfosztaná a migránsokat egy jobb, emberi élet elérésének reményétől – jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök Zágrábban pénteken, újságíróknak nyilatkozva.

Az Európai Bizottság – pénteki brüsszeli bejelentés szerint – jövő szerdán olyan javaslattal akar előállni, amelynek értelmében az EU-tagországoknak 160 ezer menekült befogadását kellene átvállalniuk a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól.

Horvátországnak – kiszivárgott, nem hivatalos hírek szerint – 3200 menekültet kellene befogadnia, beleértve azt az 550-et, akinek a befogadását már korábban önkéntes alapon vállalta. A horvát miniszterelnök a hírre úgy reagált: "készek vagyunk tárgyalni".

Úgy vélte, hogy a bevándorlók nagyon motiváltak: dolgozni akarnak, javakat teremteni, és részévé válni egy közösségnek.

"Tudom, hogy nem érdekli őket Horvátország, hanem Németországba, Ausztriába és Svédországba akarnak menni, de akkor sem fordíthatjuk el a fejünket a valóságtól" – húzta alá.

Újságírói kérdésre, mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor kijelentette, ha kell, a magyar-horvát határszakaszon is kerítést épít, a magyar miniszterelnök hozzáállását "furcsának" minősítette.

"A magyar miniszterelnök szerint holmi muzulmán hordák veszélyeztetik a keresztény Európa értékeit, miközben csak arról van szó, hogy emberek jönnek egy jobb élet reményében, amelyért meghalni is képesek" – mondta.

Hangsúlyozta, hogy nem hisz a határzárban.

"Ezek az emberek nem ellenségek, Magyarországon pedig nem segít a határkerítés, mert majd kikerülik azt" – jelentette ki a horvát miniszterelnök.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.