Az Európai Uniónak mindenekelőtt saját határait kell megvédenie, és Európába való meghívás helyett a humanitárius válságövezetek közelében kell segítenie a háborúk elől menekülőket – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az IlSole24Ore című olasz gazdasági napilapban szombaton megjelent interjúban.

Szijjártó Péter nagyon elhibázottnak nevezte, hogy az európai politikai vezetők mintegy meghívták a migránsokat, hogy jöjjenek Európába, és utána kvóták szerint elhelyezik őket az unió különböző országaiban.

Hangsúlyozta, hogy az EU-nak mindenekelőtt saját határait kell megvédenie. Ezen kívül támogatnia kell a humanitárius válságövezetekhez közeli országokat, hogy a háborúk elől menekülők ne kényszerüljenek Európába menni, hanem otthonuk közelében állhassanak meg. Így az európai forrásokat arra kell felhasználni, hogy a válságövezetekhez közeli országok vállalják kötelezettségeiket.

Szijjártó Péter az olaszországi migrációs helyzetre vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy az olasz partok védelme nehéz, de nem lehetetlen. Hozzátette, hogy az afrikai partokról induló migránsokkal teli hajóknak el se kellene indulniuk.

"Mindenkinek tudnia kell, hogy akárki illegálisan teszi be a lábát Európába, el lesz utasítva. Csakis így lehet megállítani a hajókat" – fogalmazott a magyar diplomácia vezetője.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök korábban bírálta a magyar migrációs politikát, és úgy fogalmazott, hogy Magyarország "perselynek" tekinti az EU-kasszába milliárdokat befizető Olaszországot. Szijjártó Péter ezt úgy kommentálta, hogy nézeteltérések lehetnek, de tisztelet jár mindenkinek, és "ha megtámadnak, válaszolunk: meg kell védenünk országunkat".

A magyar külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, bármikor kész kiszámolni, hogy a Magyarország által kapott európai források mekkora része tért vissza a német és olasz vállalkozásokhoz.

"Senki nem ajándékozott nekünk semmit, az európai források nem humanitárius engedmények, a tagállamokkal kötött szerződés részei" – mondta. Hozzátette, hogy Magyarországnak senkivel szemben sincsen adóssága.

Szijjártó Péter elmondta az olasz gazdasági napilapnak, hogy 2010 óta 600 ezer munkahelyet teremtettek Magyarországon, a munkanélküliség 4,8 százalékra csökkent, és az egész kelet-közép-európai térség gazdaságilag vonzóvá vált. Elismerte, hogy Németországgal vannak nézeteltérések a migrációról, de ez nem befolyásolja a kétoldalú üzleti kapcsolatokat. Oroszországgal a magyar kormány pragmatikus és átlátható együttműködést folytat, Donald Trump megválasztásával pedig az Egyesült Államokkal való kapcsolat javulni fog – tette hozzá.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
@Eladott Ország: Na 1 dolgot azert kifelejtette; az apja cege az egyetlen volt a kartelleljarasban, amelyik nem kapott semmifele büntetest. Nem azert, mert büntelenek voltak a csalasokban, hanem bizonyara ide-oda csorgott nehany 100millio, es meg a sajat zsebbe is. Szoval az elcsalt penzböl juthatott a hazudozo Szofosonak, igy lett tisztara mosva.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Iván Strasznov
@teuton: :
Ezt mondhatod egy félázsiai fideszes birkának :)
silber13
Te Zseléagyú Péter! Már a hájtömeg csúti vezíred is megaszonta, hogy mi védjük Európűt! Hogyan is rikoltozta? Mit nem tesznek majd a migráncsok: " No parmezan...!."...vagy..izé..."no pasaran," vagy mi a fene...!
3dwhite
Ebben az esetben a természetre kellene bízni: Hegyek, tenger stb. Egy kis kozmetika, nagy dolog.
Cefi
Szijjártó futsal tehetség, a mindenkori magyar diplomácia legvállalhatatlanabb arca, aki harsány, öblös visítása és mindenkit kioktatása mellett például arról ismerszik meg, hogy a rábízott sok milliárd forint közpénzt magozott meggykonzervre és vákuumozott csemegekukoricára váltotta és hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőházat a maffia pereputtyának kifizetőhelyeként futtatja, éppen időben világosodott meg: nem két hónapja, nem egy fél éve, hanem egy héttel azután, hogy kiderült, Orbán körözött bűnözővel cimborál és szomszédosdit játszik. Arab és gazdasági bevándorló ugyan, de ez most hirtelen nem fontos.

Szijjártóék öntudatra ébredése Pharaon kapcsán pontosan ugyanolyan életszerű, mint minden, amire eddig rátették a korrupt patájukat. Hogy csak egy ártatlan példát említsek: az MNK 3,8 milliárd forintnyi államkötvényt tartott a Tarsoly Csaba-féle Quaestornál vezetett értékpapírszámláján, amelyet a brókercég összeomlása napján, március 9-én menekítettek ki az enyészet torkából. Az is pont olyan véletlen egybeesés volt, mint ez. Mindig kiderül, hogy ezek a mindenkit hülyének néző kretén barmok tök véletlenül kizárólag csaló gazemberekkel üzletelnek úton és útfélen. És amikor nyilvánosságra kerül az aktuális geciség, jönnek az ilyen hajuknál fogva rángatott, népnemzeti hülyének nézést szavatoló magyarázatok.

Szijjártó, bocsánat, hogy megzavarlak két toporzékolás között! De magyarázd már el, ki az az isten barma, aki úgy hoz létre egy céget és úgy köt szerződést, hogy még az üzleti stratégiáról sem tud megegyezni a másik féllel? Akkor mire kötöttél szerződést, te szerencsétlen? Egy nem működő cégnek is vannak költségei, amiket a marha magyarok állnak gavallérosan, hogy nektek legyen hol pénzt mosni, csilliárdokat elfolyatni, mi? Konkrétan erre mennyi ment el vajon közel egy év alatt? És vajon a többi hasonló cég hogy érzi magát? Ja, hogy ott még nem robbant ki ennyire kínos botrány? Majd ha igen, legfeljebb összetéptek pár szerződést, kit érdekel. Ugye, Szijjártó? Hogyan is...
nezelodo
Azért "isteni szerencséje van Európának", hogy a hanyagságukat az Orbán kormány Európa mentő programja sikeresen pótolja!! Aztán még fanyalognak is ahelyett,hogy hálálkodnának, kézzel fogható módon a svájci bankszámláknak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.