A nemrég kidolgozott svéd exportstratégia hasonlít a magyar kelet és déli nyitás politikájához – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára csütörtökön kétnapos stockholmi tárgyalásait követően az MTI-nek telefonon.

Szabó László kiemelte: Oscar Stenström külgazdaságért felelős államtitkárral folytatatott megbeszélésén svéd partnere elismerte azokat a gazdasági eredményeket, amelyeket Magyarország az elmúlt 6 évben ért el.

Az államtitkár megjegyezte: bár a svéd GDP sokszorosa a magyarnak, exportjuk csak 50 százalékkal nagyobb, külkereskedelmi többletük pedig csak a fele a magyarénak. Ez mutatja, hogy nemzetközi összehasonlításban is komoly eredményeket ért el Magyarország az export-promócióban és a befektetések vonzásában, amit a svéd partner is elismert – tette hozzá.

Komoly svéd befektetések vannak Magyarországon, amelyek révén 17 ezer munkahely jött létre. A befektetői bizalom fenntartásához és új befektetők vonzásához pedig szükséges, hogy tudjanak ezekről az eredményekről, lássák, hogy érdemes Magyarországon befektetni – hangsúlyozta Szabó László.

A tárgyalásokon szerinte megmutatkozott, hogy Magyarország gazdasági stratégiája szimpatikus a svédeknek. Ez tükröződött Karin Olofsdotter helyettes államtitkárral, Svédország korábbi budapesti nagykövetével folytatott megbeszélésén is, aki dicsérte Magyarország utóbbi időben mutatott gazdasági teljesítményét – mondta az államtitkár.

Szabó László találkozott Ulf Pehrssonnal, az Ericsson kormányzati kapcsolatokért felelő alelnökével is. Az Ericsson nagy figyelmet fordít Magyarországra és folyamatosan fejleszti tevékenységét itt, mivel a cég második legjelentősebb kutatás-fejlesztési bázisa Magyarországon van a kontinentális Európában – mondta az államtitkár. Mintegy 2000 embert alkalmaz az Ericsson Magyarországon. Már döntöttek arról, hogy a cég egy új székházba költözik Budapesten, ahol egy helyen működik majd a vállalat szolgáltató és fejlesztő részlege, amely már az ötödik generációs kommunikációs rendszerek fejlesztésén dolgozik – emelte ki.

Szabó László beszámolt arról is, hogy csütörtökön rendeztek egy közös magyar-svéd infokommunikációs fórumot a stockholmi magyar nagykövetségen, ahol tíz magyar és sok svéd cég is megjelent. Az érdeklődést mutatja – mondta az államtitkár –, hogy ennek kapcsán 49 üzleti találkozó jött létre magyar és svéd partnerek között. "A légkör annyira pozitív volt, hogy a svéd befektetők egy csoportja tervbe vette, hogy hamarosan, akár már a jövő hónapban Magyarországra látogat" – fogalmazott a KKM parlamenti államtitkára.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Na akkor ideje lenne, ha a magyar parlament meg is másolná
a svéd parlamentet...

Mi jár a svéd képviselőnek?
Szolgálati kölcsönlakás és vonatbérlet
Ha Lázár János Svédországban lenne frakcióvezető, hétközben igénybe vehetné a parlament egyik szolgálati garzonlakását, a hazaútra pedig az éves vasúti- vagy buszbérletét. Ugyanis ez járna neki. Munkája során adódó más költségeit, természetesen megtérítené a Ház gazdasági hivatala - annak szigorú keretei között. Ám, gondja se' lenne vidéki otthonáig tartó távolság napi legyőzésével, mivel nem tölthetné be egyidőben a polgármesteri posztot is. Igaz, olyan poszt itt nincs is!
A parlamenti képviselőnek számítania kell arra, hogy pénzügyeit nagyító alatt tartja a gazdasági iroda, a sajtó és a polgárok.
Számot kell adnia minden jövedelméről, legyen az igazgatótanácsi tagság, családi vállalkozás, részvények, ingatlanok, nagyértékű ingóságok, szellemi tevékenység, testületi tagság, és minden más, ami bevétellel jár. Ez a komplett képviselői gazdasági regiszter nyilvános és elérhető bárki számára.(A köznapi polgár anyagi helyzete ugyanígy). Korrupció? Ha előfordul, a fentiek miatt többnyire hamar kiderül, s bukás a vége. Svédországban az ajándék 400 kr értékig adómentes. Ez mindenkire egyformán vonatkozik. A mentelmi jog természetesen ismeretlen fogalom. Egy demokráciában nincsenek kivételek.

A parlamenti képviselők munkája és a költségei is nyilvánosak. (Mint mindenki más esetében is). A képviselő alapjuttatása bruttó 55 ezer korona. (A parlament elnökét és a miniszterelnököt egyaránt 135 ezer korona illeti meg.) Ezenkívül kapnak egy szolgálati irodát (a képviselők házában, a parlament szomszédságában), laptopot, printert, mobilt és egy vezetékes telefont otthonra. Ezen eszközök szolgálati célú használatának (előfizetési díj, kártyadíj, internet) költségeit is megtérítik nekik (részletes telefon stb. számlával igazolandók a költségek).

Szolgálati autó tulajdonképpen nincs, egyértelmüen csak a miniszterelnöknek jár...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nyanya001
@papa.49: Ezeket ott karóval vernék agyon.

@eugen4402:
papa.49
@nyanya001: Ezt itthon is be kéne vezetni...
Hellcat
@nyanya001: Nagyon jó!!! Tegyük szépen hozzá, hogy az 55000 es bruttó az olyan 1.7 millió huf. Csak példaként egy bolti eladó min órabére 117 korona. Ez napi 8 órával egy 20 munkanapos hónapban 590 ezer huf...tehát a képviselő fizetés CSAK a 2.8 szorosa egy átlagos bolti dolgozóénak...hú nem folytatom tovább mert csak kibaszott ideges leszek.
Hellcat
@nyanya001: Még annyi, hogy ha lenne esze az ellenzéknek ezt amit itt ketten leírtunk a kormány orra alá dörgölhetné ha már ezzel verik a mellüket!!!
nyanya001
@Hellcat: Sajnos olyan gyengék mint harmatos libaszar.
Ördögvadász
"gyengék" kik a gyengék?
Gyengék vagyunk mint.., sajnos. Így. Vagy ennyire gerinctelen vagy?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.