Magyarország fenntartja eddigi támogatását Afganisztán stabilitása érdekében, ezért nem hívja haza katonáit, és a következő két évben is feltétlenül hozzájárul évi 500 ezer dollárral a NATO afganisztáni missziójának kiadásaihoz – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminiszterei kedden kezdődött brüsszeli értekezletének nyitó napján.

Minél stabilabb Afganisztán, annál kevesebb bevándorló indul el onnan Európa felé – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Szintén kitért arra, hogy Magyarország a jövő évben is megad minden eddigi támogatást a NATO afganisztáni missziójának az ország stabilitása, illetve a migrációs hullám megakadályozása érdekében.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a miniszterek egyetértettek abban, hogy tarthatatlan az afganisztáni kivonulás korábban meghatározott menetrendje, mivel továbbra is instabil politikai helyzet uralkodik az országban. A kivonulásnak beláthatatlan következményei lennének az Európára háruló migrációs hullám növekedése tekintetében – tette hozzá Szijjártó Péter.

A miniszterek ezért a keddi ülésnapon arról döntöttek, hogy fenntartják a NATO misszióját legalább a 2016-os évben. Ezzel kapcsolatban a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország is fenntartja eddigi támogatását, amelynek értelmében a jövő évben is 113 magyar katona fog szolgálatot teljesíteni a misszió keretében. Emellett a korábbi megállapodásnak megfelelően a következő két évben is évente 500 ezer dollárral támogatja az észak-atlanti szövetség afganisztáni tevékenységét. Magyarország kész arra, hogy szükség esetén az azt követő évekre is meghosszabbítsa hozzájárulását – tette hozzá Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter arról is tájékoztatott, hogy a miniszterek tanácskozást folytatnak a keleti és a déli irányból érkező veszélyekre adható válaszokról. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a széles körű egyetértés ellenére mindezidáig nem sikerült hatékonyan fellépni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen. Amíg a terrorszervezet újabb területeket szerez, addig további emberek fognak elmenekülni az érintett országokból – vélekedett.

A magyar miniszter tájékoztatása szerint az ülésen résztvevők meg kívánják vizsgálni, hogy a NATO hogyan tudna bekapcsolódni az – Irakban és Szíriában jelentős területeket ellenőrzése alatt tartó – Iszlám Állam terrorszervezet elleni fellépésbe, illetve az észak-afrikai és a közel-keleti térség stabilitásának megteremtésébe. Az egyik lehetséges megoldás a védelmi kapacitás megerősítése, amely arra irányul, hogy a fontos partnerországok támogatásával a politikai és biztonsági helyzet stabilizálódjon – mondta.

Szijjártó Péter kitért arra: Magyarország a védelmi képességépítési mechanizmusban azzal vesz részt, hogy a jordániai katonaság számára tűzszerészeti képzéseket szervez.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

perfekt
Ezt a stílustalan nagy arcot. A mi katonáink biztosítják Afganisztán stabilitását.,ezért nem hívják haza őket! Az őserdőben halad az egérke,az elefánt mellett.Oda érnek az erdei fahidra,s a közepe felé érve felszól az egérke--elefánt hallod,hogy dübörgünk?
dömdödöm
Annyi nincs bennük hogy egységes összefogással visszafordítsák az idegeneket és mehetnének oda ahonnan gyüttek . :-((((((((((((((((((((((((
cs.n.
Kösz a bőséges beszámolót az MTI-nek erről a kutyafaszát sem érdeklő Szijjártó-monológról. Inkább a hajáról, vagy a zakójáról írtak volna, mint ahogy rendesen szokás agyamputált celebek esetén.
Lepényleső
Jó pénzért? Szo...,nya...,gombot varrunk,Afganisztánba harcolunk,a zsoldért halunk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.