Magyarországon a korrupció olyan probléma, amely aggasztja az embereket: ezt felmérések is folyamatosan mutatják – jelentette ki Colleen Bell amerikai nagykövet a Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott keddi előadásán.

A nagykövet Az Egyesült Államok álláspontja a migrációról, a biztonságról és a külpolitikáról című előadásán hangsúlyozta, hogy a korrupció globális probléma, nem ismer határokat; gyengíti a jogállamiságot, megakasztja a növekedést, megfojtja az innovációt és a befektetéseket.

A vállalkozók nem tudnak versenyezni, ha a szabályok azoknak kedveznek, akiknek erős a kormányzati kötődésük, a polgárok pedig úgy érzik, becsapják őket, amikor adójukkal közszolgák, választott tisztségviselők és családtagjaik zsebét tömik ahelyett, hogy megkapnák azokat a szolgáltatásokat és biztonságot, amiért fizetnek – fejtegette a korrupcióról szóló nézeteit Colleen Bell.

Ott, ahol a cégek és a kormányok korrupt elvek mentén működnek, a közigazgatás a szervezett bűnözésre kezd hasonlítani, a kormányok magáncélokra különítenek el közpénzeket – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy számszerűsíteni lehet a károkat: az Európai Bizottság becslése szerint az európai gazdaságnak az EU bruttó hazai termékének több mint egy százalékába kerül a korrupció.

Colleen Bell, felidézve az Egyesült Államok oroszországi nagykövete, John Tefft korábban Ukrajnában tett kijelentéseit, leszögezte: a jogállamiság minden modern, demokratikus nemzet sikerének alapköve. Kifejtette: az embereknek tudniuk kell, hogy rendelkezésükre áll az igazságszolgáltatás, a bűncselekményekkel gyanúsítottaknak tudniuk kell, hogy a törvények rendszere biztosítja a méltányos és átlátható bánásmódot, a vállalkozásoknak pedig tudniuk kell, hogy ha szerződéseiket nem tartják tiszteletben, van lehetőség a jogorvoslatra.

Colleen Bell a jogállamiság köré építette előadását, és az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam elleni harcát is ebből a megközelítésből ismertette. Kijelentette: amit a dzsihadista szervezet el akar pusztítani – a jogállamiságot és az emberi jogokat –, azt az Egyesült Államok megvédi és megőrzi. Hozzátette ugyanakkor: a háborús bűnösöket és a terroristákat úgy kell felelősségre vonni, hogy közben nem sértik meg a polgári és szabadságjogaikat.

A menekültügyi és migrációs válságról szólva Colleen Bell kifejtette, hogy a menekülteknek oktatást és munkalehetőséget kell biztosítani ott, ahol tartózkodnak. Üdvözölte az EU-török megállapodást, és reményének adott hangot, hogy az egyezmény megkönnyíti Törökországnak a menekültek befogadását és ellátását.

Colleen Bellt az előadás után a hallgatóság és az újságírók kérdéseire válaszolt. Az Origo hírportálnak arra a kérdésére, mit gondol arról, hogy Bill Clinton volt amerikai elnök a magyar és a lengyel kormányt "Putyin-féle vezetésnek" minősítette, annyit mondott: a volt amerikai elnök magánszemély, és magánvéleményének adott hangot.

A CEU egyik hallgatója arról kérdezte az amerikai nagykövetet, hogy mi a megítélése azokról a hírekről, miszerint a magyar médiaorgánumok propagandaorgánumokká válnak, és sokakra nyomást gyakorol a kormány. Válaszában Colleen Bell a szabad sajtó fontosságát hangsúlyozta a demokráciában, és azt, hogy a szabad sajtót az egész térségben támogatja az Egyesült Államok.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
"Hoggyön ahhosz hoty báncsa a 1000 éves történelmünket??? Miko megölték a Indiánokat is?? Esz beszél korrunkcióról???"

(Ismeretlen fideszes kommentelő, csak gondoltam megelőzöm.)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bakegya
Pontosítsunk-a mellékelt két fazonnal kezdhetjük a listát...FOLYTASSUK...SÜK NÉVVEL CÍMMEL-a nélkül nem ér semmit!
leszúrt rittberger
"Hoggyön ahhosz hoty báncsa a 1000 éves történelmünket??? Miko megölték a Indiánokat is?? Esz beszél korrunkcióról???"

(Ismeretlen fideszes kommentelő, csak gondoltam megelőzöm.)
nyanya001
Meg a mocskos maffia kormány elsősorban!!
prime777
Hogy jön ez ahhoz,hogy az itten dolgokba beleszóljon?
Mi sem pofázunk bele az USA dolgaiba.
Meg aztán ott is van éppen elég korrupció és "migráns" ellenesség.
Lásd mexikói határ és egyéb nyalánkságok.
Lehet mondani,hogy ne pofázzon,de attól még igaza van sajnos.
Desischado
Sajnos, Clinton-nak igaza van, mi meg hülyék vagyunk, mert tűrjük orbánt és a bandáját! De meddig még?!
Yoda69
@Desischado: Addig amig a szunnyado 30% szavazo ra nem dobben hogy mi a nemzet erdeke. A fideSS masfel millios szavazo tabora nem fog csokkeni mertekadoan. Azok annyira balfaszok, vagy jol megelnek a kozpenz szetlopasabol, hogy a vilagert sem szavaznanak masra.
A demokratikus ellenzek osszesen ha talan 20% szavazattal rendelkezik. A jobbik 15, bar ha szethullanak akkor ez ugy felezodik.
Ezert mondom a merleg nyelve, es jovon zaloga azok kezeben van akik nem mondjak meg kire szavaznak. Ha 18-ban ismet otthon maradnak, akkor marad orban ujabb 4+4+4+4+4+4... evre
Hellcat
A fidesz-kdnp duó folytogatja magyarorszgágot.
volvós
Lehetne forditva is ??
Magyarország fojtogatná a korruptakat !!
almalibre
1./ Bagoly mondja...
2./ Más szemében a szálkát...
Folytatsd!
Mangu
Az amerikainál mocskosabb náció nincs, változatlanul működtetik képmutató, álszent rendszerüket megalakulásuk óta napjainkig. Vityáék még nagyon messze vannak tőlük mindenben.
@almalibre: Maximálisan igazad van.
sokanvagyunk
Mások a szokások. - Nálunk nyalással, náluk szopással..., nálunk ígérgetéssel nyernek választást, náluk rengeteg pénzzel.
Aki Én
@leszúrt rittberger: 18:18 Ez jó, pontosan erre gondoltam mikor megláttam a címet. Nekem a mexikói határkerítés volt az első gondolatom.
KERKA
Kicsit más gondolat, de ide illik. Szijjártó kikérte magának, hogy Clinton ne gyalázza a magyar népet.
El van tévedve a zselés, Clinton a magyar kormányt bírálta és nem a magyar népet.
Az meg teljesen igaz, hogy ilyen korrupt kormánya még nem volt M. országnak. Hazánkban a vagyonosodás már nem az Esterházy hercegség kezében, hanem a Mészáros és Mészáros oligarchiák kezében van.
Magyarország leggazdagabb emberei mind az Orbánhoz köthetőek.
Nil
@Horizont: ugyanez jutott eszembe nekem is
Mangu
Nem értem, hogy az USA eddigi sz@rkeverései után, minek a levét mindig mi ittuk meg, kit érdekel még az amerikai adminisztráció címzetes papagájának előre megírt eszmefuttatása. Netán ő is magánemberként tartott előadást? Otthon nagyobb szükségük lenne az ész osztására, ezt nem merték közölni vele?
evacica
Sajnos igazan van Magyarországnak nem volt még ilyen korrupt és műveletlen kormánya mint a mostani
Bringás
Valóban fojtogatják Magyarországot, de nem a korrupció, hanem az EU liberálharamiái és az USA.
papa.49
Nagy reményeket fűztek a hazugovicsék az új nagykövethez, mennyi ideje van itt 2 éve, már tökéletesen átlát a ,,NARANCSKÖDÖN,, nem HISZI EL A FÜTYISZES MASZLAGOT, hát igen ez roppant kényelmetlen, de AZT IS TUDOMÁSUL KELL VENNIE A HAZUGOVICSNAK, EGYETLEN PERCIG SE AZ ORSZÁGOT HIBÁZTATJÁK, HANEM A KONTÁR, HAZUG, ELKURMÁNYT!!!
Bringás
Ja, elnézve a képét a szép asszonynak, még kíváncsiságból sem!
papa.49
@Horizont: Látom de nem veszek róla tudomást, sejtem ki lehet, és nem érdekel)))))))))
eugen4402
Hát persze Tónikám! Még mindig nyomják Krahácsot. Ez a sápadtarcú nőasszony is csak azt mondja, amit a háttérhatalmak belesúgdosnak a fülibe...:)
Mangu
@Horizont: Ti keveritek a szezont a fazonnal. Teszek rá, igaz vagy sem arra amit mond és hogy jön ide Petyuka? Itt nem a FIDESZ-ről, a kormányról, hanem az ország belügyeibe való büntetlen belepofázásról van szó. Olyan ember engem, minket ne oktasson tisztességre, aki nagyobb tróger, mint amekkorát el tudok képzelni - hogy is lett nagykövetasszony? Nagyon jól tudjuk, hogy mi folyt és folyik ebben az országban - tudtunkkal, jóváhagyásunkkal, mert ránk van erőltetve és hagyjuk. Lásd titkosított rendszerváltás - 60 évre! Politikai pártok pénzügyi támogatása. Ha nem tetszik nekünk kell változtatni rajta és nem azoknak, akik által ezek a sokat kritizált "kaméleonok" hatalomra jutottak. Az a baj, hogy ma már mindenki a FIDESZ-ben látja az ország baját és nem saját magában, hogy nem tesz eleget a FIDESZ ellen. Közülünk nőttek ki ezek a politikusok, csak ő nekik kell becsületesnek lenni? A választóiknak nem? Melyik ellenzéki párt mer ma rendkívüli országgyűlési képviselő választást, kormány buktatást kezdeményezni? Tessék már egy kicsit reálisan és nem kocsma hangulatban véleményt alkotni.
Az egész amerikai közélet, gazdaság korrupt, élén a hadi lobbival, magán cég (FED) finanszírozza az amerikai államot, - karitatív alapon, ugye? -, miről beszél ez a hölgy?
Aki kirobbantotta a szíriai polgárháborút az hogyan kezeli a menekülteket?
Foglalkozzanak a saját dolgukkal, mi meg a mienkkel. Egyébként nem ártana már komolyabban fellépni a jelenlegi helyzetünk ellen, mert ez a pofátlan hatalmi arrogancia kezdi kiverni a biztosítékot, de még nem született meg az az ember, aki vezethetné az elégedetleneket, illetve Vityáék vigyáznak elkövetni akkora bakit, hogy a bili kiboruljon.
vitriol
@Mangu: a nagy önérzetedtől dagad a melled és véded orbánt, pedig a világ egyik fele így látja a problémánkat, ahogy Amerika is, és nem az bánt, hogy ők ezt szóvá teszik, hanem az, hogy a maffia kormányunk minden kritikát leszar és a "magyar nép" háta mögé bújva védekezik.
Mangu
@Horizont: Szövegértelmezés 1-es. Én a véleményem írtam meg az ami társadalmi, politikai viselkedésről, nem szólok bele a belügyeikbe, honnan veszed a felülbírálatot? Ők ellenben belepofáznak mindenhol, mindenbe. A hazai példával megerősítetted véleményem a nagykövet asszonyról, semmivel sem különb, mint akiket bírál - a kormánya nevezte ki (na miért?). Írtam, ismerem a hazai viszonyokat, - nem a falábú focistát hibáztatom, mert ő csak magát tudja adni, olyan amilyen, hanem azt, aki a pályára engedte focizni. Orbánék 25 évvel ezelőtt is olyanok voltak, mint ma, a hibások azok, akik bennük látták a jövőt (támogatóik) és azok, kik ismerték őket és nem tettek eleget ellenük.
@vitriol: Egy kicsit zavaros a szöveged, tördelni kellene a gondolataidat (három dolgot mosol össze egy mondatban). Honnan veszed, hogy Orbánt és a FIDESZT (pártolóikkal egyetemben) védem? Az, hogy a világ mit lát, mit mond, mit tesz, rajtunk nem segít, eddig is csak ártottak (már 1000 éve folyamatosan). A kormány (bármennyire is igaz, amit róla írsz) él a helyzetével mert a "magyar nép" meg falaz nekik. Hogy értsd, csak annak a háta mögé lehet bújni, aki hagyja!
Feraj49
Hiszen a legális korrupció kormányprogram ! Amit ma ellophatsz ,ne halaszd holnapra ! (mert holnap már nem lesz ott,ellopja a másik testvér )
volvós
@Horizont: tegnap 20:52

Mondd, miért kell lemenned " freewolf1" IQ szintjére ???
Ismered, a stilus maga az ember (?) Kár az energiáért !
Te sokkal, de sokkal intelligensebb vagy !!! Köszike !
eugen4402
"Kemény dolog, ami vár itt rád,
Én ebből (nem) alapítok iskolát..."
Mi az, hogy belepofáznak belügyeinkbe? Az elmúlt 30 ezer évben nem volt olyan döntés, amit magyarok barkácsoltak volna. Mindig a "Háttérhatalmak" döntöttek sorsunkról, életünkről, halálunkról, örömünkről gyászunkról, és a vasárnap délelőtti bevásárlásról... Vagy mégsem? Vagy csak impotens hablatyolás ez a "ne pofázzanak bele"-féle kekeckedés...? Meg a háttérhatalom, meg az összes varázsszó, amivel fenntartják a hipnózist??!?
Borsodi
Az a legnagyobb probléma,hogy már mindenki látja Magyarországon /orbániában/ milyen nagy a probléma,de a mi politikusaink miniszterünk még mindig vakok csak a saját meggazdagodásukkal foglalkoznak,a mi véleményünk tabu.
Nem egymást kell bántanunk,hiszen valójában egyet akarunk ,nyugalmat békét biztonságot úgy mint egy normális országban ,de ehhez a fidesz Orbánnal nem partner.
feherenfeketen.blog.hu/2011/08/08/esti_mese_149
human
Jövő csütörtöki kormányinfón megtudhatjuk ki áll Colleen Bell mögött. Lázár felléphetne a mindenki mögé látás különleges képességével. Ja, de hisz pont ezt teszi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.