A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megszüntette a létminimum számítását – ez derült ki az MTI híréből.

Mindezt azért, mert az szerintük nem mutatja jól a szegénységet. A tavalyi kiadvány szerint havi 253 ezer forint volt a két felnőttből és két gyermekből álló háztartás létminimuma, így a magyar háztartásoknak több mint 35 százaléka él a létminimum alatt.

Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese szerint szakmai szempontból a módszer nem alkalmas a szegénység mérésére, mivel nem is a létminimumot mutatja, hanem a szerény megélhetés szintjét.

Helyette inkább olyan mutatót szeretne, amely jobban koncentrál azokra a társadalmi csoportokra, amelyek mélyszegénységben élnek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) közleménye szerint a mutató megszüntetése politikai döntés volt – írja az MTI.

A tájékoztatás szerint a MASZSZ megdöbbenve értesült a KSH bejelentéséről, miszerint a szerdán közölt 2014. évi létminimum értékek bemutatása volt az utolsó hasonló létminimum-számítás, mert a módszer felett eljárt az idő.

A MASzSz szerint nem lehet nem politikai kérdésként tekinteni arra, hogy a háztartások 35 százaléka létminimum alatt él, és egymillió ember kevesebbet keres, mint az egy főre jutó létminimum összege.

A szakszervezet közleményében azt követeli, hogy maradjon meg a létminimum számítás, mivel ennek segítségével lehet lemérni a társadalmi fejlődést. A MASzSz támogat minden olyan szakmai kezdeményezést, ami a létminimum mellett, a dolgozói szegénység mélységének mérésére új módszertant eredményez – teszik hozzá a tájékoztatásban.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Ha nem mérik, akkor nincs is !
Ez ilyen egyszerű maffiáéknál !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
A KSH amúgy is egy felesleges intézmény. Emlékeztek még Rogán antal és a szárnyasok esetére?
Rogán: - Azért csak a sertéshús áfáját csökkentjük, mert abból fogy a legtöbb.
Újságíró: - De a KSH adatai szerint a szárnyas húsból fogy a legtöbb.
Rogán: - ... ... ... Én ellenkező adatokról tudok.
youtu.be/hEPkoufn12g
vizinyuszi
Ha csak olyanok élnének szegénységben, akik nem dolgoznak (a szándékos munkakerülőkről van szó), azzal semmi gond nem lenne. De ez nem így van, mert dolgozó, adót, járulékot fizető, családos emberek is élnek ebben a társadalmi rétegben. Ezt nem lenne szabad hagyni.
Ráadásul, ha jól meg lennének fizetve a dolgozó és dolgozni akaró emberek, valamint lenne jövőkép számukra, akkor nem lenne folyamatos kivándorlás és a fogyasztás is nagyobb lenne, amely jó lenne a polgárnak és az államnak is.
Bercifiu
@nyanya001: Annyira lent van, hogy mérhetetlen.
csa-csa
"Ha csak olyanok élnének szegénységben, akik nem dolgoznak (a szándékos munkakerülőkről van szó), azzal semmi gond nem lenne."
mekkora igazságot mondtál!
vadsanca
Ez majd a segélyezére is kihat? Mert akkor vagy mindenki részesül bizonyos segélyekben, vagy senki nem kap semmit. Mivel nem lesz mire alapozva ez a rendszer, miként fogják elbírálni?
De ha ilyen jól élünk, hogy nincs már erre szükség, akkor miért növelik a hajléktalan-férőhelyek számát?
A létminimum mint adat, talán olyan nagy szényen, hogy ezt már magunk előtt is tabunak számít?
mariaberta
A rezsicsökkentés egy nagy szemfényvesztés. Minden esetben az összes előző hónapot tüntetik fel, hogy minél többnek mutatkozzék.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.