Vasárnap önkéntes segítők autókonvoja érkezett Ausztriából Magyarországra a migránsokért – hangzott el az M1 aktuális csatornán vasárnap este. 

Annak ellenére, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnapi sajtótájékoztatóján is megerősítették, hogy bűncselekményt követhet el az, aki segít a menekülteknek Ausztriába jutni, kora este Budapestre is több autóval érkeztek, hogy elvigyék őket a határra.

Az M1 tudósítása szerint a Keleti pályaudvarnál és a II. János Pál pápa téren is többen szálltak autóba. A civil sofőrök arra is odafigyeltek, hogy a családtagokat egy autóba ültessék.

Vámosszabadiban az MTI tudósítóját helyiek úgy tájékoztatták, hogy az ottani befogadóállomásról mintegy húsz autóval vittek el migránsokat.

Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatón felidézte, a Büntető törvénykönyv kimondja: aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Arra azonban nem adott egyértelmű választ, hogy a konvojjal szemben intézkedik-e a rendőrség. További kérdésre, hogy azzal szemben intézkednek-e, aki nem viszi át a határon a bevándorlókat, csak az államhatárig, azt mondta: a jogellenes tartózkodás elősegítésétől az határolja el az embercsempészést, hogy az nem az államhatár átlépéséhez nyújtott segítségben merül ki, hanem a már jogellenesen az ország területén tartózkodó személynek anyagi ellenszolgáltatás fejében nyújtott segítségnyújtásban. Azonban itt is feltétel, hogy az elkövető tisztában legyen azzal, akinek segítséget nyújt, jogellenesen tartózkodik az országban – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve ugyanakkor, hogy minden esetet egyedileg kell vizsgálni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.