Újabb ötnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők részben a migrációs válsággal összefüggésben kedden, vagy az azt követő hétfőn módosíthatják az idei költségvetést, ami az előző ülésen a Költségvetési Tanács véleményének hiányában nem történhetett meg.

A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal, majd interpellációkkal és azonnali kérdésekkel folytatódik.

A parlament az első ülésnap további részében a kedden elfogadni tervezett javaslatokat tárgyalja utoljára, de ekkor öntheti végleges formába az idei költségvetés azon módosítását is, amely 60 milliárd forinttal megemelné a rendkívüli kormányzati intézkedések keretét. A kormány indoklása szerint erre azért van szükség, mert az eredetileg 100 milliárd forintos keret szinte teljesen kimerült, részben a migránsválság kezelésére fordított 30 milliárd forint miatt. A büdzsé módosítása tartalmazza továbbá a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 47,2 milliárd forintos hitelének átvállalását is. Emellett a költségvetési bizottság módosító javaslatának elfogadása esetén a Modern Városok Program 25 milliárd forintos többlettámogatást kaphat.

A második ülésnap a magyar tudomány ünnepéről szóló megemlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követik a határozathozatalok.

A képviselők a 2015-ös költségvetés módosítása mellett ekkor foglalhatják véleményüket országgyűlési határozatba arról az európai parlamenti és tanácsi rendelettervezetről, amely lehetővé tenné a menedékkérők tagállamok között kvóták szerint történő szétosztását.

A tavalyi költségvetés zárszámadásának elfogadása mellett megszavazhatják a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2016-os büdzséjét.

Jóváhagyhatják a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökeinek, valamint a legfőbb ügyész 2014-es tevékenységéről szóló beszámolókat.

Módosíthatják a magáncsődről, a termékdíjról szóló jogszabályokat.

Az Országgyűlés a magyar szórvány napjává nyilváníthatja november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napját.

Kedden a szavazásokat követően több más javaslat általános vitája mellett az Európai Bizottság elmarasztalására reagálva terítékre kerül az élelmiszerlánc-felügyeleti díj csökkentése is.

Szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2012-2014. közötti üzleti jelentéseit tárgyalják, csütörtökön pedig az egyes hatósági eljárások illetékeinek és szolgáltatási díjainak megszüntetéséről tartanak általános vitát.

A parlament aktuális ülése a jövő hét utáni hétfőn ér véget, amikor a képviselők kérdéseket, azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormánynak. Az idei költségvetés módosítása is erre az ülésnapra csúszhat, amennyiben korábban nem érkezik meg a Költségvetési Tanács arról szóló véleménye.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Újabb pénz a menekültekre??? Azok után, hogy csak megfigyelőként vesz rész Magyarország?! Mekkora hazugság ez megint, hogy a menekültek miatt kell a költségvetést módosítani?? Nincs az a szar mennyiség, amit ezek ne tudnának másra kenni!!
Mi a helyzet a felcsúti vasúttal, a várba költözéssel, az újabb stadionokkal, Vajna elengedett adóival, az M1-be ölt milliókkal... soroljam még ??
A Világon minden mozgásban van, az ország például a lejtőn lefelé!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Indonézia közepesen jómódú muszlim ország, 250 millió lakossal... mennyit is fogadott be?
És hogyan áll a zusa, kanada, ausztrália, a gazdag arab országok, kína, japán, oroszok, dél-amerikai országok kvótája?
Ha nekik nem kell befogadniuk "muszlim menekülteket”, akkor Európának miért kell?
Ők miért nem tolonganak a zsoldostelepesekért?
1magyar
Jobb lenne már ha a kormány velünk foglalkozna, ne havi 22 eft -ból kelljen élni egy aktív munkanélkülinek, a migráns meg 5 nap alatt élvez ennyit.
Vagy a rokkantakat ne kényszerítsék munkára hanem a fiataloknak teremtsenek munkahelyet.
Aki Én
@zöldszem: ,,az M1-be ölt milliókkal"
Bocsánat, bőven 100 milliárd fölött járunk... :(
zöldszem
@Aki Én: Igazad van! Megszokhattam volna már, a feleslegek, mutyik azok mindig milliárdok!:(((
szaboria1
A mellébeszélés nagy mestere lett az a kormány. Ha nincsenek az önkéntesek akkor nekik kellett volna etetni amit nem tettek. Még a rendőröknek sem képesek normális étkezést biztosítani.
Yoda69
@szaboria1: Sajnos nagyon is tudatosan beszelnek igy. Ez az orbani pavatanc resze. Kicsit idenyal odais nyal, de a vegen mindig o jar jol, es mindenki mas csak sziv.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.