Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte a kilencvenéves Kallós Zoltánt, a néprajzkutató tiszteletére szervezett szombat esti ünnepi gálán a kolozsvári magyar operában.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Kallós Zoltánban "még mindig több tetterő lakozik, mint közülünk számosokban", és a néprajzkutató "naponta állít elénk mércét és példát". Megjegyezte, "a kilencven év, a tudós professzori érdemek, a szellemi frissesség, az élet-, akarat-, és tetterő elegendő a tiszteletre, főhajtásra és köszönetre", de nem magyarázza azt a meghatódottságot, amely átjárja a gála közönségét.

A miniszterelnök felidézte, régen nagy elismerés övezte az öreg honvédeket, akik Bem seregében a magyar szabadság zászlaja alatt küzdöttek az igaz ügyért.

"Ez alatt a zászló alatt szolgálnánk mi magunk is. A mi munkánk, küldetésünk, célunk ugyanaz. Életünkkel valami nálunknál nagyobbat, magasabb rendűt, valami fontosabb ügyet szolgálni. A mi közös küldetésünk szolgálni a hazát, szolgálni a magyar hazát" – jelentette ki a miniszterelnök.

Megemlítette: Kallós Zoltán sohasem mások ellen, mindig csak a népéért, a megmaradásért dolgozott. Hatalmas tartományokat hódított meg, és tartott meg közös emlékezetünkben. Olyan tartományokat, amelyeket "mindörökre elmosott volna a feledés özönvize" – fogalmazott a kormányfő.

"Minden perc, amit veled töltünk fontos a számunkra. Bizonyíték arra, hogy nagyszerű dolog egy hazát szolgálni, és szolgálni azt életre, halálra. (.) Drága Zoltán bátyám, isten éltessen, maradj közöttünk, maradj meg nekünk sokáig egészségben és boldogságban" – zárta beszédét Orbán Viktor.

Orbán: “Közös küldetésünk szolgálni a magyar hazát”

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Szabadság-szobor emlékéremmel tüntette ki a néprajztudóst. Köszöntésében azt hangsúlyozta, hogy Kallós Zoltán olyan korban helyezte biztonságba az erdélyi magyarság népi értékeit, amikor a diktatúra a megsemmisítésükre tört. Megjegyezte, más lehetne az életmű, ha energiáit nem a diktatúra szorításában, hanem egy szabad világban fordíthatta volna alkotásra.

Gergely Balázs, a kolozsvári magyar napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke is azt idézte fel, hogy a diktatúra idején Kallós Zoltán kolozsvári lakása "a népi mindentudás egyetemének" a helye volt, ahol a néprajzkutató "két házkutatás között" gyűjtötte és átadta az értékeket.

A gálaműsorban azokat a néprajzi tájegységeknek a népdalait, néptáncait mutatták be erdélyi hagyományőrzők, amelyeken Kallós Zoltán gyűjtött. A gála végén, valamennyi előadó Kallós Zoltánnal és a közönséggel együtt énekelte együtt a néprajzkutató kedvenc dalait.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Közös küldetésetek sikeres volt !
Sikeresen le és kiraboltátok az országot !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
"A mi közös küldetésünk szolgálni a hazát"
Jó lenne ha ezt a fenti mondatot Orbán is megértené. Megértené, hogy a haza szolgálata és a hazaárulás nem ugyanaz. Márpedig ő csak az utóbbiban járatos. Lást a magyar nép lerablása - 3000 milliárd manyup -, valamint a haza és az állampolgárság kötvényenkénti árulása.
vonotok
" Vezír " ha pszichologikus lenék nem vállalnám a gyógykezelésedet. Reménytelen lenne.
glorianna
@Jozefina: Kallós Zoltánt ne bántsd, nem érdemli meg. A legzordabb Ceausescu-korszakban is dolgozott, igencsak mostoha körülmények között, és valóban az utolsó pillanatban "kapott el" sok népdalt, mesét, öltözéket, használati tárgyat, szokást, miegyebet. Az, hogy jó 70 évnyi munkateljesítmény mellé OV is odatüremkedett, noch dazu a sajtó is inkább OV süketelését kürtölte világgá, az nem Kallóst minősíti.
papa.49
@glorianna: Meg lehet figyelni mindig talál magának olyat akinek a teljesítményével ő dicsekszik, én lehet hogy tévedek, de ez olyan ,,etnikumos szokás,, !!!
zöldszem
Orbán! Te nem szolgálsz, hanem uralkodsz!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.