Tavaly szeptemberben rendkívüli és hirtelen iszaposodás kezdődött a Balaton nyugati medencéjében. A jelenség több települést is érint, a legsúlyosabb a helyzet Balatonmáriafürdőn, ahol ötven-nyolcvan centiméter iszapos hordalék töltötte fel az öblöket.

A Sonline.hu úgy tudja, tilos a mederkotrás az érintett területeken, egyelőre csak az összegyűlt uszadékot, szemetet, elhalt növényi maradványokat és fonalas algamaradványokat lehet eltávolítani.

Iszapba süllyed a turizmus a Balaton nyugati medencéjében

A terület eliszaposodása mögött sokak szerint egy másik kotrás áll, melynél nem szállították el az üledéket, hanem a tó közepén kiürítették a kotróhajókat, s az áramlat Fenyvestől Keszthelyig szétterítette az iszapot.

Iszapba süllyed a turizmus a Balaton nyugati medencéjében

Galácz György polgármester szerint alapvető gond, hogy a vízügyi szakemberek csak természetvédelmi szempontjából foglalkoznak a kérdéssel, noha a településnek legalább olyan fontos lenne a turisztikai megközelítés is.

"Megértem például a nádasok és az élővilág védelmét, de szeretnék megfelelni az itt élők és a nyaralók igényeinek is"

- mondta a polgármester, aki szerint nem biztos, hogy nyárig sikerül megoldást találni a problémára.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
ÖNBECSÜLÉS ,ÖNBECSÜLÉS IGEN TISZTELLT MÁRIAI POLGÁROK ÉS NYARALGATNI VÁGYÓK-sportolni kell-ISZAPBIRKÓZÁS-mert hajózni kell,kotorni is kell de nem magatoknak!.ÉPÍTKEZZETEK,TÉRKÖVEÉJETEK,BICIKLIZZETEK A NÁDASBAN IS LEHET...
pÁRTUNK ÉS KURMÁNYunk SEGÍT ,ott ahol kel...!"...vicctor...vicctor...és a kedves pereputty még sokáig éljen ÉS A BALATON IS KISZÁRAD BOKÁIG.DDD
micfild
@bakegya: ah.. le kell térkövezni a Balatont oszt nem lesz vele gond. természetkárositó barátainknak ez igazán nem gond-
verőce21
A jobb sorsra érdemes B.máriafürdői partszakaszt nagyon fájlalom és sajnálom.
bakegya
@verőce21:...valaha volt ottan három villa egy sorban:RÓZSI,GALAMBOM,GYERE BE...HÁT BEJÖTT... engem sajnálj ne a partszakaszt,most ugyanis e miatt nem örökölök semmi KÖTELES RÉSZT SEM onnan, se...se...se-75-ben már tudtam, el kell onnan húzni hol OTT SZÁZHÚSZ ÉVRE VOLTAM MÁR HONOS.a dédszüleimet ugyanis odatelepítették ki...PUSZTÁRÓL A DARÁNYI GARÁZDÁLKODÁS UTÁN NEM SOKKAL...29-re emlékszel ugye,éppen ilyen SZÉL KÁLMÁNKÁK fújtak mint mostan,de remélhetőleg AZ ÚJÓLAG KIKÖTŐI cölöpök már meginognak,s a végén még visszajönnek az oroszok is-bakegya dolog volna másra következtetni.Nem a németek,az oroszok,jól hallottad,már iszapkurmányoznak.
Hofipisti
Várjuk meg, mi lesz a hatása a balatonfenyvesi még egyenlőre nem átadott, a mederbe mintegy 500 m.-re benyúló mólópárnak, mely befogja a Berekből jövő csatorna vízét. A két móló között folyamatos a kotrás, a K-i móló és a strand szögletét feltöltötték. Ez utóbbi egy mesterséges uszadékfogó, ott fog rohadni minden. És olyat is hallani, hogy a Fenyvesi Önkormányzat éppen a K-i móló fenntartását akarja magára vállalni néhány kikötőhely fejében. Nagy üzlet lesz!
A mólóktól Fenyves-alsó felé ugyancsak feltöltődik a meder.
Komoly szakértelem kellett ahhoz, hogy valaki ne lássa be, hogy a főként É - ÉK-i szél az ezzel járó iszap-áramlással ezeket az eredményeket fogja hozni, az "iszap" meg majd az önkormányzatok nyakán marad.
verőce21
@bakegya: (07:29) Huszonnyolc évvel ezelőtt építettem egy nyaralót B.máriafürdőn. Meg voltam róla győződve, hogy a jövő Siófokjává fog válni. Minden adott volt hozzá: a tópart, az egybeágyazott települések, a fejlődő üdülőtelep, a hajózható csatorna, a Délnyugat -Magyarországról legközelebbi balatoni szabadstrand, két vasúti megállóhely, stb. Sajnos a természeti adottságokat nem igazolták a várakozások, mert nemhogy tisztult volna a víz, hanem iszaposodott.
Jó tíz éve megváltam tőle, és azóta is fájdalmasan veszem tudomásul, a pusztulást.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.