Londoni pénzügyi elemzők szerint van rá esély, hogy a Moody's Investors Service hitelminősítő a két hét múlva esedékes felülvizsgálaton osztályzatjavítás lehetőségére utaló pozitív kilátást ad a magyar államadós-besorolásra.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó térség várható fejleményeiről összeállított, pénteken ismertetett helyzetértékelésükben közölték, hogy derűlátóan ítélik meg Magyarország felminősítési esélyeit. A ház szerint "már ideje lenne" pozitív hitelminősítői lépéseknek Magyarországgal kapcsolatban, és bár az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's a néhány hete elvégzett legutóbbi felülvizsgálaton nem módosította a magyar besorolásokat, sem azok stabil kilátását, ez csak "halasztás".

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint "bőségesen lenne indok" arra, hogy Magyarországot a hitelminősítők visszaemeljék a befektetési ajánlású adósosztályzati kategóriába.

A ház szerint egyelőre valószínűleg korai lenne azt várni, hogy a Moody's Investors Service – amely november 6-án vizsgálja a magyar besorolást – már most megteszi ezt a lépést, de arra van esély, hogy ez a hitelminősítő a jelenlegi stabilról pozitívra javítja a magyar szuverén adósbesorolás kilátását a két hét múlva esedékes felülvizsgálaton.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) önfinanszírozási programja is könnyíti a hitelminősítői osztályzatjavításokat, a külső adósságállomány csökkenésének gyorsításával. Mindemellett a devizahitelek átváltása is hozzájárult a magyar gazdaság külső sebezhetőségének mérséklődéséhez, és eltávolított egy "szerkezeti anomáliát" a magyar gazdaságpolitikából – hangsúlyozták pénteki elemzésükben a cég közgazdászai.

A három nagy hitelminősítő, a Moody's, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó, "BB plusz/Ba1" besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

A Fitch ugyanakkor – egyelőre egyedüliként a három cég közül – már felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben Magyarországra.

A magyar adósbesorolások legutóbbi hitelminősítői felülvizsgálatát a Standard & Poor's hajtotta végre szeptember 18-án. Bár a londoni elemzői közösségben az akkori felülvizsgálat előtt voltak olyan előrejelzések, amelyek azt valószínűsítették, hogy az S&P javíthatja a magyar adósbesorolás kilátását, a cég végül megerősítette, de nem módosította sem a devizában és forintban fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségek "BB plusz/B" szintű besorolását, sem annak stabil kilátását.

A Standard & Poor's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország már nem szerepel. Legközelebb, november 6-án a Moody's, majd november 20-án a Fitch Ratings vizsgálja a magyar adósbesorolásokat.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

troppauerhumer
Orbán-kormány = Bovli-tre-kaka)szuverén adósbesorolásról írnak!Ettől még senki a világon NEM fog nálunk beruházni-befektetni!Amíg nincs jogállam és a korrupció tombol ,addig normális emberfia a tőkéjét kóser országokban kamatoztatja!
Hehehe...az meg aztán közröhej ,minus EU-s támogatások,vegyük ki őket és mi marad?
...továbbra is felettünk a béka seggeheheee...
troppauerhumer
Hehehe...
"Megfeledkezett" rólunk a Moody's"
Dehogyis:
www.mfor.hu/forum/topik/80613.html

Nem hajtott végre államadós-osztályzati felülvizsgálatot Magyarország esetében a Moody's Investors Service.
Valójában azért nem javítanak az adóskockázati besorolásunkon, mert Mo.-on meglehetősen rosszak a növekedési kilátások. Azok meg, többek között, azért olyan nagyon rosszak, mert a bankadót körüllengő abszurditások és az átláthatatlanság miatt a bankok nem szívesen hiteleznek. Ez komoly probléma. A hitelminősítők megüzenték, hogy a bankadó ügyének rendezése jelentősen javíthatna a növekedési kilátásokon és akkor esély nyílna a felminősítésre.

A Matolcsy-Orbán-Varga közgazdasági zseniki baráti köre pedig a következőképpen dekódolta az üzenetet: a hitelminősítők zsarolják az országot, hogy Magyarországon vezessék ki a bankadót.

Na és most akkor képzeljük el, hogy miközben Vityáék úgy tartják, hogy a hitelminősítők zsarolják őket, aközben meg úgy lesik a lépéseiket, mint ahogy a négyévesek várják a télapót!

Egyszerűen nem hiszem el, hogy ilyen jött-ment hülyék vezetik az országot...
Pedig de!
A jövő évi költségvetés GDP-arányos hiánya a kitűzött 2,0 százaléknál valamivel magasabb 2,2 százalék lehet jövőre, mert egyes adóbevételek és a vagyonértékesítésből várt bevételek várhatóan elmaradnak a törvényjavaslatban előirányzottól - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 2016. évi elfogadott költségvetésről készített, pénteki elemzésében.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/mnb_szerint_magasabb_lehet_2016-os_hiany_a_tervezettnel.601836.html
DR Eric CARTMEN
Ezt hazudjátok már kb 1 éve ! Aztán mi is van ? Marad a háromszoros bóvliban a püffedt pávatáncos csodaországa. Odakint úgy látszik nem a szánalmas propaganda hazudozásnak hisznek, hanem a számoknak. Szar ügy mi ?
kutyahűség
Aha, persze. Én is lehetek a dalai láma, csak nem most.
Mi alapján minősít fel? Hogy a külföldre kényszerített magyarok hazaküldik a lóvét az otthoni nyomorgóknak, emiatt momentán nem mínusz ezren áll a GDP-mutató? Hadd ne soroljam, mekkorát ugrik a Pannon Puma, úgyis tapasztalja azt minden épeszű a maga bőrén.
papa.49
Ez csak a hazugovics, meg a fütyisz ,,szirénpropagandája,, a felminősítésről, ami vélhetően nem következik be most se, mert a gazdaságban igazán változás nem látható, csak az autóipar megtorpanása végett visszaesés!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.