Őrzi tavaly ősszel visszaerősödött táborát a Fidesz-KDNP, a teljes felnőtt népesség körében az MSZP – ha statisztikai hibahatáron belüli különbséggel is, de – megelőzte a Jobbikot; ezek a Nézőpont Intézet legfrissebb, január közepi felmérésének eredményei, amelyeket szerdán közöltek az MTI-vel.

A nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség alapján reprezentatív, ezerfős mintán elvégzett telefonos felmérés eredményei azt mutatják, januárban a megkérdezettek 32 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, "ami statisztikai értelemben azonos a decemberi 34 százalékkal"; a kormánypártok támogatottsága továbbra is magasabb, mint az összes ellenzéki párté együttvéve.

A Jobbik az év első hónapjában sem tudott erősödni a tavaly év végi mélyponthoz képest, a párt támogatottsága jelenleg 10 százalék a teljes felnőtt népesség körében – írják, hozzátéve, a 11 százalékon álló MSZP a baloldali táboron belüli támogatottságát is növelni tudta az öt százalékon álló DK-val szemben.

A baloldal (MSZP, DK, Együtt, PM) egésze ugyanakkor érdemben továbbra sem tudott erősödni. Az Együtt és a PM tábora 1-1 százalékos, míg az LMP-vel változatlanul a megkérdezettek 3 százaléka szimpatizál – áll a kutatás összegzésében.

A Nézőpont szerint a legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók) alapján a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 23, az MSZP 15, a DK 7, az LMP 5, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékon áll.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

John J. Dunbar
@human: Akkor megfogalmazom másképp: nem az a válasz, hogy "papagájkodva" kontrázzák egymást, hanem túllépve a (gondosan előkészített kalitkán) magukra, a mindennapjainkra és jövőnkre jelentős befolyással bíró feladatokra és problémákra adnak ÉRTELMESEBB megoldást, "alternatívát".
Na ez hiányzik igazán (a többség tekintetében legalább is)!
John J. Dunbar
Orbán Viktor (és diktatórikus rendszere) legyőzhető - elzavarható. De ehhez előbb ki kell lépni az általa is (tehát az ő és "ellenzéke" által) szándékosan kreált, becézgetve istápolt "valóságból" - pontosabban:
fel kell ébredni!
.
Vagyis: bármennyire hangzik bizarrul, NEM Orbán legyőzésén kell erőlködni, hanem a korszakos kihívásokat HELYESEN felismerve megfelelően cselekedni (képletesen pedig: a "függöny mögé szúrni").
.
Egy másik fórumon már remekül rávilágított egy hozzászóló arra, Orbánék egyik csodafegyvere maga a "definiálás" - mely önkényes, kihasználható és egyben kirekesztő szempontok alapján "köti az ebet a karóhoz".
hvg.hu/velemeny/20160106_TGM_Populizmu...
S épp e definiálás vált egyúttal a haladásunk, fejlődésünk legfőbb akadályává is.
.
Pontosan ezen "definiálás" (mintegy "értelmezési röghözkötésként") igényli a "mélymagyar" bezárkózást - ötvözve a világ az ellenségünk hangulattal.
Vagyis Orbán "definiálása" és a "bezárkózás" kölcsönösen igénylik, feltételezik egymást - mintegy ördögi körré kerekedve. S ebbe jobban belegondolva ennek az ördögi körnek a kattogásai adják ki a jelenlegi rendszer meghatározó alapütemét.
És szerintem itt a lényeg! Ezen a ponton lehet feloldani Orbán "mesterművének" sérthetetlenségét! Nevezetesen: a tudatosan gerjesztett (definiált) "mélymagyar" bezárkózás feloldásával!
Vagyis az a politikai csoportosulás lehet képes eredményesen felszámolni Orbán fanatizmusát, amely képes újra a világra nyitni a magyarok szemét!
Visszatérve a kiindulási véleményre: pontosan ezért nem Orbánnal kell primeren megküzdeni - hiszen ebben az esetben épp, hogy őt emeljük, önkéntelenül, miközben jókat röhög a markába - hanem a korszakos problémákra kell helyesen reagálni.
Na ez utóbbiak nem történtek meg eddig, ezért maradt megfoghatatlan a "nagyvezír" is...
John J. Dunbar
@John J. Dunbar: A csúti komancsfőnök épp azért igyekszik érzelmekkel (aljas terve szempontjából hasznos indulatokkal) megtölteni, felruházni a "definiálását" - melynek során akár maga a "definíció" is a háttérbe szorulhat, fokozatosan megtestesítve a "tuggyukkik" effektus - s ezáltal a projektjéhez láncolni gyanútlan, elkeseredett áldozatait.
Ezért jutott eszembe az "értelmezési röghözkötés" nyakatekert szófordulata - hiszen ezzel a "definiálással" köti röghöz az azt hangoztatókat, elfogadókat. Akik ezáltal, nem mellesleg az ahhoz kapcsolt hangulatkeltő szólamokat is támogatni kezdik. Ez egy lényeges elem: aki "birtokolja" (sokkal inkább: bitorolja) a főideológiát, az tölti fel tartalommal a szólamokat is - kénye-kedve szerint! Viszont a hipnotizált közönség az orbáni "definíciókkal" egyúttal be is zárkózik, hiszen ezekkel az egyre inkább kirekesztő, homofób, nacionalista, fasiszta szólamokkal és érzelmekkel egyúttal kerítést is húznak maguk köré!
S a nyáj "magára vigyáz" innentől, mint a közismert viccben: a túlvilágon különféle népek vannak az üstben, mindre valahogy vigyázni kell, kivéve a magyarokéra, mert azok egymást rántják vissza...
.
Alapvető fontosságú a NYITÁS, a saját és szűkebb-tágabb környezetünk, világunk feladatainak, problémáinak megoldása felé! NEM Orbán ellen kell elsősorban küzdeni, NEM is primeren a rendszere ellen - hanem tovább kell lépni rajta, és nyitnunk kell!
Tehát fel kell ismerni a korszakos kihívásokat, azokra életképes választ, alternatívát kell találni, majd azokba bele is kell vágni, meg is kell csinálni.
.
Fontos: amennyiben egy alternatív véleménynek egyetlen célja, hogy ne olyan legyen, mint a másik, az annyit is ér! Ezért erőtlen a jelenlegi ellenzéki próbálkozások jelentős része, hiszen átlátszóak, és súlytalanok. Csak kalimpálva rángatóznak Orbán "értelmezési röghöz kötöttsége" - "definiálása" - körül.
Vagyis önkéntelenül a csúti komancsvezírt erősítik - aki eközben elégedetten kacarászik a wígwamjában...
human
@John J. Dunbar: Az emberek talán válaszokat várnak a hogyan továbbra. Az valóban gyenge válasz, hogy "Nem úgy csináljuk mint a fidesz.". Kevés a konkrét ellenzéki válasz az ország egyes problémáira. Nem tudom, hogy ez taktika-e, hogy ne adjanak támadási felületet. Talán még korai felfedni a lapokat. De az biztos, hogy 2010-ből és 2014-ből tanulhatott volna az ellenzék.
John J. Dunbar
@human: Akkor megfogalmazom másképp: nem az a válasz, hogy "papagájkodva" kontrázzák egymást, hanem túllépve a (gondosan előkészített kalitkán) magukra, a mindennapjainkra és jövőnkre jelentős befolyással bíró feladatokra és problémákra adnak ÉRTELMESEBB megoldást, "alternatívát".
Na ez hiányzik igazán (a többség tekintetében legalább is)!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok