1946-ban a Magyar Kommunista Párt jogi köntösben, a nyilvánosságban folytatott kíméletlen kampánnyal takarította el azokat a független civil szervezeteket, melyeket nem tudtak addig más eszközökkel megtörni. Gyilkosságokkal, politikai aknamunkával, népellenes tevékenységgel vádolták meg őket, a Rajk László belügyminiszter vezette leszámolás fontos epizódja volt a demokrácia felszámolásának. – írja az Index.

Rákosiék is nagy lendülettel véreztették ki a civil szervezeteket

Érdeklődők Rákosi Mátyás portréját nézik az Arcok a 20. századból – Várkonyi László portréfotói című kiállítás megnyitóján. (Fotó: Soós Lajos/MTI)

A célkereszt közepén a két nagy létszámú ifjúsági katolikus szervezet, a KALOT és a KALÁSZ, valamint a szintén felekezeti alapokon szerveződő cserkészet állt.

A kommunistabarát sajtó azt állította, hogy ezek az egyházközeli szervezetek a „fasiszta reakció” bástyái, „a volt nyilas, hungarista-légiós ifjak búvóhelyei”

A később kivégzett Rajk László belügyminiszter, több száz civil szervezetet oszlatott fel. Bár a szervezetek ezután új vezetőkkel és szabályzattal formálisan újjáalakultak (kivéve a KALOT-ot), a valódi civil élet kiheverhetetlen csapást kapott – formálisan még a jogi keretek betartásával, gyakorlatilag egyértelmű politikai leszámolás végzett vele.

A civil szférával való leszámolás nem magyar sajátosság volt, nagyjából ugyanez volt a történet az egész szovjet blokkban. Ugyanúgy, mint az 1917 utáni Oroszországban, itt is a civileket csinálták ki először, még azelőtt, hogy az ellenzéki pártokra sor került volna.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
rakosi tanulhatna orbantol demokracia rombolasbol, korrupciobol es hazaarulasbol.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Csak az előjel változott. Ma nem probléma az egyházi kötődés, sőt.
A lényeg, hogy aki bírálja az éppen regnáló hatalmat, azt el kell törölni a földszínéről, és a helyét sóval bevetni.
Yoda69
rakosi tanulhatna orbantol demokracia rombolasbol, korrupciobol es hazaarulasbol.
Eladott Ország
Napjainkban a tanítvány túl tesz a mesteren.
"Az iskolák és a felsőoktatás önállósága megszűnt. Az önkormányzatok önállósága megszűnt. A kórházak központi irányítás alá kerültek. A szakszervezetek megszűntek, vagy vegetálnak. A civil szervezetek folyamatos nyomás alatt igyekeznek talpon maradni. A kormány minden létező területen és minden létező módon benyomult a közéletbe, a magánéletbe. Mindenhová. A média a kormány szócsövévé vált, a független, nem kormánypropagandát szajkózó online felületek, nyomtatott sajtó, rádió, televízió a reklámok kormányzati elosztása következtében lehetetlen helyzetbe került. Még azt is a kormány dönti el: mit jelent a család fogalma, vagy melyik gyülekezet kaphat egyházi státuszt. A következő lépés: teljes függőség kialakítása. A megvont támogatások, a segélyezési rendszer szétverése, a rokkant ellátások átminősítése (érdemes itt megemlékezni az ebben szerepet vállaló orvosokról is), a közmunkához jutás elbírálásának módja, az adóhatóság, a rendőrség, ügyészség, bíróság, TEK fegyverként való alkalmazása tökéletesen védtelenné tesz mindenkit."
sokanvagyunk
Nem válogattak... - a sajátjaik vérét is.
justhpeter
@sokanvagyunk: Ha a hatalom megtartása ezen fog múlni, holnap is be fog következni.
quadrocopter
" Ércsük mink a kritikát, csak nem szeressük!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.