Magyarországon a korrupció olyan probléma, amely aggasztja az embereket: ezt felmérések is folyamatosan mutatják – jelentette ki Colleen Bell amerikai nagykövet a Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott keddi előadásán.

A nagykövet Az Egyesült Államok álláspontja a migrációról, a biztonságról és a külpolitikáról című előadásán hangsúlyozta, hogy a korrupció globális probléma, nem ismer határokat; gyengíti a jogállamiságot, megakasztja a növekedést, megfojtja az innovációt és a befektetéseket.

A vállalkozók nem tudnak versenyezni, ha a szabályok azoknak kedveznek, akiknek erős a kormányzati kötődésük, a polgárok pedig úgy érzik, becsapják őket, amikor adójukkal közszolgák, választott tisztségviselők és családtagjaik zsebét tömik ahelyett, hogy megkapnák azokat a szolgáltatásokat és biztonságot, amiért fizetnek – fejtegette a korrupcióról szóló nézeteit Colleen Bell.

Ott, ahol a cégek és a kormányok korrupt elvek mentén működnek, a közigazgatás a szervezett bűnözésre kezd hasonlítani, a kormányok magáncélokra különítenek el közpénzeket – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy számszerűsíteni lehet a károkat: az Európai Bizottság becslése szerint az európai gazdaságnak az EU bruttó hazai termékének több mint egy százalékába kerül a korrupció.

Colleen Bell, felidézve az Egyesült Államok oroszországi nagykövete, John Tefft korábban Ukrajnában tett kijelentéseit, leszögezte: a jogállamiság minden modern, demokratikus nemzet sikerének alapköve. Kifejtette: az embereknek tudniuk kell, hogy rendelkezésükre áll az igazságszolgáltatás, a bűncselekményekkel gyanúsítottaknak tudniuk kell, hogy a törvények rendszere biztosítja a méltányos és átlátható bánásmódot, a vállalkozásoknak pedig tudniuk kell, hogy ha szerződéseiket nem tartják tiszteletben, van lehetőség a jogorvoslatra.

Colleen Bell a jogállamiság köré építette előadását, és az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam elleni harcát is ebből a megközelítésből ismertette. Kijelentette: amit a dzsihadista szervezet el akar pusztítani – a jogállamiságot és az emberi jogokat –, azt az Egyesült Államok megvédi és megőrzi. Hozzátette ugyanakkor: a háborús bűnösöket és a terroristákat úgy kell felelősségre vonni, hogy közben nem sértik meg a polgári és szabadságjogaikat.

A menekültügyi és migrációs válságról szólva Colleen Bell kifejtette, hogy a menekülteknek oktatást és munkalehetőséget kell biztosítani ott, ahol tartózkodnak. Üdvözölte az EU-török megállapodást, és reményének adott hangot, hogy az egyezmény megkönnyíti Törökországnak a menekültek befogadását és ellátását.

Colleen Bellt az előadás után a hallgatóság és az újságírók kérdéseire válaszolt. Az Origo hírportálnak arra a kérdésére, mit gondol arról, hogy Bill Clinton volt amerikai elnök a magyar és a lengyel kormányt "Putyin-féle vezetésnek" minősítette, annyit mondott: a volt amerikai elnök magánszemély, és magánvéleményének adott hangot.

A CEU egyik hallgatója arról kérdezte az amerikai nagykövetet, hogy mi a megítélése azokról a hírekről, miszerint a magyar médiaorgánumok propagandaorgánumokká válnak, és sokakra nyomást gyakorol a kormány. Válaszában Colleen Bell a szabad sajtó fontosságát hangsúlyozta a demokráciában, és azt, hogy a szabad sajtót az egész térségben támogatja az Egyesült Államok.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
"Hoggyön ahhosz hoty báncsa a 1000 éves történelmünket??? Miko megölték a Indiánokat is?? Esz beszél korrunkcióról???"

(Ismeretlen fideszes kommentelő, csak gondoltam megelőzöm.)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Feraj49
Hiszen a legális korrupció kormányprogram ! Amit ma ellophatsz ,ne halaszd holnapra ! (mert holnap már nem lesz ott,ellopja a másik testvér )
volvós
@Horizont: tegnap 20:52

Mondd, miért kell lemenned " freewolf1" IQ szintjére ???
Ismered, a stilus maga az ember (?) Kár az energiáért !
Te sokkal, de sokkal intelligensebb vagy !!! Köszike !
eugen4402
"Kemény dolog, ami vár itt rád,
Én ebből (nem) alapítok iskolát..."
Mi az, hogy belepofáznak belügyeinkbe? Az elmúlt 30 ezer évben nem volt olyan döntés, amit magyarok barkácsoltak volna. Mindig a "Háttérhatalmak" döntöttek sorsunkról, életünkről, halálunkról, örömünkről gyászunkról, és a vasárnap délelőtti bevásárlásról... Vagy mégsem? Vagy csak impotens hablatyolás ez a "ne pofázzanak bele"-féle kekeckedés...? Meg a háttérhatalom, meg az összes varázsszó, amivel fenntartják a hipnózist??!?
Borsodi
Az a legnagyobb probléma,hogy már mindenki látja Magyarországon /orbániában/ milyen nagy a probléma,de a mi politikusaink miniszterünk még mindig vakok csak a saját meggazdagodásukkal foglalkoznak,a mi véleményünk tabu.
Nem egymást kell bántanunk,hiszen valójában egyet akarunk ,nyugalmat békét biztonságot úgy mint egy normális országban ,de ehhez a fidesz Orbánnal nem partner.
feherenfeketen.blog.hu/2011/08/08/esti_mese_149
human
Jövő csütörtöki kormányinfón megtudhatjuk ki áll Colleen Bell mögött. Lázár felléphetne a mindenki mögé látás különleges képességével. Ja, de hisz pont ezt teszi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.