Kártalanítják a Honvéd Egészségpénztár tagjait - bizonyos feltételekkel.

Még mindig tart a Buda-Cash bedőlése utáni romeltakarítás, most azok a katonák és rendőrök lélegezhetnek fel, akiknek anno a Honvéd Egészségpénztárban ragadt benn a megtakarításuk – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Két kormányrendelet hatására ugyanis a 28 ezer tagot számláló egészségpénztár tagjai megkaphatják a bennragadt pénzüket, kártalanításra azok jogosultak, akik 2015. március 5-én a rendőrség, vagy a honvédség kötelékében dolgoztak.

A Honvéd Egészségpénztárnak 1,8 milliárd forintja ragadt benn, miután a Buda-Cash és a hozzá tartozó DRB-csoport bedőlt. 

A különféle garanciaalapok – köztük az Országos Betétbiztosítási Alap és a Befektető-védelmi Alap – azonban, arra hivatkozva, hogy a pénztár intézményi befektetőnek számít, nem fizettek kártalanítást. Hiába érvelt az intézmény azzal, hogy a bent ragadt pénz magánszemélyek megtakarítása volt. A Honvéd mellett egy másik kassza is pórul járt: a Provita Egészségpénztárnak is befagyott 130 millió forintnyi betétje a DRB-ben.

A mostani kártalanítás szelektív. Költségvetési pénzből, a honvédség és a rendvédelmi szervek büdzséjéből fizetik ki a tagok egy részét. Hogy pontosan hány egykori pénztártag jut hozzá a pénzéhez, és mekkora összegről van szó, még nem tudni. A rendvédelmi dolgozók február 1. és június 30. között terjeszthetik elő kártalanítási kérelmüket, ezért nincs még adat arra vonatkozóan, hogy a kártalanítás hány embert és mekkora összeget érint majd – közölte a Világgazdasággal a Belügyminisztérium.

A honvédség sem adott pontos információt lapunknak arról, mekkora kártalanítás várható, de a pénztár korábbi közlése szerint 20 ezer fölötti létszámról lehet szó.

"Azokat a pénztártagokat nem kártalanítják, akik nem voltak a honvédség vagy a rendvédelmi szervek állományában a meghatározott időszakban, vagy önkéntes tartalékosként szerepeltek a nyilvántartásban, de a Buda-Cash csődje óta nem voltak szolgálatban. Emellett hiába remélnek kártérítést a Provita tagjai is"  – olvasható a cikkben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.