Az igazságügy-miniszter célként nevezte meg, hogy olyan gyülekezési jogszabály szülessen, amely messzemenőkig megfelel az elvárásoknak mind a társadalom, mind a szakma oldaláról. 

Trócsányi László a Figyelő csütörtöki számában megjelent írásában felidézte: az Alkotmánybíróság július 12-ei döntésével mulasztásos alkotmánysértést állapított meg a gyülekezési joggal kapcsolatban, ami szakmai körökben komoly vihart váltott ki. A kormány üdvözölte, az ellenzéki politikai pártok és egyes civilszervezetek viszont rosszallásukat fejezték ki – emlékeztetett a miniszter. Hozzátette: a döntéssel egyetértők lehetőséget látnak abban, hogy egy korszerű gyülekezési törvény szülessen; az egyet nem értők félelmüknek adnak hangot, hogy "csak rosszabb" megoldás születhet.

A miniszter arra is kitért, hogy a gyülekezési törvényt "még a régi pártállami parlament fogadta el 1989-ben", a gyülekezési kultúra és a törvény szelleme akkor összhangban állt egymással. Ez egy évtizeddel ezelőtt megbomlott, a békés gyülekezés összekeveredett az állandósult közterület-foglalásokkal, sátortáborok jöttek létre, megjelentek az előre be nem jelentett, spontán gyűlések, közéleti szereplők otthonai előtti és más közterületek is rendszeres gyülekezési színhelyek lettek.

A gyülekezési kultúra változásával az elavult törvényt a jogalkalmazó próbálta kreatívan alkalmazni, emiatt megsokszorozódtak az egymásnak ellentmondó jogalkalmazói döntések. "Amíg 2010-ig alapvetően a gyülekezés gyakorlásával kapcsolatos, az ombudsman által is sokat bírált rendőrségi intézkedések álltak az érdeklődés homlokterében, addig mára az új, alapjogbarát tömegkezelési megoldásoknak köszönhetően a szabályozás hiányosságai kerültek előtérbe" – fogalmazott Trócsányi László.

A hetilapban megjelent cikkében a miniszter azt írta: az Alkotmánybíróság határozata az alapvető jogok – különösen a magán- és családi élet, az otthon védelme és a gyülekezési jog – összeütközésének feloldására fókuszált. Kifejtette: egyetért a testülettel abban, hogy a jogalkalmazó részére a jogalkotó köteles fogódzókat biztosítani, a kereteket meghatározni, ha elvárja tőle, hogy majd a gyakorlatban sikeresen rendezze a konfliktusos helyzeteket.

Arra is kitért, hogy ma a rendőrségnek, majd esetleg a bíróságnak a gyülekezési jog gyakorlásához fűződő esszenciális érdekből nagyon rövid határidőn belül kell döntenie.

A miniszter rögzítette: a jogalkotó nem veheti el a jogalkalmazó, jelen esetben a rendőrség, bíróság kenyerét: nem mondhatja meg előre, hogyan döntsön, nem is ez a cél. Abban azonban messzemenően segítséget kell nyújtania, hogy az alapjogi ütközésben megfelelő határozat születhessen, olyan támpontok megadásával, amelyek végül méltányos döntéshez és legfeljebb arányos jogkorlátozáshoz vezetnek – tette hozzá.

Trócsányi László kifejtette: a gyülekezési jog megújítása rendkívüli körültekintést igényel, ezért minden rendelkezésre álló eszközt fel kell használni a lehető legjobb eredmény eléréséhez: egyeztetésekre van szükség, ismerni kell a joggyakorlatot és a nemzetközi összehasonlító elemzéseket is.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Mintha jelenleg nem partallami mukodes lenne... Ja, a futyisz az kifejezetten kedvesnoverekbol es szabadnapos suszterekbol all...

Mindegy, hogy ebben a helyzetben milyen torvenyt akarnak atnyomni a Parlamenten, az is hulye, aki (vezeto, orban es a tobbi rablo) azt hiszi, hogy egy altaluk bevezetett torveny majd visszatartja a felduhodott tomeget attol, hogy esetleg egy sorozatot a fejukbe eresszenek.
Kifiguralta ezt mar a Karpatok Geniusza is maganak, es meg az utolso pillanatban senm hitte el, hogy ok itten most rovid uton ki lesznek vegezve...

Nyuszika setal az erdoben, siet a medvehez...
- Draga medve, kerlek, legyel a baratom, es vedjel meg, mindenki meg akar engem enni...
- Jol van nyuszika, leszek a baratod, irunk mindjart egy tablat, hogy "Vigyazat! Nyuszikat nem bantani, mert aki kezet emel ra, a duhos medvevel talalja magat szembe!"
\
Megcsinaljak a tablat, es a nyuszika meg a maci leulnek iddogalni. Arra jon a roka, es mondja a nyuszikanak, hogy - Nyuszika, en most bekaplak, mert ehes vagyok! - Nyuszika csak ramutat a tablara, a roka csalodottan tovabbmegy.

Arra jon a farkas, o is meg akarja enni a nyuszikat, nyuszika csak ramutat az elriaszto szovegre, a farkas koma ehes gyomorral tovabb all.

Az oroszlan is arra jon, nezegeti a nyuszikat, majd a tablat, es se szo, se beszed bekapja a nyuszikat.
Medve koma felhaborodottan kerdi az oroszlant:
- Nem szegyelled magad, oroszlan? Nem lattad a tablat, es hogy mi volt rairva?
- Dehogynem lattam, csak nem tudok olvasni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hellcat
Jólvan a régit a régi pártállam fogadta el az mostanit meg majd az új qrbáni pártállam...ezt is csak magukhoz igazítják mint a többit.
magyarbakancs
"Trócsányi szerint pártállami a gyülekezési törvény, és zavaróak a spontán tüntetések."
Maga is egy pártállami maradvány.
Azt tanulta ön és a Fidesz prominens vezetői a komcsiktól,hogy lehet diktatúrát csinálni,hogy lehet törvényesen lopni.
Ezért tűri meg a Fidesz vezetősége a soraiban,hogy tele legyen volt mocskos komcsival.
A gyülekezési jog meg isten ata jog.
Meg érdemelnétek ,hogy páros lábbal rúgnánk szét a hátsótokat.
alterego56
A '89-es törvényeknek az a része nem zavar ödönke aminek ma a hatalmatokat köszönhetitek?
justhpeter
@Equus: ne adj tanácsot Trócsányinak !
@magyarbakancs: Halálpontos a diagnózis, gratulálok.
magyarbakancs
@justhpeter: @magyarbakancs: Halálpontos a diagnózis, gratulálok.
Köszönöm !
Desischado
Ha egyszer tele lesz a hócipője a népnek, nincs az a kreált törvény, ami megállítsa! Félnek a tömegtől a rablók, ugye?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.