Ez most nem egy magányos őrült akciója volt. Ezt valaki, valakik, valahonnan megszervezték és koordinálták – ha hihetünk Hollande elnöknek, akkor az országon kívülről. Ezt a szervezkedést a francia hatóságok nem érzékelték, megakadályozni nem tudták. A kudarc okáról biztosan számot kell adniuk, akkor is, ha a szolgálatok folyamatosan panaszkodtak a leterheltségre, és arra, hogy erőforrások hiányában nem tudnak minden terrorista-gyanús személyt folyamatosan figyelni.

Az elnöknek, a miniszterelnöknek, a belügyminiszternek pedig azt kell megmagyarázniuk, hogy a szabadságjogokat súlyosan korlátozó új nemzetbiztonsági szabályok mellett miként történhetett meg ez. Őket sem menti a tény, hogy hónapok óta mondogatják, lesz merénylet, mert nem lehet 100%-os biztonságot teremteni. A politikai felelősség akkor is az övék.

A felelősség az övék, mégsem tudom biztosan, hogy Hollande ebből a helyzetből rettentően meggyengülve, vagy kicsit megerősödve jön majd ki. A belpolitikai következmények egyelőre felmérhetetlenek – mert azért azt is tudjuk, hogy válságkezelésben az elnök általában jól szerepel.

Ha valamit nagy biztonsággal lehet állítani, akkor az az, hogy a franciaországi iszlamofóbia ismét fellángol, és hosszú távon Marine Le Pen sem jön majd ki rosszul a helyzetből. Hogy rövid távon mi lesz, az a következő napokban dől el, különösen akkor, amikor Hollande, élve az elnök ritka jogkörével, ünnepélyesen szól a Parlament két házának közös üléséhez. Nyilván nemcsak egységről fog beszélni, hanem kemény intézkedéseket is bejelent majd.

Valójában egyelőre nem sokat tudunk arról, hogy pontosan mi történt Párizsban – de az biztos, hogy a tömegmészárlás olyan új politikai környezetet teremt, amelyről ma még csak sejtjük, hogy egy új világ lesz.

Amikor François Hollande máris háborúról beszél, szövetségesekről, és arról, hogy Franciaország minden fronton megvédi magát, és amikor Nicolas Sarkozy gyakorlatilag minden olyan döntésben támogatja, ami erősíti a biztonságot, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a péntek éjjeli terrortámadások nemzetközi politikai következményei is súlyosak lesznek.

Új háborúk, új szabályok, új nekilendülések jönnek.

(Soós Eszter Petronella a Francia politika blog szerkesztője)

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
@Peller Anikó: Merkel kormányoz a franciáknál is? Jó tudni. Még a sörpadok alatt rágcsálta a Milk-csokit, amikor Franciaország már tele volt bevándorlókkal, és az ebből adód gondok előjeleivel, csapjál már fel a Tesco-újságon kívül néha mást is...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
keresztapa
@világlátó: Keresd meg a kiváltó okot, okokat amíg azt, azokat nem találod meg, addig csak felesleges ötletelésekkel lehet, sejtetésekkel találgatásokat eszközölni de magoldásokat konkretizálni nem, A vezetés hiányosságát, politikai felelősségre hárítani a kor legnagyobb hibája. A háborúnak ha nincs megállapítva háborús bűntette, v emberiség ellen elkövetett bűn tett, addig csak maszatolás a helyzet megoldása! Az ENSZ ugyan mikor szólal már meg, vagy semmi köze a hatalmak háborús játékához, hisz ők hozták létre, naná, hogy hallgatnak. Leragadni a Francia eseménynél az emberiség ellen elkövetett bűn tett!
világlátó
@keresztapa: Az okokat Te is, én is látjuk, tudjuk, de legalább közel állunk ahhoz hogy tudjuk.
De mit ér, ha Te és én és még nagyon sokan látjuk, tudjuk.Az okok oly messzire nyúlnak és olyan sok áttételen keresztül alakultak ki, hogy azokat most megfogalmazni a résztvevők többsége nem is akarja.A kereszténység és az Iszlám létrejötte, világvallásokká erősödése az egyik oldala a mai gondoknak. A gazdag Európai államok hódító politikája, a gyarmatosítás, majd a világgazdaság ráépülése a közel - kelet olajára, az össze vissza elköteleződés , a közel - keleti monarchiák önállósodási törekvései, a diktatúrák kialakulása, a sííták és szunniták közötti feszültség keltés, Izrael állam létrejötte és harca a mai napig, az Iráni sah bukása utáni helyzet, az arab izraeli háborúk és a szövetségesek magatartása, az
USA pozíciója, az oroszok stratégiai elképzelései, sorolhatnánk , bár eddig is sok fontos tényezőt kihagytam, ezek az okok, amelyeket megoldani szinte lehetetlen. Éppen ez a megoldatlanság és a meggondolatlan beavatkozások hozták létre az Iszlám Állam nevű katonai formációt. Az USA szerepe közvetlenül is közvetve is pontosan meghatározható, de ez nem azt jelenti, hogy most csak ők a felelősök és csak nekik kell megoldani ezt a helyzetet. Sokan vannak itt ezen a színpadon/kínpadon.
keresztapa
@világlátó: Pont a megoldás az ami a EU Vezetők feladata vagy ismerjék be alkalmatlanságukat és távozzanak. Liberális felfogással csak az áldozatok számának növelését segítik, így vezetni Európát esemény után kullogva az államok szégyene! Lehet gyászolni, de a tett hiánya az ami a gyászt növeli, folyamatossá, folytonossá teszi!!!
világlátó
@keresztapa: Sajnos így van, de mint írtam feljebb, nem várható, hogy eltakarodjanak. Sem szándék, sem váltóerő, sem a helyzet pontos ismerete, sem elképzelés a komplex megoldásra most nincs meg. Túl lassú a felismerés, az azonnali intézkedések kialakítása, a helyzet alapos felmérése, értékelése, a döntéselőkészítés és a döntés meghozatalához eljutás.
A vezetéselmélet szerint a vezetői döntések legfontosabbika a feladat tisztázás, az előzetes intézkedések meghozatala, az időszámvetés, a helyzet alapos elemzése, értékelése, majd a döntés / katonai nyelvezetben az elhatározás /előkészítése és a döntés, a feladatok megszabása, majd a folyamatos operatív korrekciók. Bocsánat, de az ember nem bújhat ki a bőréből /
Ehhez jól együttműködni képes törzs kell. A törzs összetétele, felkészültsége, a munkacsoportok alkalmassága döntő fontosságú. Én még nyomát sem látom ennek.
Itthon persze ez már megvalósult Bakondi úr bizonyára tudja mi a dolga ./ Sic /
varirmag
Most Párizsban tomboltak a terroristák,holnap vagy holnapután majd Londonban vagy Romában vagy Brüsszelben.
Ennek nem lesz vége. Rászabadították európára a migráns hordát.
Vajon a migráns védők közül kinek jutott eszébe hogy a sok kegyetlenül legyilkolt embernek
is joga lett volna az élethez.
Köszönjük USA, köszönjük soros,merkel. Köszönjük eu !
keresztapa
@világlátó: Vezetéselmélet magában foglalja a gyors helyzetfelismerést, elhatározást és a válaszcsapást, de nem engedi a bizonytalanság felülemelkedését. A tudatos határozottság a helyzet felismerése után azonnali választ követel, nincs helye ideje a liberális datolyázásnak. @varirmag: tiszta egyenes helyzetfelismerésed van...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.