Az MSZP szerint jogállami döntést hozott szerdán a Kúria az üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos beadványok ügyében.

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke, aki hajnal óta a Nemzeti Választási Iroda budapesti épületénél várakozott, az MTI-nek elmondta, azt szeretnék, ha közös aláírásgyűjtési kampány lenne a bérplafonnal kapcsolatos és a földügyben tett népszavazási kezdeményezéssel. Utóbbi kettőben már megkezdődött az aláírásgyűjtés – jelezte.

Az ellenzéki politikus azt mondta, ezek a népszavazások már arról szólnak, hogy az emberek végre szabadon kifejezhetik ellenérzésüket a kormány politikájával szemben, azaz ezek kormányellenes népszavazások lesznek.

Lukács Zoltán azt mondta, mindenre fel voltak készülve, de a Kúria olyan döntést hozott, amire leginkább számítottak: Erdősi Lászlóné jogsértéssel beadott népszavazási kérdését megsemmisítette, a szocialista Nyakó István kérdését hitelesítette. Hozzátette: az aláírásgyűjtés napokon belül kezdődhet.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese beszámolt arról, hogy reggel fél öttől várakozott az NVI épülete előtt, az ajtót 6 órakor nyitották ki. Nem volt semmi probléma – folytatta –, azon kívül, hogy "egy érdekes arénát alakított itt ki a Nemzeti Választási Iroda".

Ezzel arra utalt, hogy az időbélyegzőt – amely korábban, így február 23-án is még a porta előtt, egy szűk előtérben volt – áthelyezték a beléptető kapun túlra, az aula közepére, köré pedig egy nagyjából másfél méter sugarú körben, fekete-sárga színű szalagot ragasztottak a földre. A bélyegzőt több ipari kamera is figyelte, az egyiket közvetlenül fölé függesztették fel. Lukács Zoltán, aki szükség esetén az új népszavazási kezdeményezést benyújtotta volna, a döntés megismeréséig a szalag mögött várakozott, ugyanis a körön belül nem volt szabad tartózkodnia.

Nyakó István, akit a február 23-án kopasz férfiak akadályoztak meg abban, hogy elsőként nyújtsa be népszavazási kérdését, közölte, elveszett a bizalma a választási szervekben, ezért azt fogja javasolni, hogy kérjenek fel köztiszteletben álló embereket egy "valódi" választási bizottság létrehozására.

Elmondta, 11 ezer szavazókörbe két-két delegáltat kell küldeni, ők a "valódi" választási bizottság helyi emberei lesznek, részt vesznek a szavazatok számlálásában, majd a számadatokat továbbítják a megyei, majd az országos választási bizottságnak.

Nyakó István szerint a szavazás napjáig ennek a testületnek afelett kellene őrködnie, hogy a hatalom ne tudja megfélemlíteni, terrorizálni az embereket annak érdekében, hogy ne írják alá az aláírásgyűjtő íveket.

Hozzátette: beszélni fog a földügyben népszavazást kezdeményező Gőgös Zoltánnal, az MSZP elnökhelyettesével és az állami vezetők bérplafonjának ügyében népszavazást kezdeményező Kész Zoltán független országgyűlési képviselővel, hogy közösen gyűjtsék össze az aláírásokat. "Egységben az erő" – indokolta az összefogást.

A szocialisták hétfő reggel óta ügyeletet tartottak az NVI épülete előtt, hogy a Kúria döntésének függvényében mindenképpen ők adhassák be elsőként új népszavazási kezdeményezésüket, erre azonban a Kúria szerdai döntése után nem volt szükség.

A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és hitelesítette Nyakó István vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét. A kérdés úgy hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"

A bíróság szerint a rendeltetésszerű joggyakorlás és az esélyegyenlőség elveinek a sérelme miatt Nyakó István kérdését kell elsőként benyújtottnak tekintetni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Aha,... Tehat az MSZP altal maris megkezdodott orban mennybemenetele, mert vegre az MSZP is tisztan latja, hogy milyen szep jogallamban is elnek...
RonaGyuri
Ez a Nyakó egy gátlástalan gazember, és egy dilettáns barom; Mire volt jó idóta, bugyuta marhaságokkal nekimenni a választási bizottságoknak? Különösen értelmetlen volt, hogy az SzSzB-ket fikázta. Pofajártatás helyett inkább arról kellene gondoskodniuk, hogy minden számláló bizottságba küldjenek legalább egy beszámítható delegáltat! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.