Feljelentőket hallgatott meg tanúként a miniszterelnök hungarocellből készült szobrának két évvel ezelőtti ledöntése ügyében garázdasággal megvádolt Pityinger László büntetőperében kedden a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A szobrot 2013 szeptemberében az I. kerületi Clark Ádám téren egy ellenzéki demonstráció keretében döntötték le, majd mikor a fej letört, abba a Dopeman néven ismert rapénekes belerúgott. Ezek után a szobor maradványaiból darabokat vágtak le, késsel szurkálták.

"Gyurcsány Ferenc nem ember"

A keddi tárgyaláson tanúként több feljelentő elmondta, hogy a televízióból értesült a történtekről, volt, aki csak pár másodpercig látta, ám így is gyomorforgatónak találta, és úgy vélte: a jó érzésű emberekben megbotránkozást, riadalmat kelt, a szólásszabadság határaiba nem fér bele.

A feljelentők többsége kérdésre válaszolva azt mondta: más hasonló ügyben nem fordult a hatóságokhoz, mert csak ez az eset érte el az ingerküszöbét.

Egy 82 éves nő tanúként keresztény meggyőződésére is hivatkozva könnyek között beszélt arról: ha ma valakivel ez következmények nélkül megtörténhet, akkor holnap mással is, ennek pedig megálljt kell parancsolni.

A tanú felidézte, hogy a vádbeli események után a tévében hallotta azt is: a miniszterelnök, illetve pártja nem tesz feljelentést, ezt a magyar állampolgárokra hagyja. Mire az idős asszony – mint mondta – nyomban megírta beadványát, amelyet Pest megyei otthonából személyesen vitt be a fővárosba, az illetékes kerületi ügyészségre.

A tanú azt közölte, ő a legidősebb Fidesz-tag, a békemenetben mindig ott van, "fagyban, hóban, hidegben".

Egy másik tanú – aki viszont hangsúlyozta, hogy még csak nem is Fidesz-szavazó – arról beszélt, hogy az is megbotránkoztatta volna, ha Gyurcsány Ferenc szobrával teszik ezt, hisz ember ilyet ember ellen nem követ el, bár akkor feljelentést nem tett volna. "Gyurcsány Ferenc karrierista szélhámos. Nem ember, nem magyar ember" – jegyezte meg a tanú. Majd a bírónak arra a közbevetésére, miszerint ez "szimpátia kérdése?", annyit mondott: "ezzel már csak így vagyunk". A tanú kérdésre magát nemzeti érzelműnek, a nemzeti oldalhoz tartozónak vallotta.

Több tanú is szóvá tette, hogy a szobordöntés szervezőit kellene felelőségre vonni, mert a vádlott helyettük viszi el a balhét. Volt olyan tanú is, aki egyenesen arról beszélt: meggyőződése, hogy Pityinger Lászlót kihasználták és belerángatták ebbe az ügybe.

Békemenetelő Fidesz-tag ítéltetné el Dopemant

Na kinek a szalmabábúját lehet felgyújtani?

A védők ugyanakkor a tárgyaláson több tanúnak is felvetették, hogy akinek a szobrát a vádbeli események során ledöntötték, az néhány évvel korábban kordont bontott a Parlamentnél. Továbbá nyilvános rendezvényen történt meg, hogy Gyurcsány Ferenc szalmabábuját felgyújtották, fényképét pedig egy tévéműsorban köpték le anélkül, hogy mindennek büntetőjogi következményei lettek volna.

A tárgyaláson a védelem becsatolta a vádlott nyilvános, sajtóban is közzétett bocsánatkérését, amelyben Pityinger László maga is ízléstelennek minősítette saját tettét, ugyanakkor büntetőjogi felelősségét továbbra sem ismerte el.

A vád: garázdaság

A vádirat szerint 2013. szeptember 29-én az Együtt-PM és a Szolidaritás Egyesület politikai demonstrációt tartott az I. kerületi Clark Ádám téren. A vádlott a rendezvény műsorvezetőjeként a kormányt és a kormányfőt trágár stílusban, durva káromkodások közepette bíráló dalt adott elő, közben ugyanakkor a Himnusz több sorát is elénekelte. Amikor pedig a rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök hungarocellből elkészített szobrát leleplezték, a szobor ledőlt, annak feje letört és a vádlott elé gurult, mire Pityinger egyszer belerúgott. Az ügyészség szerint a vádlott e két cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

A büntető törvénykönyv szerint az követ el garázdaságot, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Büntetése alapesetben két évig terjedő szabadságvesztés, minősített esetben – például ha köznyugalmat súlyosan megzavarva vagy nyilvános rendezvényen követik el –, akár három év is lehet.

Pillanat szülte fricska

Az első tárgyaláson Pityinger László tagadta bűnösségét. Elmondta, hogy a trágár kormánykritikába kevert Himnusz-idézetek kapcsán korábban már többször is indult ellene eljárás, ám azokat megszüntették, ezért merte most is elénekelni.

A miniszterelnök hungarocellszobráról letört fej kapcsán elmondta: pillanat szülte fricska volt, hogy azt lábbal odébb gurítja. Ezzel a véleményét akarta kifejezni, nem állt szándékában erőszak nyilvánítása, vagy annak sugallása, hogy a demokrácia szabályaival ellentétesen mozdítsák el a kormányt.

Pityinger a rendezvényt politikai performansznak minősítette, amelynek egyik fontos üzenete – mondta –, hogy kritizálják a miniszterelnök bálvánnyá válását.

A büntetőper novemberben tanúk meghallgatásával folytatódik.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
A bábuégetéshez és a gyurcsány kép leköpéséhez képest ez egy kifinomult, jelképes szobordöntés volt. Szerintem jól sikerült vizuális megjelenítése volt annak, hogy sok ember nem kívánja Orbán totális hatalomépítő kormányzását, ahogy Sztálint sem szerettük ezért.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Bercifiu
@Gonoszgólya: A mama kissé agyalágyult. A bíróság ezért hanyagolja az ügyet 2 éve.
Gratulálok a vén szatyornak, hogy Ő a legidősebb fityeszes, talán Ő is csókoljon kezet a vezírnek.
solidedge
A klasszikus háborúban az egyik ország harcol a másik ellen. A miénk rendhagyó, mert az ellenség ugyanazon országban van. Itt nem lehet a határt megvédeni mert lehet, hogy a szomszédom fog ellenem tenni. A harc azért zajlik mert a másik nem ugyanazon párt elveit vallja. És ez kis hazánkban a másképp gondolkodás. Végezetül ez is a gazdasági javakért való harc mert a tét, hogy kit választanak meg a következő négy évre, hogy gátlástalanul kiélje hatalmát és gazdagodjon.
paolo006
Lassan eljön az idő amikor nem bábukat rugdos a nép. Jobb későn mint soha.
Tényfeltáró
Semmiféle bűncselekmény nem történt, belerúgott egy gecit ábrázoló műanyag szoborba, és kész.
Tényfeltáró
@hetöndöe: Még büszke is arra, hogy fityiszes, holott kurvára lenne miért szégyenkeznie.
Knapp75
Tanulság: az Orbán-szobor olyan, mint egy fallosz! Nem szabad rugdosni, csak felállítani!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.