Nem reménytelen a korrupció elleni küzdelem, mert tavaly több országban javult a helyzet, mint amennyiben romlott – emelte ki a Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet szerdán Berlinben kiadott jelentésében.

Ugyanakkor egyetlen ország sem mentes a korrupciótól, és a világ országainak 68 százalékánál, köztük a vezető gazdasági hatalmakat összefogó G20 csoport minden második tagjánál továbbra is erős a korrupciós fertőzöttség a közszférában – áll a TI úgynevezett Korrupció Érzékelési Index (CPI) felmérését bemutató jelentésben, amelyben hangsúlyozzák, hogy több mint 6 milliárd ember él olyan országban, amelyben súlyos a korrupciós helyzet, és a szegény országokat évente ezermilliárd dollár kár éri a korrupció miatt.

A CPI a korrupciónak a közhivatalnokok és politikusok körében érzékelt mértéke alapján értékeli az országokat. A mutató értéke 0 (nagyon korruptnak érzékelt) és 100 (nagyon tisztának, átláthatónak érzékelt) között mozoghat. A TI 2015-ös felmérésben 168 országot állítottak rangsorba.

Az élen ismét többnyire észak-európai országok végeztek. Az első Dánia 91 ponttal, a második Finnország 90, a harmadik Svédország 89 ponttal. Az első tízben van még Új-Zéland, Hollandia, Norvégia, Svájc, Szingapúr, Kanada és Németország is. A TI vizsgálata alapján a közhatalom ezekben az országokban szolgálja leginkább a közjót, és ezekben az országokban a leginkább átlátható az állam működése.

A lista végén sincs nagyobb változás az utóbbi évekhez képest, a legkorruptabb és legkevésbé átláthatóan működő államok körébe továbbra is Dél-Szudán (15 pont), Szudán (12 pont), Afganisztán (11 pont), Észak-Korea (8 pont) és Szomália (8 pont) tartozik.

Az utóbbi négy évet együttvéve a legnagyobb mértékben Líbiában, Ausztráliában, Brazíliában, Spanyolországban és Törökországban romlott, és Görögországban, Szenegálban és Nagy-Britanniában javult a korrupciós helyzet a CPI szerint, amelyet nemzetközi intézmények és tudományos intézmények szakértőinek értékelése alapján határoznak meg.

A magyarországi korrupciós helyzetet az egy évvel korábbi 54 pont után 51 pontra értékelték, ezzel Magyarország az 50. helyre került, Szlovákiával, Horvátországgal és Bahreinnel együtt. Az Európai Unió 28 tagországát tekintve Magyarország az alsó harmadban van, megelőzve Görögországot és Romániát (58. hely), Olaszországot (61. hely) és Bulgáriát (69. hely).

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Erre mondják, hogy a látszat nem csal! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
John J. Dunbar
@John J. Dunbar: A csúti komancsfőnök épp azért igyekszik érzelmekkel (aljas terve szempontjából hasznos indulatokkal) megtölteni, felruházni a "definiálását" - melynek során akár maga a "definíció" is a háttérbe szorulhat, fokozatosan megtestesítve a "tuggyukkik" effektus - s ezáltal a projektjéhez láncolni gyanútlan, elkeseredett áldozatait.
Ezért jutott eszembe az "értelmezési röghözkötés" nyakatekert szófordulata - hiszen ezzel a "definiálással" köti röghöz az azt hangoztatókat, elfogadókat. Akik ezáltal, nem mellesleg az ahhoz kapcsolt hangulatkeltő szólamokat is támogatni kezdik. Ez egy lényeges elem: aki "birtokolja" (sokkal inkább: bitorolja) a főideológiát, az tölti fel tartalommal a szólamokat is - kénye-kedve szerint! Viszont a hipnotizált közönség az orbáni "definíciókkal" egyúttal be is zárkózik, hiszen ezekkel az egyre inkább kirekesztő, homofób, nacionalista, fasiszta szólamokkal és érzelmekkel egyúttal kerítést is húznak maguk köré!
S a nyáj "magára vigyáz" innentől, mint a közismert viccben: a túlvilágon különféle népek vannak az üstben, mindre valahogy vigyázni kell, kivéve a magyarokéra, mert azok egymást rántják vissza...
.
Alapvető fontosságú a NYITÁS, a saját és szűkebb-tágabb környezetünk, világunk feladatainak, problémáinak megoldása felé! NEM Orbán ellen kell elsősorban küzdeni, NEM is primeren a rendszere ellen - hanem tovább kell lépni rajta, és nyitnunk kell!
Tehát fel kell ismerni a korszakos kihívásokat, azokra életképes választ, alternatívát kell találni, majd azokba bele is kell vágni, meg is kell csinálni.
.
Fontos: amennyiben egy alternatív véleménynek egyetlen célja, hogy ne olyan legyen, mint a másik, az annyit is ér! Ezért erőtlen a jelenlegi ellenzéki próbálkozások jelentős része, hiszen átlátszóak, és súlytalanok. Csak kalimpálva rángatóznak Orbán "értelmezési röghöz kötöttsége" - "definiálása" - körül.
Vagyis önkéntelenül a csúti komancsvezírt erősítik - aki eközben elégedetten kacarászik a wígwamjában...
Kutyuska
Na ugye, hogy Magyarország jobban teljesít!
Jankó123
Ez a jelenség "optikai csalódás" néven kerül be a nemzeti alaptantervbe!
:-)))
volvós
...és a képen az agyatlan barmok meg szemmel láthatólag
röhögcsélnek...a rács tulsó felén meg majd mi röhögünk !!!
Vagy a villanypózna tövében !!!
Toby
Nem is értem, hogy a "saját lábon állási" törekvést, miért hívják korrupciónak ?
A tolmácsok ki vannak innét tiltva ?
Szókrakész
"Egyre korruptabbnak látjuk Magyarországot"
Már két óra is elmúlt rég.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.