Eszenyi Enikő kapta meg idén a Páger Antal-színészdíjat Makón.

Eszenyi Enikő kapta a Páger Antal-díjat

Eszenyi Enikő a Páger-díj átadásán Makón

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A díjat minden évben az a színész nyerheti el, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. A díjat odaítélő zsűri – Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája – úgy döntött, hogy idén Eszenyi Enikő veheti át az elismerést, "Téni bácsi" legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását.

Eszenyi Enikő kapta a Páger Antal-díjat

Eszenyi Enikő a Páger-díj átadásán Makón

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Eszenyi Enikő a debreceni egyetem irodalmi színpadán kezdte pályafutását, a színművészeti után pedig a Vígszínházba került, ahol a szakmai gyakorlatát is töltötte, Páger Antallal is játszott együtt. Eszenyi Enikő jelenleg az intézmény igazgatója.

Huszonöt nagyjátékfilmben és legalább ennyi tévéfilmben szerepelt. Munkásságát Jászai- ás Kossuth-díjjal ismerték el, 2007-ben pedig megkapta a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét.

Makó, Páger Antal szülővárosa 1999 óta minden évben ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban elhunyt mester emléke előtt. A színészdíjat 2002-ben elsőként Halász Judit vehette át, majd Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Kútvölgyi Erzsébet, Rudolf Péter, Cserhalmi György, Gáspár Sándor és Udvaros Dorottya részesült az elismerésben, tavaly pedig Csuja Imre kapta a díjat.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.