Régiós összehasonlításban a válság óta Magyarországon nőtt a legkisebb mértékben a reálértéken számolt nettó minimálbér. Ma a minimálbérből élők csupán 7 százalékkal keresnek többet, mint 2008-ban, ha az infláció hatását is figyelembe vesszük – derült ki a Policy Agenda kutatásából.

Így húznak el mellettünk minimálbérben a szomszédaink

Reál nettó minimálbér alakulása Kelet-Közép-Európában 2008 óta.

 (grafika: Policy Agenda)

A Policy Agenda szerint ha az árfolyamok és az adórendszerek esetleges változásával nem számolunk, és csak az elmúlt évek bruttó növekedési átlagát nézzük, akkor nagyjából

5 év múlva a román nettó minimálbér meg fogja előzi a magyarországit.

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Ez ám a szégyen...hű de jól teljesítünk...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@bundi: Valóban az a baj, országos vonatkozásban tekintve, csak Budapesten és az agglomerációjában van építési munka. Ezen kívül nincs, illetve egy-két nagyvárosban, mint Győr, Kecskemét, Szeged, Debrecen… Pécs ebből is kimarad. De a vidék teljesen sivár a kereslethiány miatt. A kisebb 40-60 fős építőipari középvállalkozások le is húzták a rolót 2011-re.
De nagyon sok lakópark építése nem állt le dekonjuktúra idején sem. Orvosok, ügyvédek akkor is új lakásokba akartak költözni, megszokás szerint 6-8 évente. Rengeteg átalakuló üzlethelyiség volt plázákban, bevásárlóközpontokban, sétálóutcákban a válság alatt, azokat is meg kellett valakinek csinálni. Mindig vannak új próbálkozók, fedővállalkozások.
Egészségügyben 2010-15 között zajlott a súlyponti kórházak(8 db), rendelőintézetek 550 milliárdjának elköltése. 26 új SBO épült az országban ’11-’13 között. Rendelőintézetek felújítása, egy új is épült Kiskunmajsán. Közlekedésben a 4-es Metróépítés és a Szajol-Lőkösháza kétvágányú vasútkorszerűsítés említendő. Ezek le is kötötték a nagy építőipari vállalkozások kapacitását, most kezdenek leülni ezek is.
Ipari csarnokok tömkelege épült fel, főleg autóipari beszállításokhoz kapcsolódóan. Többtucatnyi város főtere újult meg 2010-15 között, vásárcsarnokok tucatjai újultak fel szintén ezidő alatt, stb. (A stadiomokat nem említem)
Egyedül a nagyarányú ipari csarnok és lakásépítés, ami jelentősen visszaesett, ez a legnagyobb érvágás az építőiparon, bár nekem volt szerencsém 6 db 3-4 lakásos társasházat összehoznom. A legnagyobb szakítás a lakótelepek kialakítása volt az elmúlt tíz évben, ezt máshol írtam.
Ez nagyjából az átfogó kép. Jelenleg mélyponton az építőipar, de ez 2012-ben még nem volt igaz. Azt hiszem, ez egybe is vág a GDP alakulásával.
bundi
@verőce21: összeszedett szép válasz...emiatt kétségeim vannak a saját kútfő felől...legközelebb nevezd meg a forrást, mert így símán plagizálásnak hívják ezt...de...de...nem erről volt szó...ezért ez csak terelés...tehát mi is indokolja, hogy te és a hasonszőrű magyar bírkák szerint csődben volt a gazdaság 2010 közepén...hogy a többi marhaságodról ne is szóljunk...
verőce21
@bundi: Marhaság a plagizálás feltételezésed! Én a saját tapasztalatomat szoktam leírni.
bundi
@verőce21: olvasd vissza az eddigieket és ezt...de mindegy ez is terelés...hol is a tények miszerint az országot csődben vette át a fidesz 2010 nyarán? és hogy nem is zuhant be a gazdaság most?...tudod ne 2014-es táblát dobj...
nemjoezigy
Na erre varjon gombot ez a rabló kormány a szavazóival!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.