Ellenőrzést tartott egy Pest megyei közétkeztető cég konyháin a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága (NÉBIH KÜI), és az akció olyan eredménnyel járt, hogy arról közleményt kellett kiadni. Át is adjuk a szót a NÉBIH plasztikus leírásának:

Az érintett cég egyik egységében több mázsa lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, továbbá jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert találtak és foglaltak le a szakemberek. A bírság várhatóan több százezer forint lesz. Az ellenőrzés során a felhasználásra kerülő élelmiszerek között, – mindenféle elkülönítés, vagy megjelölés nélkül – több tételnyi lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű élelmiszert találtak a szakemberek, például több mint 80 kg lejárt fogyaszthatósági idejű húst, húskészítményt. A lefoglalt áru mennyisége meghaladja a 240 kg-ot. Az épület helyiségeinek állapota szintén nem felelt meg az előírásoknak. A konyhában a falak csempehiányosak, az ajtók és tároló szekrények sérültek, takaríthatatlanok voltak. A húselőkészítőben a mosogatóba szennyvíz elvezetője csepegett. A raktárban közvetlenül a padozaton tárolták az élelmiszereket. A NÉBIH a lejárt és nem nyomon követhető élelmiszereket megsemmisítette. A cég több százezer forint bírságra számíthat. A cég másik két konyháján elvégzett ellenőrzések során a szakemberek élelmiszerbiztonsági problémát nem találtak.

A hirado.hu értesülései szerint az áldatlan helyzet – szerencsére – nem okozott megbetegedést:

A lefoglalt termékek egy része helyben, szabálytalanul lefagyasztott baromfihús, panírozott termék volt, a szakemberek emellett találtak lejárt szavatosságú óriáskiflit, réteslapot, különféle gulyáskrémeket, volt, amelyiknek már egy éve lejárt a minőségmegőrzési ideje. Az ezekből készült ételek mind a közétkeztetésbe, idősotthonokba, iskolákba, óvodákba kerülhettek volna. Bár szerencsére sem a Nébih zöldszámára, sem máshová nem érkezett olyan bejelentés, hogy a bezárt konyha ételeitől bármiféle megbetegedést észleltek, az étel eredetű megbetegedésekre fokozottan érzékeny gyerekeknél, időseknél könnyen panaszokat okozhattak volna a nem kellően hőkezelt termékek

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
menzareform...nesze neked...de sót nem adnak hozzá...
human
@bundi: pedig a sóval jól el lehet nyomni, ha valami trükk van az ételben.
human
Remélem a fideszbarát cégeket is ilyen alaposan ellenőrzik.
Toby
@bundi: Nem baj, ha romlott a lurkóknak szánt menzasiló, csak ne legyen sós !
A hasmenés nyoma nem látszik meg annyira, mint a sótól kivert poló hónalja !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.