Nyakó István MSZP-s politikus kedd délben átvette a Nemzeti Választási Irodától (NVI) a vasárnapi boltzárral kapcsolatban kezdeményezett népszavazásának aláírásgyűjtő íveit – közölte az NVI az MTI érdeklődésére.

Nyakó István az NVI nyilvántartása szerint április 12-e és augusztus 10-e között gyűjtheti az aláírásokat népszavazási kérdéséhez, amely úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"

Nyakó István népszavazási kérdését április 6-án hitelesítette a Kúria.

A jogszabály szerint az összegyűjtött aláírásokat a Nemzeti Választási Bizottságnak kell ellenőriznie a benyújtástól számított 60 napon belül.

Ebben az esetben a népszavazási kérdés várhatóan az Alkotmánybírósághoz kerül. Az Alkotmánybíróságról szóló törvény értelmében ugyanis a testület dönt olyan esetekben, amikor az aláírásgyűjtő ív hitelesítése és a népszavazás elrendelése között a körülményekben olyan lényeges változás következett be, amelyet a kérdés hitelesítéséről, illetve az azzal szembeni felülvizsgálati kérelemről hozott döntés során a Nemzeti Választási Bizottság, illetve a Kúria nem vehetett figyelembe, és a döntést érdemben befolyásolhatja.

A parlament a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról szavazva úgy döntött, visszaállítja a vasárnapi pihenőnap bevezetése előtti szabályokat. Törvényben rögzítették, hogy az üzletek nyitva tartási idejét a kereskedők állapíthatják meg, figyelembe véve a vásárlási szokásokat, valamint a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeit.

Nyakó István hétfőn azt mondta, népszavazási kérdése a vasárnapi boltzár megszüntetésével kapcsolatos kormányzati bejelentés után okafogyottá vált. Tóbiás József MSZP-elnök kedden a parlamenti szavazás után közölte, a kormány ugyan kapkodva eltörölte a vasárnapi boltzárat, de egyértelművé tette, nem kizárt, hogy újból bevezeti. Az MSZP meg akarja védeni a vasárnap szabadságát, ezért kezd aláírásgyűjtésbe – magyarázta.

Az ellenzéki politikus bírálta, hogy a boltzár eltörlésével együtt megszüntették a százszázalékos vasárnapi bérpótlékot. Közölte, egyeztetést kezdenek a szakszervezetekkel, milyen bérpótlékot szeretnének. Az MSZP szerint százszázalékos bérpótlékra lenne szükség – mondta.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
36
@Szókrakész: Szocialisták, nem szociálisak. A szociális szót egyik párt sem veszi bele a nevébe Magyarországon. Nem azért tartják őket a gazdáik, hogy a kisember jól éljen. Ma is, kivillantotta a lényeget, mind a kormány, mind az ellenzéki oldal. Elbújtak az "ez csak elvi kérdés volt" kijelentés mögé és ezzel letudták az embereket.
Az elvek, pedig, mint pár napja írtam, olyanok mint a fing. Egy darabig tartja csak az ember. Azután elengedi.
Yoda69
.@Szókrakész: Ha lehet migrancs ugyben alairast gyujteni, akkor ebben is lehessen. A migrancs tema is lefutott, orbanek megis rugoznak rajta. Ezen a teman az MSZP fog rugozni, jogosan.
RonaGyuri
@Szókrakész: Isten látja lelkem tőlem nagyon távol vannak, de most ebben nincs igazad. Anyóka kopaszok által támogatott ál-kérdése semmivel sem volt korrektebb, sőt. Egyébként a kormány kérdése miatt úgyis lesz népszavazás (mert azt ha bele gebedünk is átverik) így érdemben ingyé lehet további kérdéseket csatlakoztatni! =))
verőce21
Ezek a Nyakóék is olyanok, mint a ripacsok. Mindegy, hogy mit, csak beszéljenek róluk. :)
Szókrakész
@RonaGyuri: De Wazze!
Lefutott ügy!
Felesleges pénzkidobás.

Költsék eü-re, vagy...
Szókrakész
@Yoda69: Rugózzon más kérdéseken.
Annyi lenne!!!
Csak egy kis képzelőerő kéne az "ellenzéknek", és a fidesz magától dőlne a saját kardjába.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.