Törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz pénteken a parlamentnek a kötelező betelepítési kvóta ellen, az előterjesztés arra kötelezné a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a letelepítésről szóló uniós jogszabály megsemmisítését – közölte Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

A politikus elmondta: annak az EU-s döntésnek a bírósági megtámadásáról van szó, amely 120 ezer nemzetközi védelmet kérő ember áthelyezéséről szól. A Fidesz szerint e döntés azért ellentétes a közösségi joggal, mert nem "jogalkotási aktussal" fogadták el, megkerülve ezzel a nemzeti parlamenteket.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a tájékoztatón jogtalannak, értelmetlennek és veszélyesnek nevezte a kötelező betelepítési kvótát.

A Demokratikus Koalíció szerint viszont a kormány kvóta-ügyben minden fronton kisebbségben maradt. Molnár Csaba, a párt alelnöke azt írta: Orbán kisebbségben maradt Európában, mert az EU 28 tagállama közül mindössze két kormány szavazott a menekültkvóta ellen, és kisebbségben maradt Magyarországon is, mert az Eurobarometer idén ősszel készült kutatása szerint a magyarok 74%-a teljesen egyetért azzal, hogy a menekülteket uniós kvóták alapján kell elosztani az EU-ban. 

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Menekültek, és nem hülyék. Nem akar senki idejönni.
A kvótarendszer hülyeség. De ezen nem kellene lovagolni a magyaroknak, lengyeleknek, szlovákoknak! Ezekbe az országokba a kvóta alapján, küldhetnek menekülteket, de hacsak nem csinálnak aknazárakat a nyugati határszélre a menekültek előbb érnek vissza nyugatra, mint az a közlekedési eszköz, ami idehozta őket. Amúgy meg, egy "nyugattól jobban teljesítő, munkaerőhiányban szenvedő ország igazán elfogadhatná a kvótát".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.