A Kúria kedden kimondta, hogy törvénysértő a Fővárosi Ítélőtábla tavaly nyári döntése, amellyel új elsőfokú eljárásra utasított az 1956-os forradalom utáni megtorlások miatt háborús bűntettekkel vádolt 95 éves Biszku Béla ügyében.

A Biszku Béla elleni perben 2014 tavaszán kihirdetett elsőfokú ítéletében a Fővárosi Törvényszék öt év hat hónap szabadságvesztést szabott ki.

Másodfokon a tábla 2015 júniusában megalapozatlanság miatt új elsőfokú eljárásra utasított.

Tavaly decemberben megszületett az újabb elsőfokú döntés: Biszku Bélát két év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A döntés ellen fellebbeztek, így újra másodfokra kerül az ügy.

Időközben a Legfőbb Ügyészség megtámadta a tábla tavaly júniusi döntését. A Kúria kedden ebben az ügyben mondta ki – elvi éllel –, hogy az új eljárásra utasító döntés törvénysértő volt.

Ez a döntés a Biszku-ügy menetét nem befolyásolja – azaz az új másodfokú eljárás következik –, elsősorban az a funkciója, hogy iránymutatásként szolgáljon a másodfokú bíróságok számára.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
folyt. köv. felülvizsgálati kérelemről?!
Szerintem vagy nem ismerik a saját eljárási szabályzatukat, vagy utasításra cselekszenek, vagy csak simán káosz van ott is, mint az egész országban!?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bencemacska
Biszku csak ugyanúgy tett 1958-ban, mint OV 2010-ben, mikor előre - rendőrség, ügyészség, bíróság nélkül - megnevezte a vörös iszap katasztrófa "tetteseit" és követelte letartóztatásukat.
Pedig de sokat kaszáltak akkor is a mások szenvedésén!
Tekla
Azért addig nyugotan lehetne előzetesben a lámpavas szökevény ?
eszegfu
@bencemacska: 19:49 Valóban én sem tudom mit gondoljak az egész eljárásról...csak tippelgetek. Egyet viszont tudok: ha egy ügy ennyire fontos, akkor nem szabad szinte össze-vissza itélkezni! Még nagyobb körültekintéssel kell lennie az ügyészségnek és a biróságnak is. Nekem senki se mondja, hogy az ügyészség nem tudta, hogy beadtak a Kúriához egy felülvizsgálati kérelmet és ennek ellenére résztvettek és képviselték a vádat a soron következő tárgyaláson! Értem én, hogy ez "elvi" kérdés, hogy Biszkut megbüntessék...na de könyörgöm majdnem 60 év után, 94 évesen, majd "rányomnak" egy felfüggesztettet?! Az itéletnek visszatartó és büntető, nevelő szándékunak kell lennie, ez esetben maximum a "nézőkre" lehet hatással, semmiképpen az "elkövetőre". Inkább már kabaréra hasonlit az egész!:(((
eszegfu
@bencemacska: Az iszapkatasztrófát csak annyiban egészitem ki: olyan embereket tartóztattak le és helyeztek vád alá, akik nem voltak felelősek (talán a "melósokat"), most felmentették őket. De akkor hol vannak a felelősök?! A kirendelt "miniszteri biztos", vagy mi a csuda a beosztása, első dolga volt, hogy az állam kifizette a cég több milliós villanyszámláját, hogy ujra termelhessen és ne veszitse el 6000 ember a munkáját. Ez még rendben is van. De jó lenne már látni, hallani arról, hogy az embereket is kártalanitják, a nélkül, hogy perelnék a céget!
feleselek
NAMAJDMOST...! jÓL FELOSZLATJÁK A KURIÁT ÉS LÉTREHOZNAK EGY GYORSREAGÁLÁSU FREGOLI BIRÓ BRIGÁDOT!
Akik akkor és odamennek itélkezni ahova a felséges uralkodó küldi őket az előre megirt itélettel egyetemben és punktum!
bencemacska
@feleselek: Sajnos nagyon igazad van. Pedig Baka András utódát már OV jelölte ki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.