Áprilisban a teljes népesség 28 százaléka választotta volna miniszterelnöknek Orbán Viktort, októberre viszont másfélszer többen, a megkérdezettek 43 százaléka nyilatkozott így – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából készített felmérésből, amelynek összefoglalóját az intézet szerdán juttatta el az MTI-hez.

A felmérés összefoglalója szerint a kormányfő támogatottsága az októberben változatlanul 34 százalékon álló kormánypárti táborénál is magasabb. Orbán Viktor támogatottságának erősödése a bevándorlás-ügyben kialakult tartós nemzeti egységnek, valamint annak köszönhető, hogy továbbra sincs ellenfele a pártvezetők között.

Az elemzésben az olvasható, amíg Orbán Viktor támogatottsága erősödött az elmúlt fél évben, Vona Gábort közel feleannyian választanák csak kormányfőnek: a Jobbik elnökét áprilisban a megkérdezettek 13 százaléka választotta volna miniszterelnöknek, októberben csak 7 százalék.

A baloldali pártvezetők közül továbbra is Gyurcsány Ferencet (Demokratikus Koalíció) választanák a legtöbben miniszterelnöknek, őt áprilisban a megkérdezettek 10 százaléka, októberben a 7 százaléka tartotta alkalmasnak a posztra. Tóbiás József, Szigetvári Viktor, illetve Schiffer András támogatottsága egyaránt 1 százalékos. Karácsony Gergely PM-es politikust áprilisban még a megkérdezettek 6 százaléka választotta volna miniszterelnöknek, októberben már csak 3 százalék. További 2 százalék egyik pártvezetőt sem választaná kormányfőnek, de nem is tudott erre alkalmas személyt megnevezni. Az ebben a kérdésben bizonytalanok, illetve nem válaszolók aránya 35 százalék – olvasható az elemzésben.

A felmérés szerint a Fidesz-KDNP tábora szeptemberre 34 százalékra erősödött vissza az előző hónapokhoz képest, és a kormánypárti tábor októberben is változatlanul 34 százalékon áll. A Jobbikkal ugyan szeptemberben még 17 százalék szimpatizált, októberre viszont 12 százalékra csökkent a párt szimpatizánsi tábora. Az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, valamint az LMP tábora statisztikai értelemben nem változott szeptemberhez képest.

A szocialisták 1 százalékpontos veszteséggel 7 százalékon, a DK változatlanul 5 százalékon, az Együtt 1 százalékpontos többlettel 2 százalékon, a PM 1 százalékon, míg az LMP változatlanul 4 százalékon áll. Az egyéb párttámogatók aránya most is 3 százalék. A rejtőzködők és nem szavazók összességében a szeptemberi 28 százalék után ezúttal a teljes népesség 32 százalékát teszik ki – olvasható a tájékoztatásban.

A potenciális szavazók alapján a pártok támogatottsága a következő: a Fidesz-KDNP 45, a Jobbik 22, MSZP 10, a DK 9, az Együtt 2, a PM 1, a Liberálisok 1, az LMP 5, az egyéb pártok potenciális szavazói tábora pedig ugyancsak 5 százalékos. A potenciális táborok arányának változása mögött a szimpatizánsok egymáshoz viszonyított aktivitásának minimális változása áll, érdemi elmozdulás nem volt a potenciális szavazói táborok esetében szeptemberhez képest.

A Nézőpont Intézet október 17-21. között, ezer ember kiválasztásával, reprezentatív mintán végezte el telefonos kutatását. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,2 százalék.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Mennyi suskát kapott ezért a nézőpont ?
Azt hiszem, Orbán az egyik leggyűlöltebb miniszterelnöke az országnak
de tett is érte eleget !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
zöldszem
@Macskaszem: Azzal, hogy a déli határra kerítést épített nem védte meg az országot. Ezt valóban csak a birkák legelik be.
A migránsok csak átutazóban jöttek erre. Rátolta másik országra őket.
Ha lenne olyan eszetlen migráns Vajnán kívül) aki itt akarna letelepedni, az vissza jöhet nyugodtan, mondjuk Hegyeshalomnál. Én nem hallottam, hogy tömegesen jönnének át a nyugati határon azok a migránsok, bevándorlók akik Ausztriában léptek be az Unióba.
soljanka
@szaboria1: Csavarhatod, ahogy akarod, de a zemberek a Fidesznek O.Viktor volt a m.e jelöltje,tehát ők választották meg.
És azóta is minden közvéleménykutatáson ők vezetnek. Tehát az ország ezt akarta-akarja.
Nos én ezért léptem le. Orbán Vitya ahhoz kevés lett volna, hogy elhagyjam az országot. De a rengeteg birka, a butaság rohamos terjedése, a gondolkodás hiánya párosulva az állandó ellenségeskedéssel, panaszkodással. Rettenetes mentális állapotban van az ország. Mindez párosul a szegénységgel, kilátástalansággal, amit a fideszkék ügyesen kihasználnak, hogy mindez beletörődésbe, apátiába, megadásba torkolljon.
És akkor persze, hogy azt mondják: ok. legyen a Viktor. És örülnek, hogy legalább cselédek lehetnek. Önálló gondolat nélküli, buta, Viktort választó bábok.
simmering73
Kim Dzsong Unt 100%-ban. Ettől még elmarad nemzetmegvezetőnk, de nyugtával dícsérjük a napot.
Toby
és még mondja valaki, hogy nem egy idióta, mazochista. fél-ázsiai a magyar !

Példabeszéd.

Brezsnyev beszéde egy munkatáborban:
- aki pedig nem teljesíti a kiszabott normát, azt felakasztjuk !
Bátortalan hang a tömegből:
- Brezsnyev elvtárs, kötelet mi hozzunk, vagy adnak ?

Ilyenek vagyunk !
kkalman
A felmérést készítette a Nézőpont Intézet. Van még kérdés?
Mindaz mellett, hogy sajnos van némi igazuk. Pöttyös seggű félázsiaiként nem is érdemlünk mást, mint egy cölöpteknőst a miniszterelnöki székbe, hogy utána legyen kit szidnunk.
Peller Anikó
@nyanya: 14.10, viszont nem gyűlöli mindenki, sokan (elég sokan) élnek jobban, úgy értem többet keresnek, többet találnak a közbe szerzésen. Éppen elegen ahhoz, hogy akár egy újabb választáson is elsöprő nyerészkedésük legyen.

Ehhez több dolog hozzájárul, az egyik legfontosabb, hogy akár reggelre hoznak olyan törvényt ami kiüti a versenyzők leghalványabb esélyét is.

Rezsicsökkentés, kicseszünk a bankokkal, kicseszünk a multiTESCO-val.

Bátorság volt a kamatszint letornászása is, így a lakosság pénzét már ő kezeli (álompapír)

Bátran ronthatjuk a forintot, hiszen "kimentettük" a devizahiteleseket.

És itt az óriási húzás a bevándorlással. Lehet fújtatni, de senki sem kíván idegen tömegeket a szomszédjának, egész Európa radikalizálódik, a balfék politikusok el fognak bukni, lásd Lengyeleknél pl.

Orbán ezzel az egyetlen húzásával is nyerné a választásokat, ezt ugyanis képes felfogni a nép, a sok milliárdos közbe szerzést meg fel nem érheti ésszel.

A jelenlegi ellenzéknek csúfolt balfék tömeg meg a közelébe sem érhet. Képtelenek hazudni (na jó, akkorákat hazudni), senkit nem érdekel ki mennyit lop a tűz közelében és különbenis, minden fontosabb hírcsatorna ellenőrzés alatt áll. Nem számít, hogy százezer ember érti mit művelnek, a választásokat a milliók döntik el, azok meg a magyar1 híradóból tájékozódnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.