Rábólintottak Brüsszelben, hogy állami támogatás legyen a beruházásban.

Az erőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az állami tévében már reggel jelezte, hogy Brüsszel ma jóváhagyhatja a bővítést. Aszódi Attila egyébként azt hangoztatta, hogy Paks II. megépítése nem növeli Magyarország Oroszországtól való függését, hiszen ma is atomerőművi blokkokat használ az ország Pakson. A tervezett új blokkokat azért építik meg, hogy fenntartható legyen az atomerőmű teljesítménye a régi blokkok leállítása után is. Szerinte Paks II. nélkül a kieső kapacitást földgázzal működő erőművekkel lehetne a leginkább pótolni, ami növelné Magyarország vezetékes energiaimport-függőségét. – írja a hirtv.hu.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Már most az elején szólok.
Nem Brüsszel a hibás. Ők ugyanis csak azt engedélyezik, ami az uniós jognak megfelelő. Miután a megfelelő változtatásokat sorosbérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk megejtette, az uniós bizottságnak nincs és nem is lehet kifogása az üzlet ellen. Látható, hogy az ország lakosságának az nagyon jó, hogy kifosszák őket, ellopjanak mindent tőlük, de ez az ország választóinak magánügye, nem az európai döntéshozók dolga a lakosság helyett gondolkozni és tiltakozni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
@relatív: Nem kell ahhoz hozzáértőnek lenni, csak alapinformációkkal rendelkezni, tájékoztatni kell, pro és kontra és akkor nincs ilyen baj. A világ jelenleg más irányba megy. A megújulók irányába. Sok helyütt támogatják, sok helyen már nem kell, sőt egymással versenyeznek. Most. Tíz év múlva, nem kell nagy látnoki tehetség, avilág jelentős részén a megújulók fognak uralkodni. Nálunk nem támogatják, hanem még spéci adóztatják is, nem adnak ki engedélyt sem, sőt még csak ki sem írnak a megújulók telepítéséről, felhasználásáról, beveztéséről, mert Magyarország NAGYON ROSSZUL teljesít. Ez persze nem induk, sőt kitörési pont lehetne. Abból a 3000 milliárdból, mai ár, tuti, hogy duplája lesz, tudja Ön mi mindent lehetne csinálni? Magyarország a megújulók Mekkája lenne.
relatív
Kedves ' lusta ', azt hiszem messzire vezetne - és e kereteket jócskán meghaladná - ha energia-hatékonyságról kezdenénk eszmecserét.

Úgy néz ki mindenkinek igaza van, és ráadásul még rányomja bélyegét ennek az eszmecserének a mai regnálók minden szinten tapasztalható harácsolási törekvései, ami minden törekvéseiket legalább IS kétségessé teszi.

Mai ismereteink alapján azonban az un. ' megújuló ' lehetőségeket - több okból IS, hiszen ismeretesek hátrányai IS - nem igazolják előnyösebbnek, mint az ismert megoldásokat. A kapitalista környezetben viszont a megtérülési, rentábilis megoldások továbbra IS előnyt élveznek.
lusta
Igenis altyernatyívát jelentenek a megújulók. Kezdjük az elején egy kis áttekintéssel. Bejön a lengyel kapcsoat is. Annó nagy atomenergia hívő voltam, egyébként most is az vagyok, de én már a jövőbe nézek. Annó a hazai blokk a meg nem valósult lengyel atomerőműből származik. Azóta sincs a lengyeleknek atomerőművük. Jelenleg a lengyel illetékes miniszter, Tchórzewski annyit mondott, hogy jelenleg a hagyományos blokkok gazdaságosabbak az atomerőműnél. Hozzátette, hogy ha esetleg mégis megépülne az atomerőmű, a lengyeleknek a mai napig nincs atomerőművük, semmi esélye sincs a költségvetésből való finanszírozásnak. Tovább ment kijelentve, hogy ez tipikus üzleti vállalkozásés a beruházás is üzleti alapon valósulhat meg. Ha olyan nagy a lengyel-magyar barátság és egyébként is nagy az egyetértés, miért nem kérdezik meg őket? A hagyományos erőművekkel is vannak gondok, míg nekik is engedéltyezte a bizottság a szénerőműveket. Jelenlegkét blokk, összesen 1600, két ezer, meg egy 500 MW teljesítmányű blokkokat építenek négy helyen. Tegyük hozzá, hogy nálunk egy 220 MW-os blokkot újítanak fel.
Ellenben a megújulók a biomasszát, nem az erdőt kivágva, gazdaségosan tudnának működni. Gazdasági számítások bizonyítják, hogy támogatás nélkül egy 5 MW-os kis blokk 6 év alatti megtérülési mutatóval rendelkezik. A napelemek egyre jobb hatásfokkal készülnek és egyre olcsóbbak. Ez a jövő útja, de nálunk csak a hátranyilazás a múltba révedéssel együtt megy. Olyan géniuszok a megmondók, akik szerint semmi értelme a megújulónak, mert éjszaka nem süt a nap és nem mindig fúj a szél. Ilyen zseniális érvelés ellen tényleg nincs mit tenni.
lusta
Persze az atomenergiával jelenleg, mint Tchórzewski is mondta, piaci viszonyok között kell elképzelni a jövőt. Erre pont egy mostani példa a finn Pyhäjoki település mellett épülő Hanhikivi-1 atomerőmű a maga 1150 MW teljesítményével, egy paksi ajánlatú WWER rendszerű blokk épül. Piaci alapon! Közvetlenül a kint dolgozó magyar barátomtól kissé többet tudok az átlagoa magyar pógártól.
human
Soknak tűnik, de energetikai távlatokban nem nagy idő, de 30-50 éven belül fúziós erőművek fognak működni. És mivel ezek teljesen ártalmatlanok (felrobbanhatnak, de ezzel vége is a károkozásnak) tucatszám fognak megjelenni az országokban. Az elektromos áram ára töredéke lesz a jelenleginek és minden elektromos lesz ami eddig fosszilis energiával volt működtetve. A fúziós erőművek kutatásában az ország több egyetemének bevonásával magyar tudósok is részt vesznek.
www.magfuzio.hu
lusta
@human: Jelenleg Franciaországban épül az első fúziós erőmű.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.