Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) arra gyanakszik, hogy a közbeszerzések szabályosságának ellenőrzésére szolgáló, vagyis az antikorrupciós pénzekből is jól jártak egyesek – írja a hvg.hu.

Igaz, a nyomozásról csak Polt Péter legfőbb ügyész tud, Tállai András NAV-ot felügyelő államtitkár nem, ez derül ki a Jávor Benedek EP-képviselő kérdéseire adott írásos válaszaikból. Jávor arról érdeklődött, hogy a magyar hatóságok nyomoznak e a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2013 Quality Control konzorciummal kötött 960 milliós szerződése ügyében.

A hvg.hu szerint 

az egykori Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek dolgozó tanácsadó konzorcium alvállalkozói körében az OLAF fiktív számlákra, készpénzes kifizetésekre bukkant.

Az OLAF helyszíni ellenőrzésen fogott szimatot, a szervezet szerint a pénz egy része nem ellenőrzésre ment el. A záró jelentésben ezért teljes, 100%-os korrekciót, vagyis 2,4 milliárd forint teljes visszafizetését javasolta. További két szerződést is szabálytalannak ítélt az OLAF, úgy jön ki a 2,4 milliárd: ugyanezzel a konzorciummal kötött az NFÜ még egy 256 milliós szerződést, illetve a CEU Tender Kft.–Nagy és Pál Ügyvédi Irodával egy egymilliárdos kontraktust. (A CEU Trade Kft. semmilyen kapcsolatban nincs a hasonló mozaikszóval rövidített felsőoktatási intézménnyel – a szerk.)

Polt Péter azt írta, hogy az OLAF jelzése nyomán költségvetési csalás és más bűntettek miatt már tavaly elkezdték a nyomozást.

Az OLAF bűnlajstromában az adócsalás mellett hűtlen kezelés, vesztegetés, csődbűncselekmény, magánokirat-hamisítás, vesztegetés és passzív korrupció is szerepel.

- írja a hvg.hu.

Az OLAF-nak az tűnt fel, hogy a népes konzorcium alvállalkozókat vett igénybe, méghozzá szabálytalanul, mert a közbeszerzési törvény szerint a teljesítésben 10%-nál nagyobb arányban résztvevőket már kezdetben, az ajánlatban nevesíteni kell. Esetünkben az alvállalkozókkal ez nem történt meg, pedig előfordult, például a Drehor Kft.-vel, hogy 17% erejéig vett részt a teljesítésben. A Drehor ráadásul maga is foglalkoztatott alvállalkozót és neki készpénzben fizetett. Ez utóbbi szempont aggasztotta igazán az OLAF ellenőreit, mert a készpénzes fizetés meghaladta

a törvényben megengedett havi 1,5 millió forintnál nagyobb tételeket.

A lap úgy tudja,

fiktív számlázás is történhetett, legalábbis az alvállalkozó tanácsadók a teljesítésigazolások alapján olykor fizikailag lehetetlen feladványokat oldottak meg, akadt köztük olyan is, amelyből napi 26 óra munka jött ki.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Ime a bizonyság arra, hogy Magyarország jobban teljesít. Pártunk és kormányunk a korrupció elleni harcra szánt pénzt is magáévá tette. Polt Pot meg gondban van most, mert ha minden tettest, részest lecsukat interregnum jön létre, hacsak be nem vezetik, hogy a következő 15 évben a kormány és a fideSS-kdnp frakció a Csillagban fog ülésezni. Nincs kétségem egyébként, hogy ott a helyük.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verum
Hát, ehhez legfeljebb annyit tudok hozzáfűzni, hogy legalább következetesek - amihez hozzáférnek, azt viszik, nincs kivétel. :-(
justhpeter
Ime a bizonyság arra, hogy Magyarország jobban teljesít. Pártunk és kormányunk a korrupció elleni harcra szánt pénzt is magáévá tette. Polt Pot meg gondban van most, mert ha minden tettest, részest lecsukat interregnum jön létre, hacsak be nem vezetik, hogy a következő 15 évben a kormány és a fideSS-kdnp frakció a Csillagban fog ülésezni. Nincs kétségem egyébként, hogy ott a helyük.
papa.49
Megint fellőttek egy,két sallert Brüsszelben...
Maxipocak
Ebből is látszik, hogy Brüsszelben sem mindenki hülye. A gáz csak az, hogy a lét a zemberek pénzéből kell majd visszaadni. :( Ergo, megint csak Minket loptak meg. Schazbatt!!!
kkalman
Ahol a politika maga a korrupció, ott a korrupció elleni küzdelemre szánt pénz beépül a politikába, azaz, eltűnik mielőtt célba érne.
Szókrakész
Ha eleve tudják, hogy korruptak, akkor miért adtak nekik pénzt?
Orbán és a fidesz burkolt támogatása?
Jól van fiúk, csak így tovább?
Vagy mi?
Ha meg nem, akkor:
Kecskére káposztát?
Ilyen idióta eu-s vezetőink vannak?
Nem csoda hogy itt tartunk.
Desischado
Szaporodnak a sallerek! Csak így tovább! Bár örülnék, ha végre kézzelfogható eredmény is lenne!
Toby
"Gyurcsány-Bajnai tandem" - "emútnyócév" - "árvíz és szikvíz" - "migránsok" ! Ez a megoldás ! Amúgy nem ellopták, csak áthelyezték, a cimbiknél azért mégis jobb helyen van !
nezelodo
@ila51: Persze, hogy nincs itt korrupció, elég egy kasszafúróra bízni a pénzzel teli kassza őrzését, vagy földhivatali ügyintézőt csinálni azokból, akik ismerik a településen, kik szakadtak távolba, és fogalmuk sincs az öröklés rendjéről, annak adminisztrációs buktatóiról, ha a nagyszülők meghalnak. Számomra ez is a NER része, aki meg kilóg ebből a körből, az kiesett a pikszisből. Régebben csak egy kanna gázolaj volt reggel az ajtóban, ma még ennyi jelzés sem látható a kifinomult rendszerben.
Főlökött
Az az elmúlt 8 év...tényleg megdöglött a szomszéd tehene ? Igen, elírás történt és amúgy minden szép és jó. Megoldáshalmokból szemezgetve...
Annó a 2/3-al megszavazásra került, hogy Mo.-on nincs gravitáció, most mégis rá kell jönni, hogy van és megérkezett a p. -esés is, rendesen.
perfekt
Itt most már nem csak Anti lop,hanem még mások is--ennek magyarázata az-hogy állítólag tolvajtól nem lehet lopni--és mégis- na ez ami-már nem vicc!
kukac50
Orbán bandája jobban teljesít! Arra azért kíváncsi vagyok,hogy az igazságszolgáltatás megtalálja e a bűnösöket. Akiknek odaadták a 2,5 milliárd forintot azok fizessék vissza, mert ezt vissza kell adni az utolsó fillérig. Akik megszavazták a szétosztását azokon is kell behajtani a pénz jó részét.
Korrupció elleni pénzből korrupciót hajtottak végre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.