A kötelező betelepítési kvóta megváltoztatná Európa társadalmi, kulturális, etnikai és vallási mintázatát, ilyen súlyú kérdésről nem lehet az emberek megkérdezése nélkül dönteni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel. 

A tárcavezető arra reagált, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke interjút adott az Ostthüringer Zeitungnak, amelyben Magyarországot tette felelőssé az EU-Törökország csúcstalálkozó sikertelenségéért. Az EP elnöke azt mondta: húsz éve harcol az EU külső határainak jobb védelméért, de szinte semmi sem történik ez ügyben. Hasonlóan nehéz dolog a megállapodást a menekültek igazságos elosztásáról a gyakorlatba átültetni, mert néhány ország elzárkózik a befogadástól. Magyarországnak csak 1294 menekültet kellene felvennie, de Orbán Viktor miniszterelnök "népszavazást tart róla és azt mondja, hogy ez egy német probléma" – fogalmazott. Hozzátette: amíg ilyen vitánk van, és az Európai Tanácsban csak egyhangúlag lehet dönteni, "nehezemre esik, hogy optimistább legyek".

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kifejtette: Martin Schulznak "a külső határok megvédésével kapcsolatos elszántságát az elmúlt egy évben nem nagyon tapasztaltuk, sőt az Európai Parlament elnöke nagyon hevesen bírálta Magyarországot, amiért megvédtük a határunkat", amely a schengeni zóna külső határa is egyben.

Magyarország a kötelező betelepítési kvótát továbbra is elfogadhatatlannak tartja, és elutasítja – emlékeztetett. Kiemelte: a kötelező betelepítési kvóta értelmetlen, végrehajthatatlan, növeli a terrorveszélyt és csökkenti a közbiztonságot, ezért Magyarország a kvótáról szóló döntést megtámadta az Európai Bíróságon, a kvótával kapcsolatos jövőbeni döntésekről pedig népszavazást kezdeményezünk.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar embereknek joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni. A kvóta megváltoztatná Európa társadalmi, kulturális, etnikai és vallási mintázatát, ilyen súlyú kérdésről nem lehet az emberek megkérdezése nélkül dönteni – közölte.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy jelenleg Európa környékén 30-35 millió ember válhat potenciálisan illegális gazdasági bevándorlóvá, tehát megjósolhatatlan, hogy hány embert kellene befogadni. Az ilyen kezdeményezések nem a válság megoldását szolgálják. Ezeknek az embereknek a válságrégiókban kell segíteni, nem Európába kell áthozni őket – tette hozzá a tárcavezető közleményében.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bretagne
Érdekes, eddig nem volt fontos az emberek véleménye!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eugen4402
@Pestilence: Így igaz, naponta hallom némelyik álhír-tévén, hogy minek az MNB-nek devizatartalék, amikor itt van alattunk a világ vízkészletének 99%-a... Szóval, fel a fejjel, amikor mindenki készül a kiszáradásos halálra, mi még akkor is kannaszám öntjük a vizet húsvét-hétfőn a kedvesünkre. Ja, és ha jönnek a brüsszeliek, hogy elsejéig adjunk kölcsön 30 liter vizet, mi duzzogva bezárjuk a kaput.
Pestilence
@eugen4402: Az lesz csak a vizzel folyó Kánaán.
Ja, csak nem biztos hogy az orbánék kihúzzák addig, amig az EU-sok szomjanhalnak. :)
eugen4402
@Pestilence: :-))) Valamikor a Szabad Európa Rádió egyik mottója így hangzott:
"Isten malmai lassan, de biztosan őrölnek."
Hellcat
Mondjátok ti akik nem engdet semmiről népszavazást csinálni? Köptök a tanárok véleményére, hogy szar a KLIK...a nemzeti konzultációknál is...még be sem érkeztek a válaszok már megvolt a törvény. Nem is értem miért lepődök meg, hogy megint arrogáns mód hülyének nézik az országot.
volvós
Petike !! Hogy tudtad mindezt egyedül felolvasni ???
Habony tanácsára, mert belöled egy betüt nem nézek ki.
Egyre hü...bb leszel, igaz még csak fél egy ..:-)))
kedves szüleidnek rendre adod vissza a " kölcsönt "??
Nehogy miattad éhenhaljanak...:-)
Neked marad a rezsire ??? kötve hiszem, hacsak
te is nem lopod az áramot, mint állitólag a Lajcsi ??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.