Ismételten népszavazás kiírásáról szóló módosító javaslatot nyújtott be a Fővárosi Közgyűlés elé négy ellenzéki párt: az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd Magyarországért (PM).

Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere a közgyűlés szerdai ülése előtt – a három másik párt képviselőjével közösen – tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Kúria elutasító döntése után legkönnyebben a Fővárosi Közgyűlés dönthetne egy olimpiáról szóló népszavazás kiírásáról.

Kijelentette, aki olimpiát akar, annak népszavazást is akarnia kell, mert az jelenthet garanciát a beruházás nyilvánosságára, ami hozzájárulhat a korrupciós kockázat csökkentéséhez.

Horváth Csaba, az MSZP képviselője azt mondta, az olimpia eszméjét támogatják, a korrupciót nem. "Nem támogatjuk azt, hogy a fideszesek az öt karikából hármat el akarnak lopni" – fogalmazott.

Csárdi Antal, az LMP képviselője szerint Budapest gazdaságilag, a Fidesz pedig morálisan nem készült fel az olimpiára. A kormánypárt még a fővárosi közösségi közlekedés gondjait sem képes megoldani – mondta utóbbi állítását alátámasztandó.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Csak akkor kapja meg egy ország a rendezés jogát, ha van tömegtámogatottsága. Ha lenne, nem félnének népszavazásra bocsájtani. Így kár minden fillérért ami elmegy az előkészítésre.
human
Ha rendben lenne az ország, akkor támogatnám az olimpiát. De most másra kellenek azok a százmilliárdok. A másik, hogy bár a fidék pénze is benne lesz Budapesten kívül a vidék hol profitál ebből? Talán kevesebb kátyú lesz vidéken? Talán rövidülnek tőle a várólisták a kórházakban?.NEM a válasz, ahogy NEM a válasz az olimpiára is.
Lehet azzal jönni, hogy a fidesz sem akarja megrendezni, csak újabb százmillárdokat lehet ellopni a pályázatírással, tervezéssel. Ettőll függetlenül, ha most nem tiltakozunk akkor ezt beleegyezésnek veszik.
John J. Dunbar
Összevont választásokat és népszavazást kell tartani, még az idén - minél hamarabb! Ráadásul kizárólag személyekre/képviselőre lehessen csak szavazni - 200 körzet=200 képviselő!
Egyre több, az ország szempontjából lényeges kérdés merül fel. Csakis egy országgyűlési képviselő választással összevont népszavazással lehet tiszta vizet önteni a pohárba.
.
Legyen egységes képviselőválasztás és népszavazás az alábbi kérdésekről:
- "Tákolmány";
- menekültek befogadása;
- korrupció felszámolása;
- köz- és felsőoktatás;
- (vallási) fanatizmus/rasszizmus (az állami és vallási intézmények totális szétválasztása);
- kötelező választási részvétel;
- atomenergia;
- megújuló energiaforrások hasznosításának dominánssá tétele;
- technológiai lemaradásunk azonnali rendbehozatala;
- vasárnapi nyitva tartás;
- sorkatonaság;
- EU-tagság;
- NATO-tagság;
- olimpia.
.
Döntsön a nép! Ha pedig megint pár százezer ember fog szavazni, minden otthonmaradó megérdemli, kapják be! A demokrácia lényege, akinek szavazati joga van, annak szavaznia kell, különben elárulta a saját közösségét (az ókori Athénben - a demokrácia bölcsőjében - büntették).
Egy igaz demokráciában a népnek kell döntenie - ezért helyre kell hozni, vissza kell állítani a valódi, képviseleti demokráciát!
Ennek egyik legfontosabb eleme: kizárólag képviselőkre lehessen szavazni - ne pedig pártokra!
(Azért szükséges a képviseleti demokrácia, mert nem fér el 10 millió ember egy Parlamentben, nem lehetséges ebben a formában a kommunikációjuk.)
Egy képviselő sem lehet egyúttal atomtudós-egészségügyi szakember-hadmérnök-jogász-filozófus-etc...
A képviselő képvisel: engemet, téged, őket - mindenkit a választói körzetéből. A választásoknál éppen ezért lehessen kizárólag személyre (képviselő jelöltre) szavazni, ne pedig pártokra!
A felelősség pedig mindannyiunké! Azt esszük, amit főztünk!
John J. Dunbar
@John J. Dunbar: A "szakértelem" kapcsán:
- egy "szakértőnek" (energetika, jog, gazdaság, etc.) nem kell képviselőnek lennie;
- viszont a képviselők döntenek (s általa mi);
- a kormánynak nem kötelező képviselőkből állnia;
- a kormány döntéseit, legitimitását szükség szerint parlamenti szavazásokkal lehet megkérdőjelezni/támogatni;
- a kormány döntései ezek alapján a mi, a többség döntése lesz.
.
Vagyis, egy adott témában (pl.: olimpia), a kormány, ellenzék, képviselőink prezentálják a szakemberek, a szakmai érdekeltek, elemzők, stb. véleményét - majd döntÜNK!
.
Amennyiben a kormány nem jól teljesít, parlamenti úton is megbuktatható kell legyen!
A képviselők pedig VALÓSAN visszahívhatóak legyenek - s ezáltal a döntésÜNK alapján vissza kell hívják a kormányt, amennyiben elégedetlenek vagyunk vele.
.
A kötelezően lefolytatandó társadalmi vitákon a hangsúly - vagyis a pro és kontra érvek ütköztetésén, az érintett szakmai képviseletek és szakértők bevonásával. Ezt követően pedig születik a döntésÜNK.
.
A képviselő kötelezően, megfelelő rendszerességgel és az aktualitásokhoz is igazodva megfelelő számban és mértékben VÁLASZTÓKÖRZETI GYŰLÉSEKET tart. Átlagolva 10 millió fő/200 képviselő = 50 000 fő/1 képviselő Ebből következően kb. 30 ezer választópolgár/képviselő.
Vagyis a megfelelő számú - akár több ezer fős közönségű - tanácskozásokon (bevonva ebbe az internet kínálta tömeges tájékoztatás lehetőségét, az élő, webkamerás részvétel módján) döntés születik a NÉP részéről - s a képviselő ennek alapján szavaz, NEM pedig a "pártfegyelem", felsőbb akarat, sugallat, ideológia, ... alapján.
Amennyiben a NÉP döntésével ellentétesen voksol, azonnal visszahívható kell legyen, mondjuk a saját választópolgárainak 20%-nak kezdeményezésére (kb. 6000 aláírás a saját körzetéből).
Megjegyzés: a visszahívhatóság természetesen csakis választás útján lehetséges, viszont a helyi ("időközi") választást kezdeményezhetné mondjuk 6000 aláíró.
.
Vagyis a NÉP dönt, a képviseleti...
1magyar
Igazi nagy pazarlás, csalás előkészítése az olimpia. Látjuk, mindenhol a nép nyúzása árán valósul meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.