A jövő, az üzlet, a profit és a gazdasági lehetőségek Közép-Európában vannak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Nisben, a magyar-szerb üzleti fórumon. Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a jó politikai kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta a gazdasági együttműködés szempontjából.

A magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón hangsúlyozta: soha ilyen jó nem volt még a magyar-szerb politikai kapcsolatrendszer. Az elmúlt két-három évben Szerbia sikeresen konszolidálta pénzügyeit, gazdasága stabil lábakon áll, jó növekedési esélyekkel – mutatott rá. Hozzátette: Magyarország 2010 után mélyről indult, de mára eljutott oda, hogy már az 5 százalékhoz közelítő gazdasági növekedéshez szükséges eszközökről lehet beszélni, komoly gazdasági potenciál halmozódott fel az országban.

A miniszterelnök azt ajánlotta a magyar üzletembereknek: "tegyék fel a térképre ismét Szerbiát", de ne csak a Vajdaságot és Belgrádot, hanem az egész országot. Szerbia gazdasága felívelő pályán van, pedig nem tagja az EU-nak – mutatott rá.

Közölte: az ország gazdasági növekedése így is tekintélyes, Magyarország pedig támogatja az uniós csatlakozását, amely újabb lehetőségeket nyit meg. Hosszú távon kiszámítható üzleti lehetőséghez jut, aki most a szerb piacon megveti a lábát – jelentette ki Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy gazdaságfejlesztési eszközökkel segítik az együttműködést, így 61 millió eurós pénzügyi alappal, hitelkerettel támogatják a magyar-szerb gazdasági együttműködésben részt vevő cégeket, és ha a keret kimerül, akkor annak forrásait nagyságrendekkel is képesek megnövelni.

A kormányfő úgy vélte, vége annak a korszaknak, amikor csak egymás rovására lehetett üzletet tető alá hozni, bátran lehet keresni a kapcsolatokat, meg lehet találni azokat a pontokat, amelyek mindkét országnak előnyösek, ez már a visegrádi csoportban is látható.

Orbán Viktor a szerb üzletembereknek azt mondta, hogy szeretnék, ha a szerb tőke megjelenne Magyarországon is, mert erre szükség van a hosszú távon békés és kiegyensúlyozott kétoldalú kapcsolatokhoz.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Itt van biza...a zsebetekben van a jövő, az üzlet és a profit is...mindhármat elloptátok.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
@világlátó: szél viszi a ködöt-de az időt mi hoztuk magunkkal-nem lesz ebből semmi jó-a harmadik világháborút készítik elő-a nemzeti kutyafaxálkodás csakk arra kellett,hogy a szűk maffia megtollasodjon-aki ezt nem látja az megéredemli a sorsát-egy felcsutkai hímsoviniszta ci-
röhögve fosztogat nem csakkk a hegyek nélküli medencében ,hanem mára már azon túl is.
Szókrakész
@világlátó: Valójában az orosz soha nem is vonult ki innen.
bakegya
@Szókrakész: az orosz irodalmat azt kedvelem,de amilitalizált bunkóságukat azt sose tudom megszeretni.Ha valaki járt mostanában HÉVIZEN-na ott aztán lépten- nyomon szembe mehet ezzel a több pénze van mint esze kortársas jelenséggel.Széles több turnusban röpteti Putyin új gazdagjait hozzánk serényen.A céges orosz ingatlanbefektetés is fel van futtatva,annyira,hogy a németek már húznak el innen.
világlátó
@Szókrakész: Az iskolában könnyedén tanultam az orosz nyelvet, mert származásom szerint a szláv nyelvcsaládhoz tartozom. Később is szívesen olvastam Dosztojevszkijtől, Tolsztojtól, aztán Szimonovtól is.Ezt tudva beneveztek a főnökeim a Tv. " Kell a jó könyv , majd a Ki tud többet a Szovjetúnióról " című vetélkedőjére, ahol nem rajtam múlott a sikeres szereplés. Aztán tolmácsként küldtek egy szovjet csoport mellé egy hétre, amikor valóban sokat javítottam nyelvtudásomon. Később egy szakmai kurzusra küldtek, három hónapra, amit nagyon kihasználtam mert olyan dolgokat is tanúltam, amiről korábban nem. Végül közel négy hónapot töltöttem Moszkvában, igaz , télen, amikor is megismertem az orosz fővárost, az embereket. Esténként a szobatársammal szótáraztunk, azaz versenyeztünk ki tud többet .
Mindezt azért írom mert nem szeretném, ha bárki azt hinné, csak csinálom itt a hangulatot.
Még ma is tudom Anyegin levelét Tatjánához oroszul. / igaz már alig / Nincs nyelvvizsgám , mert akkor azért a 300 Ft.-ért nem akartam levizsgázni. Nálunk a rendszer változtatáskor az emberek nagy többsége összekeverte az orosz nyelv tanulását a szovjetellenességgel.
Még büszkék is voltunk azokra a plakátokra, amelyen az orosz katona tar tarkóját mutattuk be
távozásuk ábrázolására, By , By Szása vacak nótája gajdolása közepette. De hát ilyenek vagyunk mi kisemberek, akiket a " magas " politika mindig is meghülyített. Most is ez van. Persze a kisember Moszkvában is kisember. Őt is meghülyítik. Most azzal, hogy az orosz hegemónia a világban meghatározó. Az orosz gazdaság, azon belül a hadigazdaság mindig is, most is élenjáró, de már nincs nagy távolság a hadiipar és a normál ipar fejlettsége között.
Amit ma kitalálnak a hadmérnökök, holnap már aszerint dolgoznak az ipar egyéb területein a mérnökök.A hegemónia komoly dolog, a Status Quo még komolyabb.Folytatom .
Szókrakész
@világlátó: Én, komcsi uralom ide, komcsi uralom oda, minden utálat nélkül elismerem az orosz tudomány, haditechnika, ...vívmányait.
Az orosz irodalom, zene, festészet, ... világhírű.
Ezek az oroszok nem a komcsi idők oroszai, még ha van is egy kis átfedés, őskövület köztük.
Én nem is akarom Oroszországot negatív színben beállítani.
Nekem inkább az amerikai(orosz vészre hivatkozva) terjeszkedést ítélem el.
A hidegháborúból nem tanultak.
Vagy inkább azt mondhatnám, hogy kevés nekik a hideg, a meleg, a valós háborúkat preferálják.
Hogy aztán ebből mindkét fél profitál(fegyverkezés), azt nem vághatjuk a fejükhöz.
De ezt a nyílt agressziót, amit Amerika folytat már elítélem.
Csak meg kell nézni, hogy orosz terjeszkedésre hívatkozva a NATO(USA) hogy körbebástyázta Oroszországot.
Néha még örülök is, ha az orosz megszívatja őket ezekért a tettekért.
És sorolhatnám, de hosszú lenne.

És itt most ne jöjjön nekem senki a Krím félszigettel, meg hű, meg hóval, mert ezer oldalon lehetne sorolni, hogy mi vezetett az egészhez.
És hogy USA csak csapdába ejtette Ukrajnát, az aranyát lenyúlta, a végén pedig cserbenhagyta.
.
.
.
.
világlátó
A szocializmus magasabb fokán nevelődött szovjet társadalom élete sokat változott Gorbacsov után. Egyszerre csak lettek a full gazdagok és a mély szegények.Előbbiek elözönlötték a mediterrán tengerek országait és azt sem tudják mire költsék a pénzüket, míg a mélyszegények, főleg a vidéki Oroszországban könnyes szemmel énekelik a Moszkva parti estéket és letörölgetik a Sztálin képeket. Élnek, de várnak valamit. A jobb életet, a szabad gazdaságot, az orosz kapitalizmust. Az meg nem jön. Mert kevesebb olaj, gáz kell mint eddig. A világ válságban van. Ugyanakkor a hegemónia követeli a tennivalókat. Körülveszi a NATO Oroszországot? Akkor lépjünk egyet ennek ellensúlyozására. Erre elfoglalta a Krim félszigetet, amit amúgy bérbe vett az ukránoktól hosszú időre. Kellett egy kijárat a bekerítésből a Fekete tengerről a Boszporuszon át a Földközi tengerre, onnan az óceánra. Ugyanígy távol keleten. Ukrajna NATO tagsága kérelme, ugyancsak kiverte a biztosítékot.
Lett ami lett Ukrajnában. Janukovics telhetetlensége csak olaj volt a tűzre. Az ukrán polgárháború vége a beláthatatlan távolságokban van. Most Litvániában NATO hadgyakorlat kezdődik. Erre mondják, az egér rángatja az oroszlán bajuszát. Még soha eddig nem provokálták az oroszokat ennyire. Putyin pedig szilárdan áll a talpán , hatalma mérhetetlen, de az oroszok mindig ehhez voltak szoktatva. Az új és nyugatot járt fiatal orosz értelmiségi rétegek vagy beintegrálódtak és ma élvezik a biztos egzisztenciát, vagy kivándoroltak nyugatra. Az embargó egyfelől sújtja, másfelől erősíti Oroszországot. Nagyobb a kára az embargóban résztvevőknek , így nekünk is. Az orosz piac óriási, az igények egyfelől nagyon magasra szöktek, de az orosz nép igényeit a mi exportunk is képes kielégíteni, nem mennyiségben, hanem minőségben. Nem kell szeretni az oroszokat. A történelmünk sem csekély mértékben támasztja ezt alá. De kereskedni azt lehet. Elköteleződni viszont nem szabad. Adjunk élelmiszert, cserébe hozzunk be gázt, nyersanyagokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.