A Jobbik szerint nem eladni kell azt a 400 ezer hektárnyi állami földet, amelyet a kormány árverések útján értékesít, hanem tisztességes pályázati rendszeren keresztül bérbe adni – mondta Magyar Zoltán, a párt országgyűlési képviselője szombaton.

Az ellenzéki politikus a Felcsúton tartott sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek telefonon elmondta, egyszerűen érthetetlen számukra az állami földek eladása, mert így nem teljesül a Fidesz eredeti szándéka, a helyben lakó családi gazdaságok megerősítése.

Magyar Zoltán megfogalmazása szerint: a kormány márciusban újraindítja azt az "őrületet, amit már korábban megismerhettek az emberek", amelynek "emblematikus figurája" Mészáros Lőrinc felcsúti fideszes polgármester, aki kétmilliárd forint értékben vásárolt eddig állami földet.

A Jobbik határozott véleménye szerint nem igaz, hogy helyben élő családi gazdálkodókat akar földhöz juttatni a kormány az árveréseken, hiszen magyar gazdák nem is tudnának ekkora összegeket földvásárlásra fordítani. Pártja a földprivatizáció azonnali leállítását követeli és felszólítja a Mészáros-családot, hogy a földeket szolgáltassák vissza – tette hozzá.

Magyar Zoltán aggályosnak nevezte, hogy az árveréseken külföldiek szereznek termőföldeket Magyarországon. Példaként említette, hogy Somogy megyében egy olasz befektető vásárolt meg több száz hektár földet. Véleménye szerint a hasonló esetek elkerülése érdekében az uniós csatlakozási szerződést újra kellene tárgyalni.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Üres az államkassza mindent el kell adni !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
enslaved
Majd az új tulajdonosok bérbe adják.
nyanya001
Üres az államkassza mindent el kell adni !
egyvandor
Ne felejtsük el hogy ez is mint a kötelező magánnyugdíjpénztár lenyúlása is a gorbán kormány gazdasági "eredményeinek" fényezésére szolgáló akció.
Itt is eltűnik a közvagyon, miközben a haverok gazdagodnak.
egyvandor
@enslaved: Gorbán azt hazudta, amíg ők vannak hatalmon nem kerül magyar föld külföldi tulajdonába. (Részemről nem az a prioritás pl nem zavar az a holland tulaj aki igen profin gazdálkodik az országban. Mint ahogy nem volt káros Ganz, vagy Pick, megjelenése sem a magyar piacon.)
Sokkal inkább zavaró az, hogy kullancs nertársakat szórt szét Gorbán, amivel élősködhetnek a tényleges termelésből élőkön és ha nem megy a bolt ellenőrzés nélkül annak adják tovább akinek akarják.
enslaved
@egyvandor: Én is tulajdonos vagyok (voltam), persze nem föld ügyben, és a termelés mellett szintén adtam ki bérbe telephelyeket. Nincs ebben semmi kivetnivaló. Az államnak az a jó, ha többet fizet a földért valaki, ráadásul a magyar gazdák egy része még megfelelő eszközökkel sem rendelkezik sokszor, amit jó esetben egy külföldi vevő akár biztosítani is tud a gazdának szintén bérbe adva. Ami hiba itt van, az a kommunikáció, vagyis a "magyar földet külföldinek nem adunk" szlogen. Nem kellene ilyeneket mondani, és akkor nem lenne min csámcsogni sem. Sok gazda földet sem tudna venni, így viszont majd bérelheti (habár az igaz, ezt megtehetné az államtól is közvetlenül).
zöldszem
@enslaved:
Szomorú, hogy a gazdák, akik eddig művelték a földet, nem tudtak annyi haszonra szert tenni, hogy megvegyék a földet! Ellenben a műkörmös a gázszerelő a kiflitolvaj... simán kipengette a milliókat!
" (habár az igaz, ezt megtehetné az államtól is közvetlenül)."
Nos ez azért nem volt jó megoldás, mert megvették az egy nap alatt "aranykalászos gazdákká" avanzsáltak a földet. Mivel az Union belül szabadon árusítható a föld, így baromi nagy haszonnal az "újgazdák" túladnak a földön. Ugye, így továbbra is verheti a nyálát Orbán, hogy ő nem adta a földet... de, hát az a szemét Unió... holott belépéskor mind ezt aláírtuk. Attól, hogy hülyének próbál nézni bennünket, tudvalévő, hogy neki is vannak külföldön (Románia) birtokai!
Kitalálták ezt már ők időben, hogy a strómanok a "fészeklakók" jól járjanak.
Itt egy példa: 444.hu/2016/01/14/a-foldarveresek-fideszes-otletgazdaja-meg-annal-is-jobban-jart-a-foldurveresekkel-mint-eddig-tudtuk?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201601

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.