1946-ban a Magyar Kommunista Párt jogi köntösben, a nyilvánosságban folytatott kíméletlen kampánnyal takarította el azokat a független civil szervezeteket, melyeket nem tudtak addig más eszközökkel megtörni. Gyilkosságokkal, politikai aknamunkával, népellenes tevékenységgel vádolták meg őket, a Rajk László belügyminiszter vezette leszámolás fontos epizódja volt a demokrácia felszámolásának. – írja az Index.

Rákosiék is nagy lendülettel véreztették ki a civil szervezeteket

Érdeklődők Rákosi Mátyás portréját nézik az Arcok a 20. századból – Várkonyi László portréfotói című kiállítás megnyitóján. (Fotó: Soós Lajos/MTI)

A célkereszt közepén a két nagy létszámú ifjúsági katolikus szervezet, a KALOT és a KALÁSZ, valamint a szintén felekezeti alapokon szerveződő cserkészet állt.

A kommunistabarát sajtó azt állította, hogy ezek az egyházközeli szervezetek a „fasiszta reakció” bástyái, „a volt nyilas, hungarista-légiós ifjak búvóhelyei”

A később kivégzett Rajk László belügyminiszter, több száz civil szervezetet oszlatott fel. Bár a szervezetek ezután új vezetőkkel és szabályzattal formálisan újjáalakultak (kivéve a KALOT-ot), a valódi civil élet kiheverhetetlen csapást kapott – formálisan még a jogi keretek betartásával, gyakorlatilag egyértelmű politikai leszámolás végzett vele.

A civil szférával való leszámolás nem magyar sajátosság volt, nagyjából ugyanez volt a történet az egész szovjet blokkban. Ugyanúgy, mint az 1917 utáni Oroszországban, itt is a civileket csinálták ki először, még azelőtt, hogy az ellenzéki pártokra sor került volna.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
rakosi tanulhatna orbantol demokracia rombolasbol, korrupciobol es hazaarulasbol.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kissé felnőttem
akik csak ezt tanulták meg a magyar történelemből akkor én szégyellem magam.Egyvalami viszont akkor igaz, a történelem ismétli önmagát.
Hari
Méghogy a történelem nem ismétli önmagát. Csak 50-100-150 évet kell várni. Kb ennyi idő alatt termelődik ki egy diktátor. És a folyamat körbejár. Homo sapiens.
namihami
És nem csak tanítványok, de hozzá még, JÓ tanítványok lettek a fiúk. Oly mértékben sikerült a tananyagot elsajátítani, hogy lassan-lassan a tanítómester is büszke lehet a tanítványaira.
Pergető
Szerintem pedig az egyházhoz köthető szervezeteket ne nevezzük már civilnek! Azok egyházi szervezetek voltak! Még a cserkészek esetében is a vallás elengedhetetlen része volt a mozgalomnak!
Nessy
Csak az előjel változott. Ma nem probléma az egyházi kötődés, sőt.
A lényeg, hogy aki bírálja az éppen regnáló hatalmat, azt el kell törölni a földszínéről, és a helyét sóval bevetni.
Yoda69
rakosi tanulhatna orbantol demokracia rombolasbol, korrupciobol es hazaarulasbol.
Eladott Ország
Napjainkban a tanítvány túl tesz a mesteren.
"Az iskolák és a felsőoktatás önállósága megszűnt. Az önkormányzatok önállósága megszűnt. A kórházak központi irányítás alá kerültek. A szakszervezetek megszűntek, vagy vegetálnak. A civil szervezetek folyamatos nyomás alatt igyekeznek talpon maradni. A kormány minden létező területen és minden létező módon benyomult a közéletbe, a magánéletbe. Mindenhová. A média a kormány szócsövévé vált, a független, nem kormánypropagandát szajkózó online felületek, nyomtatott sajtó, rádió, televízió a reklámok kormányzati elosztása következtében lehetetlen helyzetbe került. Még azt is a kormány dönti el: mit jelent a család fogalma, vagy melyik gyülekezet kaphat egyházi státuszt. A következő lépés: teljes függőség kialakítása. A megvont támogatások, a segélyezési rendszer szétverése, a rokkant ellátások átminősítése (érdemes itt megemlékezni az ebben szerepet vállaló orvosokról is), a közmunkához jutás elbírálásának módja, az adóhatóság, a rendőrség, ügyészség, bíróság, TEK fegyverként való alkalmazása tökéletesen védtelenné tesz mindenkit."
sokanvagyunk
Nem válogattak... - a sajátjaik vérét is.
justhpeter
@sokanvagyunk: Ha a hatalom megtartása ezen fog múlni, holnap is be fog következni.
quadrocopter
" Ércsük mink a kritikát, csak nem szeressük!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.