Matolcsy György MNB-elnök fia, Matolcsy Ádám érdekes cég- és pénzügyeiről publikált elgondolkodtató összefoglalót a 444.hu, azt sugallva, hogy Matolcsy Ádám áttételesen jegybanki segítséggel juthatott hozzá egy nagy múltú bútorgyárhoz.

A lap kinyomozta, hogy Matolcsy Ádám Magyar Stratégiai Zrt. nevű cége tulajdonjogot szerzett a másik cégében, a fodrászbútorokat, székeket gyártó Glamorous Kft.-ben (utóbbinak Matolcsy 80%-ban tulajdonosa). Utóbbi pedig ezzel párhuzamosan a Növekedési Hitelbank hitelével megvásárolta a nagy múltú Balaton Bútor Kft.-t, melynek árbevétele a milliárdot közelíti.

A Balaton Bútor felvásárlására szeptemberben került sor. A mintegy száz főt foglalkoztató cég jegyzett tőkéje 350 millió forint, a Glamorous-és viszont csak 16, és tíz embert alkalmaz.

Matolcsy arról tájékoztatta a 444-et, hogy

az exportmegrendelések felfutása miatt vált szükségessé a gyártókapacitás növelése, amelyet a leghatékonyabban cégvásárlással tudtak megoldani.

A vásárlásra a Matolcsy-unokatestvér Szemerey Tamás Növekedési Hitelbankja adott hitelt (ezt Matolcsy Ádám is megerősítette), ugyanis a Gamorous Kft. mindkét üzletrészére zálogjogot jegyeztetett be a bank. A Balaton Bútornak a Glamorous-tulajdonában álló részén is így áll a helyzet.

A 444.hu szerint

a fő kérdés, hogy a Matolcsy György által indított MNB-s Növekedési Hitelprogram forrásaiból finanszírozták-e az ügyletet. Az NHP lényege az, hogy a bankok ingyen kapnak forrást a jegybanktól, amit legfeljebb 2 százalékos kamattal hitelezhetnek tovább a cégeknek – így a cégek rendkívül olcsón jutnak hitelhez, a bankok pedig megnyugodhatnak, mivel a jegybank állja a kamatkockázatot. Ez egyébként elég komoly kockázat az egész gazdaság szintjén, mivel sokba fog kerülni a jegybanknak, ha hamarosan el kell kezdeni kamatot emelni.

Vagyis könnyen lehet, hogy

a bankár nagybácsi adja a jelek szerint a jegybankelnök apa által létrehozott akciós hitelt, miközben a kockázatot az állam futja. A pénzből pedig egy kisebb cég habzsol be egy magánál tízszer nagyobb vállalatot.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Semmi meglepő nincs, családi vállalkozás az egész kormány !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toby
Na, ennek az eltolcsy csemetének is összedobták a rokonok a lét, mint a hosszú szarnak a giccses héderre !
papa.49
A helyzet az magasról lehet kurva nagyot esni, egyszer csak véget ér a fütyisz ámokfutása, na akkor kell mindent visszavenni, mindenkit becsukni, a kulcsot elhajítani jó messzire!!!
Hofipisti
És mi mindezen csak humorizálunk, s röhögve nézzük, hogy hogyan "varázsolják" saját zsebünkbe - felhatalmazásunkkal! - a mi pénzünket.
papa.49
@Mirabilis: Azoknak már meg van a ,,gazdájuk,,de szerintem attól még el lehet tőlük venni, ha kell erőszakkal...
Desischado
Én is azt mondom: össze kell hogy dőljön előbb utóbb a kártyavár. Ez már nem emberi, amit művelnek, és úgy el vannak bizakodva, hogy azt hiszik, mindez örökre szól, és ők sérthetetlenek. De ez nem lesz mindig így! Na, akkor jöhet tűzzel-vassal az elszámoltatás!
vitriol
@Szeparepa2: sajnos már legfeljebb csak börtön jár, de azt meg fogja kapni ő is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok