Orbán Viktor miniszterelnök dönt majd arról, hogy a Lázár János-féle halállistára rákerült 73 háttérintézményből mennyi és melyik maradhat meg.

Az Index úgy tudja, kormányzati körökben egyértelmű, hogy nem szűnik meg mind a 73 intézmény, Lázár csak azért azért készített ilyen brutális listát, hogy legyen miből engedni (beolvasztás, átszervezés és létszámcsökkentés is várhat néhány megmaradó intézményre). Nincs sok idő lobbizásra, február 10-én már döntéseket kell hozni a kormányfő szándékai szerint. Cél a bér- és költségcsökkentés.

Az Index megszerezte a január 19-i nem nyilvános tervezetet, mely magyarázza a leépítések és bezárások szükségességét: a lassúság, az átláthatatlanság és a pazarlás szerepelnek a kormányzati érvelés középpontjában, illetve egy nehezebben értelmezhető alkotmányossági érv is.

A pazarlásnak többek között úgy vetnének véget, hogy a megszüntetés után a feladatokat átvevő kormányhivatalok és minisztériumok csak a mai létszám 80 százalékát vennék át, vagyis 20 százalékos leépítéssel számol a tervezet.

Ugyanakkor

az átalakítással nem érintett központi hivataloknál és minisztériumi háttérintézményeknél (ezeket külön is felsorolja a dokumentum) az idei dolgozóknak csak a 90 százaléka maradhatna státuszban 2017-ben.

Vagyis lesz még egy leépítési kör.

A Klik, a rendvédelem és a nemzetbiztonság érintetlen maradna, ahogy a Államkincsár, a Földalapkezelő, a Mentőszolgálat, a Kehi és a Veritas Történetkutató sincs rajta a leépítős halállistán sem.

Akik önként távoznak, s aláírják, hogy a versenyszektorban helyezkednek el, azokat Lázárék busásan jutalmaznák a végkielégítés 3-4-szeresét elérő lelépti pénzzel. A Miniszterelnökség ezt egy volt közszolgákat segítő támogató csomaggal is megfejelné.

Az online lap számításai szerint az előterjesztés összességében azt jelzi, hogy fél év alatt mintegy 6000 fő kerülhet ki a közszolgálatból. A feladatköröket ugyanakkor nem szeretnék a piaci szférába átmenteni, vagyis mindenképpen állami kézben tartanák.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kutyahűség
Sebaj. Az minimum 12 000 ember, aki NEM-mel fog szavazni a Fideszre. Már ha van elég esze. Ha nincs, akkor megérdemli. Azt hiszi, ha megbújik, mint a szar a fű alatt és kussol, akkor megmarad a jó meleg munkahelye? Hát nem. Egy zsarnok mindig, mindent feléget és eltapos maga körül, nincs kivétel. Még a mai haver is pofára fog esni - csak idő kérdése.

Ne várjon tőlem sajnálatot az, aki gyáva tenni magáért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.