Az Indexnek számolt be egy utas a nem mindennapi esetről, amiben természetesen senki nem hibázott.

A MÁV szobi vonalán közlekedő vonat kalauza hamisnak hitte egy utas utazási igazolványát, ezért megállíttatta a vonatot. A kiérkező rendőrök az utast – akinek egyébként a kormányhivatal állította ki az igazolványát – megbilincselték, és órákig fogva tartották a rendőrségen.

Az utas ezután az Indexnek részletesen elmesélte a történetet, a lap pedig a MÁV-val és a rendőrséggel próbálta meg tisztázni az ügyet. Ennek az lett a vége, hogy a MÁV is, és a rendőrség is mindent a legnagyobb rendben talált, vagyis például azt is, hogy

az utast a rendőrségi előállítás időtartamáról szóló igazolás szerint több mint három órán át fogva tartották, ebből legalább másfél-két órát bilincsben.

A férfi ügye jelenleg is tart, annak ellenére, hogy közben visszament a váci járási hivatalba, ahol elismerték, hogy eredeti az utazási igazolványa, hiszen ők állították ki.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Feraj49
Mindenképpen vigye perre az ügyet,kártérítés követelésével együtt.Ne csak a börtönlakók nyerjenek pert,és kapjanak milliós kártérítéseket.Fizessen a MÁV ! A bilincselés meg nem valószínű,hogy jogszerű volt ! Ez olyan,mintha egy orvos nem tudna különbséget tenni a részegség és a betegség között.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sics
Kérlek benneteket próbáljatok az esetre vonatkozó kommenteknél maradni.

Ez ugyanis egy szimpla jogi eset, annak kéne lennie és ekképp kell kezelni is!

Ahogy én látom: a rendőrök csúf szakmai hibát követtek el.

A rendőrségi törvény azt mondja, hogy rendőri intézkedésnél fontos a szükségesség éz arányosság, azaz

"A rendőri intézkedés nem okozhat olyan
hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll
arányban az intézkedés törvényes céljával"

illetve hogy
" Több lehetséges intézkedés és kényszerítő
eszköz közül a rendőrnek azt kell választania, amellyel eredményesség biztosítása mellett a legkisebb hátránnyal, korlátozással, károkozással jár"

Ez alapján egyértelmű hogy mit kellett volna tennie a törvény és rend őreinek:

1.
Elkérni az utas személyi igazolványát és felírni az adatait.

Ha van nála személyi igazolvány, azaz ha tudja igazolni a kilétét, akkor az adatai birtokában később bármikor lefolytatható ellene eljárás HA ez az eljárás indokoltnak bizonyul.

Az előállítás FELESLEGES, ha sikerült azonosítani!

2.
Lefoglalni (bűnjelként) az utazási igazolványt/jogosultságot igazoló papírt ( elismervény ellenében természetesen!), aminek későbbi szakértői vizsgálata kell eldöntse hogy az hamis-e (igaza van a kalauznak) vagy nem hamis (és a kalauz nagyon hülye volt).

***

Jegyezzük meg: az utas előállítása akkor is jogszerűtlen lett volna, ha tényleg hamis kedvezményre jogosító igazolvánnyal utazik!

***

Ami a továbbiakat illeti: ha az igazolványról az derült volna ki hogy hamisítvány, akkor
Hamis magánokirat felhasználása/Okirattal visszaélés
tényállások vagy vmi hasonló miatt lehett volna az utas ellen eljárást lefolytatni.

DE ennek az eljárásnak akkor van helye, ha az iratról biztosan kiderült, hogy az hamis.

***

Itt merül fel a kérdés, hogy honnét tudja azt a rendőr, hogy az irat hamis ?

A vonaton utazó jegyvizsgáló ugye azt állítja hogy szerinte az hamis ... az utas állítása az, hogy nem hamis.

Egy állítás, egy...
wagabund
felmerül a kérdés, mikor viszik el bilincsben a (vas)utast?
eszegfu
Az igazsághoz az is hozzátartozik: egy bármilyen kedvezményre szóló igazolás csak a személyi igazolvánnyal együtt érvényes. Ugyanis a kedvezmény csak akkor érvényes, ha igazolja, hogy ő a kedvezményezett, tehát nem adhatom "kölcsön". Ha pl. BKV-s nyugdijas bérletem van, akkor kérésre meg kell mutatnom a nyugdijas igazolványomat is. Ebben hibás volt az utazó. De a bilincset nem tudom ennek ellenére sem megmagyarázni...ez tulzás lehetett, vagy talán addigra nagyon "elmérgesedett" ez az igazoltatás...nem voltam ott én sem.
wpym
Az igazsághoz az is hozzátartozik: NEM BÁRMILYEN KEDVEZMÉNYES mj-hez szükséges személyazonosság igazolása. Azok esetében kell, ahol a kedvezményre jogosító okmány NEM FÉNYKÉPES. Ilyen az ellátottak utalványa (és NEM IGAZOLVÁNYA!), a közalkalmazottak utalványa, éves összvonalas bérlet, stb.
jancsipapa
@Desischado: Semmi értelme nem lenne. Ne legyél már ilyen naiv ! Ez a mai Magyarország ,egy banánköztársaság . Gondolod,hogy egy per esetén bármiben is igaza lehetne ? Esetleg megállapítanák ,hogy túlzó volt az intézkedés .Maximum ennyi .
Desischado
@jancsipapa: Sajnos, tartok tőle, hogy nagyon is igazad van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.