Az Együtt – a Korszakváltók Pártja azt követeli, hogy az összes parlamenti képviselettel rendelkező párttal és a témával foglalkozó civil szervezetekkel is egyeztessenek a gyülekezési törvény tervezett módosításáról.

A párt alelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy korábban egy devizahitel-károsult nyújtott be alkotmányjogi panaszt, miután a rendőrség, majd a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megtiltotta a tüntetést a miniszterelnök Cinege utcai házánál és a Markó utcában, a Kúriánál. Juhász Péter azt mondta, az Alkotmánybíróság elfogadhatatlan határozatot hozott az ügyben, és egyértelműnek nevezte, hogy az Ab "ma már a Fidesz pártállamának a kollaboránsa".

Az Alkotmánybíróságnak azt a megállapítását is csak "szőrmentén" tartotta elfogadhatónak, hogy a gyülekezési törvényen változtatni kell. Hangsúlyozta, hogy az egyeztetésre csak a parlamenti frakciókkal rendelkező pártokat hívták meg, a független képviselőket és a gyülekezési joggal is foglalkozó civil szervezeteket nem.

A politikus arra is felszólította a Fideszt, nehogy olyan törvényt fogadjanak el, amely "Orbán Viktor sleppjének békés pihenését védi" a közérdekkel szemben.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden nyilvánosan kihirdetett határozatában mulasztásos alkotmánysértést állapított meg, mert szabályozatlannak ítélte a gyülekezési jog és más alapjogok összeütközésének kezelését.

Az alkotmányjogi panasz benyújtója a 2014. december 19-én a devizahitel-károsultak érdekében tartott egész napos fővárosi demonstrációsorozat egyik résztvevője volt. Szerinte alaptörvénybe ütközik és sérti a békés gyülekezéshez való jogot, hogy a rendőrség, majd a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megtiltotta a tüntetést a miniszterelnök Cinege utcai házánál és a Markó utcában, a Kúriánál.

Az Ab megállapította, hogy a demonstráció megtartását egyes helyszíneken előzetesen megtiltó döntésében a rendőrség és a bíróság kibővítette a gyülekezési törvényben szereplő előzetes tilalmi okokat egy feloszlatási okkal, mások jogainak sérelmével. A gyülekezési jog ilyen jellegű korlátozására pedig azért került sor, mert a jogalkalmazók alapjogok összeütközésével szembesültek, amelyet ilyen módon jogértelmezéssel próbáltak feloldani.

Trócsányi László igazságügyi miniszter ezt követően kedden bejelentette, hogy a kormány új gyülekezési törvényt készít elő, hogy korrigálja az Alkotmánybíróság (Ab) által kedden megállapított mulasztásos alkotmánysértést.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bringás
Miért kéne minden semmi kis problémáért reszketővel egyeztetni? Le se kell sz...ni őket! Illetve le kell!
TAdam
@Bringás: A fidesz eddig is szart mindenkire, csak arra nem akiknek vissza kellett osztani a lóvét. Akkora a pofájuk és olyan cinikusak hogy náluk csak tüntetéssel meg perekkel lehet elérni valamit, lásd internet adó ahol be is fostak rendesen a népharagtól. Most szigorítanak hogy nehogy már csak úgy tüntetgessünk az új hülye adóik ellen amivel sújtanak. Vitya már így is igen komolyan elmebajos, paranoiás mehetne megint grazba kezeltetni magát.
Egyeztetni meg azért egyeztethetnének mert mindent elkúrnak orbánék amihez csak hozzányúlnak. Ezért van az hogy 50szer kell módosítani egy törvényt mert nem dolgozták ki rendesen csak odakúrják az asztalra egyik napról a másikra mert a vitának tegnapelőtt kell.
justhpeter
ki kell menni egyszerűen és nagyszerűen, de legfőképpen sokan és nem kell tárgyalni senkivel. Diktáljon a tömeg.A pártcsőcselék meg kussoljon.
Jozefina
Vidéken már fenik a kaszákat!!! Közeleg az aratás???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.