Megduplázódott a roma fiatalok száma a hazai felsőoktatásban az utóbbi években – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Debrecenben.

Balog Zoltán a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat országos tanévnyitó konferenciája előtt a közmédiának nyilatkozva kifejtette: a negatív jóslatok ellenére sikerült elérni, hogy egyre több roma folytat felsőfokú tanulmányokat. A hálózatnak már több mint 250 diák a tagja, és a szervezet a tanulóknak olyan pluszt ad, ami korábban hiányzott az életükből – jelentette ki.

Balog: Megduplázódott a romák száma a felsőoktatásban

A miniszter – többek között a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat segítségével – egy olyan roma középosztály kialakulásában bízik, amely a többségi társadalommal jó együttműködésben, nem pedig a konfrontációban érdekelt.

Balog Zoltán beszélt arról is, hogy az elmúlt időszakban a hazai roma közösség helyzete a mutatók alapján a szociális, az egészségügyi, az oktatási és a foglalkoztatási területen egyaránt javult. Példaként említette, hogy Magyarországon 50 ezer olyan roma család van, amelyeknél a közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően a családfenntartónak először van munkahelye.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pucs
Megduplázódott? Ezek szerint az egyből kettő lett. :D
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mézike
@papa.49: sajna a vályog vetéshez sem értenek.
mikor gyerek voltam az utcánk végében lakott egy idős cigány ember. Mindig sulc volt előtte, és taposta a sarat. Sok gyereket tartott el + az asszonyt. A testvérei is vályogvető cigányok voltak, a gyereke is ahogy cseperedtek segítettek az apjuknak. Elmondhatom hogy az akkoriban épült házakhoz , ólakhoz istállókhoz... azt a vályogot használták amit az öreg cigány taposott , vetett ki. Na azok még most is állnak, sőt azok is amelyek lassan 70- 80 évesek és cigányok vetették a vályogot talán az öreg cigány fiatal korában vagy az apja. Dolgos emberek voltak. Sose felejtem el amikor a kajával törölgette a homlokát, én egy szem fehér gyerekként 2-3 évesen ott tátottam a számat a cigány purdék közt. Mire nagymamám megtalált már jóllaktam paprikás krumplival is, csak úgy fatálból ölből ettük.:-) Ez a legkorábbi emlékem és a legkedvesebb is. 18 lehettem mikor az öreg cigány meghalt. Mindig kalapot emelt előttem 14 éves korom után és már nem tegezett. Zavarban voltam kérdeztem miért. Azt mondta azért mert már nem vagyok gyerek, és ő a nőket így tiszteli meg. Később már felnőtt fejjel tudtam meg ő volt a legutolsó választott cigány vajda. De rendet is tartott köztük. Sok ilyen cigány ember kellene és akkor nem lenne cigánykérdés az országban.
cs.n.
Balog, a migránsokat kihagytad, baszod. Kapsz majd ezért a főnök elvtárstól.
papa.49
@Mézike: Nagyon igaz történetet írtál le, és az is igaz régen volt rangjuk a vajdáknak...
vadsanca
@Mézike: Osztom a "papa.49" véleményét.
Kovács Gizella
@Mézike: Nálad a pont egész hónapra !
******5 ! :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok