Hat év alatt megfeleződött az óvodákban, általános iskolákban és középiskolákban a hátrányos helyzetű gyermekek száma – közölte Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Mint kifejtette: míg a 2010/2011-es tanévben 476 ezer ilyen fiatal volt (a teljes létszám 28,5 százaléka) hátrányos helyzetű, addig a 2015/2016. tanévben csak 212 ezer (az összlétszám 14 százaléka). Ez a siker elsősorban a családok anyagi helyzetében bekövetkezett javulásnak köszönhető: a szülők közül többen kapnak munkát, a bérek sok helyen emelkedtek és a gyermeket nevelők jóval kevesebb adót fizetnek – állapította meg az államtitkár, aki szerint ezek a hatások együttesen segítettek abban, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek száma is csökkenjen, és több fiatalnak legyen reménytelibb jövőképe.

Kitért arra is, hogy már a GDP több mint 4 százalékát fordítják családtámogatásokra, ez a 2,4 százalékos OECD-átlagnál jóval magasabb, ráadásul folyamatosan emelkedik, 2010-től 2017-re majdnem másfélszeresére nőttek a családtámogatások.

Rétvári Bence rámutatott: 2017-ben összesen 1743 milliárd forint jut a családokra, ami 243 milliárddal több, mint az idei. A családi adókedvezmény keretösszege 277 milliárd forintra emelkedik, ez 8 százalékkal több, mint az idén. Ez azt jelenti, hogy a legalacsonyabb jövedelmű csaknem 110 ezer család teljes egészében megőrizheti a bruttó jövedelmét – hangsúlyozta.

Az államtitkár megemlítette továbbá, hogy jövőre 30 ezer forintra emelkedik a jelenlegi 25 ezerről a kétgyermekesek adókedvezménye, ami 390 ezer családot érint. Továbbá 5 százalékra csökken a legfontosabb élelmiszerek áfája, ami családonként 35-40 ezer forint megtakarítást jelenthet.

Idén szeptembertől minden alsó tagozatos általános iskolás számára biztosítják a tankönyvet, a jövő évi tanévben pedig már az ötödikes évfolyamon sem kell fizetni a könyvekért. A KSH legutóbbi kimutatása is azt mutatta, hogy a családok tankönyvkiadásai 2015-re 34,6 százalékkal csökkentek – emlékeztetett

Jövőre is folytatják a munkahelyvédelmi akciót, amelynek lényege, hogy a sérülékenyebb társadalmi csoportokba tartozóknak munkát adó cégek számára járulékkedvezményt adnak, így a társadalom legelesettebbjei, köztük a hátrányos helyzetű gyerekek is előrébb léphetnek a költségvetésnek köszönhetően.

Az elmúlt két, két és fél évben, így a valamennyi szegénységi kockázatnak kitett emberek száma 465 ezerről 293 ezerre, azaz a harmadával csökkent a KSH mérése szerint – jegyezte meg Rétvári Bence.

Szólt arról is, hogy az ingyenes gyermekétkeztetést a kormány kötelezővé tette az önkormányzatok számára, és a szükséges forrást is biztosítják a feladathoz. Jelezte: ennek megfelelően jövőre 74 milliárd forintot adnak erre, az idei 71,7 milliárd után.

A kormány stratégiája az, hogy nem segélyezéssel, hanem a foglalkoztatási lehetőségek javításával kell esélyt adni a szegénységnek kitett embereknek. az elmúlt hat évben a munkanélküliségi ráta 11-12 százalékról 6 százalék közelébe süllyedt, és a foglalkoztatottak száma már a 4,3 milliót súrolja, amire az elmúlt 25-26 évben nem volt példa – fejtette ki, hozzátéve: részben a közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően az elmúlt két és fél, három évben 600 ezerrel csökkent a veszélyeztetettségnek kitett emberek száma.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizi30
Ez hol történt, a Marson? Menjen be ez a fidióta, meg a többi bugris egy vidéki iskolába és nézzen körül! Nagyon meg fognak lepődni! A diákok nagy részének 1 azaz EGY ruhája van, amiben el tud menni iskolába! Mikor a szülő telefonál az iskolába, hogy ha lehet az ingyen bérletet postázzák el nekik, mert a nincs pénz arra, hogy a gyerek eljusson a tanévnyitóra, akkor az a gyerek biztos nem hátrányos helyzetű... Mikor a gyerek hétfőn kiesik az iskolapadból, mert szinte nem evett a hét végén, mikor nyáron csontsoványra fogy... Az összes politikus húzzon el a susnyásba kukacra vadászni, és éljenek meg ott, minket meg hagyjanak békén! Az álomvilágukat meg próbálják a testükön élősködő tetveiknek bemesélni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Ez a trükk:
"A meghökkentő mutatók hátterében több tényező is szerepel: a jogalkotók az elmúlt években szigorították azokat a feltételeket, amelyek alapján valaki jogosult a hátrányos, illetőleg halmozottan hátrányos helyzetű besorolásra. Szintén megváltozott a kategóriákhoz tartozó kedvezmények köre, ezért a szülők már egyre ritkábban kérik a jogosultság megállapítását. A lap úgy tudja, a gyerekek számának csökkenése jelentős problémát okoz azon korábban kiírt uniós pályázatok lehívásánál, ahol a projekt finanszírozását a hátrányos helyzetű kvótához kötötték.
Korábban a hátrányos helyzetű státust szinte csak alacsony jövedelemhez (vagy jegyzői védelembe vételhez), míg a halmozottan hátrányos helyzetű titulust a rossz anyagi helyzet mellett a szülő alacsony iskolai végzettségéhez kötötték. A 2013. szeptember elsejével életbe lépett új rendszer szerint azonban a hátrányos helyzetű besoroláshoz nem elég immáron az alacsony jövedelem, még egy „rossz” körülménynek – alacsony végzettség, munkanélküliség vagy rossz lakás – is teljesülnie kell. A halmozottan hátrányos besoroláshoz pedig ezen feltételek közül a korábbi egy helyett már kettőnek kell fennállnia – mondta a Magyar Nemzetnek Ferge Zsuzsa szociológus. Rámutatott arra is, nem a gyerekek életkörülményei változtak, csak a nyilvántartottak száma. Hozzátette, bár korábban a szakemberek jelezték, hogy a jogszabály-módosítás nyomán lesz csökkenés, de ekkora zuhanásra nem számítottak."
mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/hatranyos-helyzet-csaloka-statisztika-1277757
human
@Bringás: Olvasd el amit eggyel fentebb írtam. Na, még mindig gratulálsz az álteljesítményhez?
human
@human: És azt kiemelném, hogy a kormány számítási trükkjének köszönhetően a hátrányos helyzetű gyerekek EU támogatása is arányosan csökken. Szóval már megint azok büntet a kormány a trükközésével, akik a legjobban rászorulnak a segítségre.
human
@anka: És ez egy kereszténydemokrata b+. Hazudik és még rosszabb helyzetbe taszítja a szegény gyerekeket. Undorító mocskok. Állnának inkább ki és hirdetnék, hogy nekik csak a pénz a fontos máris hitelesebbek lennének.
anka
@human: - ez a rémvári nagyon messze áll a kereszténydemokratától!
Már a nyugdíjasokra tett nyilatkozatára is kiakadtam, dehogy a gyerekekre is így szemrebbenés nélkül hazudik az már csúcs!
- a "sajátlábonállólázárgyerek" rögtön eltüntetett több száz szegény gyerekeket a statisztikából!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.