Fél 9 után nem sokkal mondta Lukács Zoltán az NVI épületében várakozó újságíróknak, hogy megvan a Kúria döntése, megváltoztatta az NVB döntését, és elkaszálta Erdősi Lászlóné kérdését.

A döntés meg is jelent a Kúria honlapján, Nyakó István népszavazási kérdését engedték át.

Az MSZP azt ígéri: nemsokára sajtótájékoztatót tartanak az ügyben.

A Kúria döntése:

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 16/2017. határozatát megváltoztatta, és az Erdösi Lászlóné által benyújtott kérdés hitelesítését megtagadta. A Kúria döntése meghozatalakor figyelembe vette, hogy az időbélyegzőnél Erdösi Lászlóné nem személyesen járt el, figyelembe vette, hogy a népszavazási kezdeményezés aláírással is igazolt átadásakor Erdösi Lászlóné másodikként nyújtotta be a kérdést, figyelembe vette továbbá a 2016. február 23-án az NVI előterében történt eseményeket. Ez utóbbi tekintetében a Kúria arra az álláspontra helyezkedett, hogy a meglévő bizonyítékok alapján is kétséget kizáróan megállapítható, hogy Erdösi Lászlóné időbélyegző szerinti elsőbbségét az NVI előterében tartózkodó csoport jogellenes magatartása biztosította, függetlenül attól, hogy Erdösi Lászlóné ebben a jogellenes magatartásban bármilyen módon közreműködött-e vagy sem.

A Kúria másik döntésben a Nemzeti Választási Bizottság 17/2017. határozatát változtatta meg, és hitelesítette a Nyakó István által benyújtott aláírásgyűjtő ívet, amely a következő kérdést tartalmazza: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?” A Kúria úgy ítélte meg, hogy a kérdés a választópolgári és a jogalkotó egyértelműség követelményének megfelel, nem ütközik az Alaptörvényben meghatározott tiltott tárgykörök egyikébe se.

A Kúria ezen döntése nyomán megszűnt a népszavazási eljárás akadálya: lehetőség nyílt a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos népszavazási ügyben aláírásgyűjtésre, ezért e tárgyban újabb kérdés nem nyújtható be.

Tehát az MSZP kezdheti gyűjteni az aláírásokat.

74 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kutyuska
@leszúrt rittberger: Biztosak lehetünk benne, hogy megvan már a forgatókönyv, hogan hiúsítják meg a kezdeményezést. A fidesz ebben a legjobban teljesít.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
Éppen most adtak be - sokadszorra - egy népszavazási kezdeményezést a vasárnapi boltzárral kapcsolatban. Nem olvastad el a cikket, amihez írsz?
Az igaz - a látást illetően - a kopaszok többen voltak, jobban is látszottak, mint a Nyakó!
satan
@JAJMÁR: Komolyabb dologgal nem foglalkoznak, mert széthulltak mint őszi szélben a fa levél.
JAJMÁR
@satan: Ez igaz, foglalkozhatnának már komolyabban is a .. kormányváltással? Ha nem is az mszp, de legalább a demokratikus ellenzék. Ebben egyetértünk.
(A falevél egyébként egy szó, különírva mást jelent. Pl: fából készült levél, azt pedig nehezebben kapja fel az őszi szél :) )
satan
@JAJMÁR: Ferit sem engedném semmi közelébe sem. Jobbik tud nyerni, ha meg duplázza a minimálbért. Az egy betartható választási ígéret.
satan
@JAJMÁR: Mesterházy Attila is inkább hagyta a francba. Ő érte kár.
Fradigege
Addig bírkóztak a szarral, hogy teljesen szarosak lettek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.