Olyan grafikonnal állt elő a KSH, amilyenért általános iskolában még a körmükre csaptak volna a fa vonalzóval, kormányzati kommunikáció-támogatóként azonban immár munkaköri kötelesség lehet a valóságtorzítás.

Az ábrát a 444 szúrta ki, és elvileg azt hivatott bemutatni, hogy mindjárt elérjük az EU-átlagot egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson:

A KSH is csak annak a statisztikának hisz, amit maga hamisít

Csakhogy a grafikon függőleges tengelye 70 százaléknál véget ér, ahonnan viszont még jó messze van a 100 (ami továbbra is csak az átlag).

A 444 azt is megjegyzi, hogy ez az átlag egyébként nem is jó mutató, mivel a Horvátországgal kiegészült EU28 a lehető leggyengébb EU-átlagot adja ki, az eurózóna GDP/fője ennél tíz százalékkal magasabb van.

Harmadrészt – teszi hozzá lap, és ez a lényeg –, a fenti grafikon tartalmaz egy trükköt, amit úgy hívnak, hogy vásárlóerő-paritás (PPP), vagyis adott ország GDP-jét kiigazítják az árszínvonal különbségével. Ami kissé csalóka, hiszen hiába tűnik úgy a fenti ábrán, hogy zárkózunk, ha átváltjuk a forintunkat euróra, akkor az a világban egyre kevesebbet ér – írják.

És itt van mindez az Eurostat grafikonján, így már tényleg nem olyan kirobbanó a magyar növekedés:

A KSH is csak annak a statisztikának hisz, amit maga hamisít

Ellenkezőleg, piaci áron a magyar egy főre jutó GDP az EU-átlaghoz képest a 2008-as 41,3 százalék után most 38,7 százalékra esett.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ez egy színházi kellék a ,,hogyan lakassuk jól a szektát finggal" előadáson.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.