Kerényi Imre, Kossuth-és Jászai Mari-díjas rendező, miniszterelnöki megbízott, azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy:

„Ha én szombathelyi önkormányzati képviselő lennék, biztos, hogy megszavaznám színházigazgatónak újra Jordán Tamást, (…) mert egy kreatív alkotó, fontos ember, izgalmas színházat csinál”.

A szombathelyi Weöres Sándor színház igazgatója az atv.hu munkatársától értesült Kerényi Imre méltató szavairól, és – mint mondta – nagyon meghatotta, mivel szemben Eperjes Károly megjegyzésével, Kerényi nem pártpolitikai szempontból, hanem értékalapon közelítette meg az elmúlt években nyújtott szakmai teljesítményét.

A szombathelyi közgyűlés kormánypárti többsége ugyanis múlt héten eredménytelennek nyilvánította a pályázatot, amelyen egyedül Jordán Tamás indult az általa alapított Weöres Sándor Színház igazgatói posztjáért. Annak ellenére döntöttek így, hogy a szombathelyi színház a társulat valamennyi tagjának aláírásával kiadott egy nyilatkozatot, amelyben kifejezték, hogy a színházigazgatóval szeretnék folytatni a munkát. A döntésről Eperjes Károly színész a Vasárnap Reggelnek azt mondta: szerinte bölcs döntést hoztak a városatyák.

„Paradox módon két végletesnek mondható érzelem van bennem: az egyik a határtalan boldogság, a másik a keserűség, és előbbi felülírja az utóbbit”

mondta az atv.hu-nak Jordán Tamás.

Mint mondta, elítéli Dér András pályázatának kiszivárogtatóját, és sajnálja, hogy Dér visszalépett, ugyanakkor hiába kérte, nem segítettek megérteni, mire gondolt, amikor azt mondta, hogy mindezt a kialakult „botrányos helyzetre” tekintettel teszi.

A színigazgató szerint egy közszereplőnek el kell viselnie a támadásokat, ahogy ő is elviselte a „töménytelen mocskolódást”, amikor a Nemzeti Színházat vezette.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész azt sem érti, hogy a szakmai bizottság miért foglalkozott nagy terjedelemben a kiszivárogtatás körülményeivel, és az annak kapcsán kirobbant botránnyal, amely egy közigazgatási jogi probléma, és egyáltalán nem tartozik a kompetenciájukhoz. Majd mindezek után, „groteszk módon” a képviselők megszavazták, hogy nem nyilvánítanak véleményt az ő érvényes pályázatáról, ami egyébként a testület alapvető feladata lett volna.

A város polgármestere ennek a szakmai állásfoglalásnak a hiányára hivatkozva javasolta később a közgyűlésnek, hogy vonják vissza az aktuális pályázatot és írjanak ki újat. Ha tehát voltak az eljárás folyamán „botrányos helyzetek”, akkor azok a szombathelyi közgyűlésben voltak, ahol – Jordán Tamás beszámolója szerint –

a kormánypárti képviselők részéről olyan mértékű inszinuáció érte, hogy ha akarná, bármikor sikerrel nyerhetne velük szemben személyiségi jogi pereket.

Eperjes Károly mondataira reagálva a színigazgató azt mondta, hogy mintha „elvette volna az eszét a politika”, és már nem tud elbizonytalanodni cselekedetei helyességét illetően.

„Megöleltük egymást a szakmai ülés tanácstermének folyosóján, majd félrevonszolt és számon kért azokkal a hazugságokkal kapcsolatban, amiket rólam terjesztenek. Szóhoz sem tudtam jutni, ezért inkább befogtam a száját, és kértem, hogy hadd mondjak végre én is valamit, majd amikor a mondandóm végére értem, dúlva-fúlva elszáguldott”

– mesélte Jordán, aki úgy tapasztalja, hogy némelyeknél a gyűlölet már szenvedélybetegség, amit ha nem tudnak artikulálni, akkor elvonási tüneteik lesznek.

Jordán Tamás szerint Kerényi Imre abban különbözik Eperjes Károlytól, hogy bár „nagyon szélsőségesen politizál és nehéz vele egyetérteni”, mégis értékalapon közelítette meg a kérdést és nem pártpreferencia alapján. Mint mondja, a Nemzeti Színház igazgatójaként, de az elmúlt években Szombathelyen sem engedte meg soha, hogy a politikai meggyőződés bárhogy is befolyásolja a szakmai munkát. Éppen ezért örül Kerényi véleményének, amely nem csak meglepte, de meg is hatotta.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Szamoca, orban focipartnere,... Ok ketten barhol jol megertik egymast, es kozosen is tudnak geciskedni, nem kell nekik felniuk a kovetkezmenyektol...
Jordan Tamasnak a kisujja korme alatt a piszok is tobbet er, mint a fent emlitett ketto...:o(((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
@szaboria1: pontosabban Orbán farát illeti nyelvével...
eugen4402
Szamóca kezdettől fogva egy szerep eljátszásra volt képes...
Hitelesen alakítja az ájtatos, irgalmas szamaritánus szerepét, aki a sivatagban haldokló szomjazóval megosztaná az utolsó(előtti) kulacs vizét is, csak előbb dobna bele egy ciánkáli-tablettát. Azt hiszem, Jordán úr is erre gondolt...
namihami
Ez is olyan szamócás volt. De, hát mi mást várunk, várhatunk tőle és éppen tőle.
kukac50
Nagy baj amikor a politikusok bele ütik az orrukat abba amihez nem értenek!
Mindig a helyi közösségnek kell megválasztani azt akit Ők érdemesnek látnak!
Ez érvényes minden területre!
nezelodo
Hát igen, ilyen az istenfélő elhivatott színész, aki a rendszerváltás előtt akkor vette a szájára Isten nevét, ha káromkodott. Ma imával fekszik és kel, mégis képtelen keresztényként viselkedni, hiába tömjénezi önmagát a mély vallásossága miatt. Ugyanolyan pitiáner maradt mint annak előtte, mielőtt felfedezte az új üzleti lehetőséget, az istenhitet. Ha ezeket én találtam volna ki, semmit sem érne, de pályatársai, volt kollégái árnyaltan és kevésbé árnyaltan ekképpen értékelik a meghasonlását.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.