Kiemelt fontosságú ügynek nevezte a biztonsági határzár megépítését, annak felgyorsítását Simicskó István, a honvédelmi miniszteri poszt várományosa a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése után. A fideszes Kósa Lajos bizottsági elnök a sajtótájékoztatón elmondta: Hende Csaba a határzár építésének ütemével összefüggésben mondott le a honvédelmi miniszteri posztról. Közölte azt is, hogy legalább három tranzitzónát terveznek a határra.

Simicskó István – aki eddig sportért felelős államtitkár volt – hangsúlyozta: a visegrádi négyek állásfoglalásával egyértelművé vált, hogy a biztonsági határzár a helyes irány a bevándorlás kezelésében. Azon lesz – ígérte –, hogy az ehhez szükséges létszámot és technikai feltételeket biztosítsa nemcsak Magyarország, hanem a schengeni határok védelme érdekében is.

Arra a kérdésre, hogy a honvédelmi törvény módosítása esetén hány katonát vezényelhetnek a határhoz, a kereszténydemokrata politikus azt felelte: 3-4 ezer közötti létszám elegendő lehet a cél eléréséhez. Annak lehetőségét, hogy ebben tartalékosok is lesznek-e, még meg kell vizsgálnia – mondta.

A miniszterjelölt fontosnak nevezte továbbá a helikopterképesség kérdését és a tartalékosi rendszer bővítését. "A tartalékosi rendszert szeretnénk vonzóvá tenni a fiatalok számára is" – fogalmazott.

Korábban Simicskó István a honvédelmi bizottság kérdésére, hogy a katonák éles fegyverrel lőhetnek-e, azt felelte, ezzel nem ért egyet és nincs olyan, aki ezt szeretné. Mint mondta, arányosságra, mértékletességre van szükség és ez a témával összefüggő jogszabálytervezetben is tetten érhető.

Kósa Lajos, a parlamenti szakbizottság fideszes elnöke a tanácskozást követően azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinet előző napi ülésén egyáltalán nem volt elégedett a biztonsági határzár építésének ütemével, "ennek kapcsán nyújtotta be lemondását Hende Csaba" a honvédelmi miniszteri posztról, amit a kormányfő elfogadott.

A Fidesz ügyvezető alelnöke a bevándorlási helyzet kezelésével, a hadsereg tervezett határra vezénylésével kapcsolatban ismét megerősítette: a honvédség nem alkalmazhat majd emberi élet kioltására alkalmas eszközöket, és csak az elsődleges határőrizeti szerv, a rendőrség munkáját segítheti.

Kósa Lajos azt is közölte, hogy legalább három tranzitzóna létesül majd a határon, ezek pontos száma attól függ, mennyien lesznek.

Arra a kérdésre, hogy mi az új határidő a határzár elkészültére, a kormánypárti politikus úgy reagált: a régi határidő – október vége, november eleje – sem változott, és "még azon is belül vagyunk". Hangsúlyozta azonban, hogy a határzár erősítése, fejlesztése folyamatos feladat, "tehát nem úgy kell elképzelni, hogy egyszer befejeződik, aztán nem kell csinálni semmit".

Szerinte ugyanakkor a balliberális ellenzék magatartása hátráltatja az ügyet, miattuk nem tudják ugyanis házszabálytól eltérve tárgyalni a kétharmados törvények – köztük a honvédelmi – módosítását.

Az Európai Uniót is tehetetlennek nevezte az ügyben, szerinte az EU "messze a helyzet után kullog, és mire egy kvótaszámot elmondanak, az élet azt már messze meghaladta".

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
"Arra a felvetésre, hogy a katonák éles fegyverrel lőhetnek-e, azt felelte, ezzel nem ért egyet és nincs olyan, aki ezt szeretné."

"NINCS OLYAN, AKI EZT SZERETNÉ"???
Komám, új posztodon első nyilatkozatodban nem kellene hazudnod!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
A Honvédség lesz a rendőrség csicskája fegyver nélkül ? Normális ez a pali ?
wagabund
..."Az új honvédelmi miniszter sem lövetne éles fegyverrel a határon"...

...ha nem éles fegyverrel, akkor mijalófasszal?
...ha nem a határon, akkor hol lövetne éles fegyverrel?

nos?
Dr. Felipe
Ő sem? Nein, nein, nein. Lázár, rogán, habony marad, a többiek kifelé. Küldjétek be lőrés szemű csapajev elvtársat.
Dr. Felipe
"Korábban Simicskó István a honvédelmi bizottság kérdésére, hogy a katonák éles fegyverrel lőhetnek-e, azt felelte, ezzel nem ért egyet és nincs olyan, aki ezt szeretné."

Nincs e? Elvtárs! Hiszen a fél ország azt szeretné ha lőnétek meg aknazárt akarnak.
mate03
@nyanya001:! Végre egy segítő kész Arab milliárdos!
világlátó
@F_Viktor: Mint már írtam, annak idején a műszaki zárrendszer biztosításáról, most is ismétlem, csak akkor ér valamit, ha azt tűzzel, vassal, és minden, az emberi erőt attól távol tartani képes eszközzel, módszerrel biztosítjuk. Mi lehet ez ha nem a lőfegyverek tüze? Talán valami elektromos sokkoló? Vagy valami olyan technikai eszközhalmaz ami egyik a másikat kiegészítve kényszeríti megállásra a tömeget, az embereket, akik nem a kapun akarnak bejönni ? Sajnos nem látok egyszerűbb és biztonságosabb biztosítást, mint a nato dróthenger, a magas drótháló, tetején a szögesdrót, előtte az aknamező, a szögesdróttal behálózott terelőbakok és mindezt pásztázó gépfegyvertűz.Ettől elrettentőbb megoldások is léteznek, úgymint a vizesárok, a földtöltés napalm betétaknákkal, stb. Ugye nem jutunk el idáig? Akkor mit is akarunk tenni a fegyvertelen katonáinkkal? Nem szeretnék találgatni, de a tömegoszlatási gyakorlathoz testpáncél, pajzs és gumibot vagy vipera kell.
Talán ezt akarják egyesek? Nők ellen, gyerekek ellen? Átgondolta ezt valaki, vagy csak azt motyogja maga elé mindenki amit O. V. meghallani hajlandó?
Aztán gondolt -e valaki arra, mit fog tenni a szerb szomszéd ezekre a magyar lépésekre?
Mit fog tenni a szerb - macedón határon a macedón fél, aztán a görög fél?
Ők átengedik, sőt oda viszik az ember ezreket , ahol a kapun csak az és csak akkor és csak úgy ha...? Felfoghatatlan és általam átláthatatlan.Mérhetetlenül gátlástalan és képmutató. Vagy csak én vagyok ilyen lehetetlenül földhözragadt. Mit gondolsz erről?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.