Tehetünk azért, hogy 1956 ne csak egy kötelező ünnepség legyen! Az iskolai ünnepségek elképesztően unalmasak, érdektelenek tudnak lenni számukra. Ünneplőbe öltözni – sokan nem is tudják, hogy az nem a farmer/fekete tréningnadrág és kigombolt fehér ing kombó. Meghallgatjuk a Himnuszt – fel kell állni, régi rádiófelvétel – eléggé recseg, legalább most nem jut idő felelésre – szupi.

Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Még valami.
Amíg nem volt szabad, amíg a hatalom megtorolta, addig bizony nagy ünnep volt. Addig hőstett volt kokárdát kitűzni, addig bátorság volt ünnepelni.
Ma mi a bátorság? A hatalom árnyékában rombolni, gyújtogatni és a rendőrökkel szemben milliós kártérítéseket felvenni, mert nem hagytak eleget fosztogatni piás, drogos csőcseléket.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verum
Szomorú. Szomorú, hogy a szabadság szeretete ma nem jelent semmit, főleg fiataloknak nem.
Pedig volt egy generáció, aki fellázadt az idegen elnyomás alól. Igaz, leverték, de megpróbálta.
Igaz, sok méltatlan tett is volt, de végső soron egy ország lázadt fel, a fegyver használatát is vállalva.
Ez ma már nem sokat számít.
Akkor mi számít igazán...?
papa.49
Nekem azt jelenti hogy akkor 7-8 évesen rá kellett jönnöm hogy az emberi gonoszság határtalan, és azok akik hajtogatják hogy igaz barátok, csupán arra várnak hogy hátba támadhassanak, egy kis vélt, vagy valós előny kedvért!!!
verum
Még valami.
Amíg nem volt szabad, amíg a hatalom megtorolta, addig bizony nagy ünnep volt. Addig hőstett volt kokárdát kitűzni, addig bátorság volt ünnepelni.
Ma mi a bátorság? A hatalom árnyékában rombolni, gyújtogatni és a rendőrökkel szemben milliós kártérítéseket felvenni, mert nem hagytak eleget fosztogatni piás, drogos csőcseléket.
Pintérné Mirza Anna
@papa.49: :(
Az én nagyszüleim is megkeseredtek, elvesztették a bizalmukat az emberekben. Mindig is távolságtartóak maradtak másokkal.
Pintérné Mirza Anna
@verum: Én úgy tapasztalom mint pedagógus, hogy nagyon is fontos, sőt sokszor elsődleges érték a diákok számára a szabadság, a személyiségi jogok védelme. Azt sajnálom, hogy sok iskolában mégsem sikerül összekapcsolni a szabadság fogalmakat, és megértetni velük, hogy akkor és most bizony ez egész mást takart.
verum
@Pintérné Mirza Anna: - talán mert a pedagógusok kötelező módon, unalmasan adják elő azt, ami az élet. Vagy talán nem is az életet tanítják.
papa.49
@Pintérné Mirza Anna: Az én szüleim is, sőt a nagyszüleim is, mondjuk az egész rokonság mert volt ott a parlament előtti lövöldözésnél egy unokanagybátyám aki ott esett el... Apámat pont az egyik ,,jóbarátja,, jelentette fel, és csak a szerencsén múlott hogy nem került Kistarcsára...
Mézike
@Pintérné Mirza Anna: Szabadság fogalma?
Milyen korú gyerekekkel foglalkozol?
Mézike
@Pintérné Mirza Anna: Értem. nekik már tényleg lehet fogalmuk a szabadságról. De ahhoz hogy megértsék érteni kell a történelmet, és azt a folyamatot ami 56-hoz vezetett.
Szerintem ezért nem értik hogy mit jelent most, és mit jelentett akkor.
Pintérné Mirza Anna
@Mézike: Sajnos igen. Meg a családi háttértől is függ. Míg gimnáziumban dolgoztam, nem éreztem ezt. De most szakközépbe kerültem és hát nagy a különbség. Egyik látványos jele volt a csütörtöki ünnepség, de sajnos nem is csodálkoztam már. :(
human
Erről az jut eszembe, mikor egy Horthy mellett tüntettek Debrecenben diákok. Csak mikor megkérdezték őket, hogy ki volt Horthy, hát nem sikerült válaszolni. És most jön a nagy bumm. Az egyik tüntető Balog Zoltán miniszter fia volt (1:17). Mit mondjak, letaglózott értelmes érvelésével:
mandiner.hu/cikk/20120521_nem_tudjak_ki_volt_horthy
Mézike
@Pintérné Mirza Anna: Mi a különbség?
Pintérné Mirza Anna
@Mézike: Ahogy a bejegyzésben is szerepel: az érdektelenség, az unalom a szemükben. Én őket idén kaptam meg, és nem tudom, az előző években hogy alakult a történelem oktatásuk, így csak a jelen állapotot látom. 4 év alatt olyan szépen fel lehet építeni az egészet, ki lehet alakítani azt a barátságos légkört, amiben nyitottan lehet beszélgetni akár történelmi, akár hétköznapi témákról. És egy 56-os megemlékezést úgy tálalni, ahogy az nekik befogadható, számukra aktuális. Nagyon sok múlik a tanár személyén is.
Mézike
@Pintérné Mirza Anna: Ez igaz, de ne feledjük el mit hoztak hazulról.
Nekem már kettő lány érettségizett. Nem tetszett amit a könyvből tanultak. Igaz nekik mesélt a mama, a nagybácsi aki 56-ban diszidált. Persze hozzátették : te csak azt mondd ami a könyvben van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.