Hosszú interjút adott a Népszavának Botka László szegedi polgármester, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Botka egyebek mellett arról beszélt, hogy jelenlegi politikai helyzetben 2017 tavasza az utolsó lehetőség arra, hogy egységes, kormányzóképes, demokratikus alternatívát tudjanak állítani az Orbán-rendszerrel szemben.

Szerinte a magyar politikai élettől idegen az egyes pártok által szorgalmazott előválasztás. Az elmúlt két évben szinte csak arról beszélnek az ellenzéki politikusok, hogy milyen szabályok alapján és kik között tartsanak előválasztást, és ezt a választók már nagyon unják.

Ez a valódi semmittevés, ez az, amikor a politikusok tényleg csak magukkal vannak elfoglalva.

Azt sem tartja elképzelhetőnek, hogy a 106 egyéni körzetben előválasztással válasszák ki a jelölteket, mivel szerinte „enyhén szólva nem vagyunk harcias és versenyképes helyzetben a demokratikus oldalon”.

Az külön érdekesség, hogy minél kisebb egy demokratikus párt, annál harciasabban követeli az előválasztást

– mondja Botka, aki szerint úgy néz ki, mintha a kollégák nem lennének tisztában a saját helyzetükkel. Azt viszont fontosnak tartja, hogy a jelölt kiválasztásnál előzetesen kikérjék a választók véleményét.

Bárcsak mindenütt lenne négy-öt olyan jelölt, akik között valóban lehetne választani

– mondja a polgármester, aki szerint lehet folytatni ezt a vitát, de akkor ki fog derülni, ki akar igazából kormányváltást és ki „csak frakciót, meg néhány 10 milliós állami támogatást évente, két-három biztos képviselői hellyel”.

Aki kerékkötője ennek az új típusú politikának, az nehezen fogja tudni elmagyarázni tevékenységét

– fogalmaz élesen Botka, aki szerint az általa támasztott feltételek nem személyes szempontok, hanem minimális feltételei annak, hogy egyáltalán esély legyen 2018-ban a kormányváltásra. Ugyanis a baloldali pártok támogatottságát összeadva is hiányzik egymillió szavazó a Fidesz legyőzéséhez:

Egymillió olyan választópolgárt kell meggyőznünk, aki le akarja váltani a Fideszt, de a méltányosnál rosszabb emlékképe van a 2010 előtti világról.

Botka szerint nincs tolongás a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelölti pozíciójára, és úgy érzi, most ő az, akitől legtöbben elvárják, hogy felkavarja az állóvizet, és az asztalra csapjon, hogy hölgyeim és uraim, térjetek már észre.

Ha ez így megy tovább, itt még a 14-esnél is rosszabb eredmény lesz, nemhogy kormányváltás.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Nem a nyilvánosság előtt kellene állandóan okoskodniuk, ha kell, ha nem, osztani az észt, hanem a háttérben már régen kőkeményen ki kellett volna jelölni az utat ! A nélkül, hogy saját konkrét tervük nincsen, egyáltalán hogy van képük az embereket győzködni? Kizárólag arra játszani, hogy a sok reményt vesztett ember majd rájuk szavaz?! Nem fog! Előre borítékolható, hogy még többen fognak távol maradni a szavazástól, s emiatt nem tartom kizártnak azt sem, hogy a Fidesznek újra össze fog jönni a 2/3-a.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@justhpeter: Könnyen lehet, hogy jövőre Szeged fideszes város lesz, Miskolcot meg odaadják az MSZP-nek.
papa.49
@Nagy Mária: Gondoltam, nem álltál be egyből a táborba, de más a beszéd, és más amit csinálnak, papolnak sok mindenről de a gárdájukat se tudták, akarták még feloszlatni, miközben nyilvánvalóan törvényellenes a működése!!!Ez is pl. egy ok amiért én nem hiszem egyetlen szavát se a Zazrivec Gábornak!!!
JAJMÁR
Botka jól látja - de legalább is úgy, ahogy én - ez az utolsó, a legeslegutolsó és egyetlen esély!
De fájdalom, se a pártok, se az emberek többsége nem tud elszakadni a neki fontos rögeszméitől meg a múlttól. Pozicióharc a politikusokat, az embereket pedig a nemlétező tisztaságú vezérvárás gyengíti.

Itt egy lehetséges vezér vegyétek észre!
quadrocopter
Botka jól érzékeli a gondokat, miközben Orbánék piti segélycsomagokat dobálnak szét a szokásos hazug mesék kíséretében, addig megy a teszetosza vakarózás!

Az ellenzék miért nem állít össze és terjeszt, egy, a rezsim hazugságait és szemfényvesztéseit tartalmazó gyűjteményt, hisz a neten ehhez minden megtalálható, ezzel ellensúlyozva a milliárdokért nyomtatott gengszterpropagandát?
Úgy tűnik, egyedül a Jobbik képes ezúton is reagálni!
wagabund
bla..bla..bla..csak ez megy...botka alkalmatlan erre a feladatra.
Csizmás Kond
Azt senki sem várhatja el, hogy egy párt jelöltje vagy akár önjelölt semmi ellenkezés nélkül mindenki megválassza.
Ez hibás elképzelés bárki részéről...és ugymond nem is demokratikus.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.