A paksi atomerőmű bővítése helyett a magyar otthonok energiafelhasználásának korszerűsítését javasolja a Demokratikus Koalíció (DK) – mondta Oláh Lajos országgyűlési képviselő vasárnap az MTI-nek.

A DK politikusa, független képviselő budapesti sajtótájékoztatója után telefonon azt mondta: a paksi bővítésre fordítandó háromezer milliárd forintot lakossági önrésszel és kedvezményes bankhitellel megháromszorozva olyan energiahatékonysági beruházást javasolnak, amelynek eredményeként minden magyar háztartás 40-50 százalékos energiamegtakarítást érhetne el.

Az ellenzéki képviselő kifejtette: Paks II. soha meg nem térülő beruházás lenne, amely előreláthatóan környezeti problémákat és jelentős energetikai kiszolgáltatottságot okoz az országnak. Lakossági önrésszel és kedvezményes bankhitellel kiegészítve viszont kilencezer milliárd forintból 10 év alatt szinte minden magyar háztartás korszerűsíthetné energiafelhasználását.

Az egyebek mellett kazáncserét, ablakcserét, szigetelést, napenergia-alkalmazást tartalmazó beruházás hosszú távú megtakarítást jelentene a lakosságnak, hiszen jelentősen csökkenne a rezsi – hangsúlyozta. Csupán a tetőszigeteléssel 10-20 százalékos megtakarítás érhető el, a teljes energiahatékonysági felújítás pedig hosszú távon 40-50 százalékos energiamegtakarítást jelentene háztartásonként – tette hozzá.

A lakossági önrész 3,5 millió háztartással számolva 2,5 millió forintos költséggel járna háztartásonként, amelyet kedvezményes – lehetőleg kamattámogatott – hitelből is lehetne fedezni, ez a hitel viszont a rezsiköltség csökkenéséből nagyon könnyen és gyorsan visszafizethető lenne – jelentette ki.

Emellett míg a paksi beruházás nagy multicégeknek kedvezne, a DK által javasolt program nagyon sok magyar kis- és középvállalkozásnak adna munkát. Ennek köszönhetően az állami önrész jelentős része is megtérülne többi között adók formájában.

(MTI)

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
Ez igaz! De ha jól emlékszem a fidesz kezdte a lakások hőszigetelését. Az ablakcsere a legfontosabb.
Ezt tehetnék akár ingyenessé is nagyobb befektetés lenne mint az atom.
Béla333
@1magyar: 08.03
Rosszul emlékszel! Az LMP már a Parlamentbe kerülése óta harsogja, hogy nem energia kell, hogy a rossz hőszigetelésű házakkal az utcát fűtsük, hanem meg kell fogni az elszökő energiát és hőt!
Pl.:
www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2013/december/3140-politikai-partok-epuletenergetikai-tervei
2013. december 2
"Gépészet nélküli szigetelés és nyílászárócsere
LMP
... a támogatási rendszereknek, a szakmai útmutatásoknak és a szabályozási környezetnek is a komplex felújítások elsőbbségét kell támogatnia."

Listánk sajnos nem teljes, mivel a Demokratikus Koalíció (DK) nem tartotta olyan fontosnak, hogy több mint egy hónap alatt megküldje válaszait. "
hetöndöe
@Eriksson: "Az egymást váltó két elszámoltatási biztos által elindított csaknem ezernyolcszáz vizsgálatból mindössze az ügyek három százalékában, hatvanegy esetben született büntetőfeljelentés, ám ezek közül huszonnégyben már a vizsgálati szakaszban megszüntették a nyomozást, és mindössze hét esetben – az ügyek 0,3 százalékában – történt vádemelés. A kormányváltás idején Lázár János által emlegetett „tizenhárom legmocskosabb ügy” többsége a bírósági szakba sem jutott el, amelyekben pedig vádat emeltek, ott bűncselekmény vagy bizonyítottság hiányában felmentették a vádlottakat. A megvádolt nagyvadak közül Gyurcsányt még a vádlottak padjára sem sikerült ültetni, Juhász Ferencet, Szilvásy Györgyöt, Molnár Gyulát, Weinek Leonárdot, Laborc Sándort pedig felmentette a bíróság. Abban az egy-két ügyben pedig, amelyben részben megállapították a bűnösséget, a kormánypropaganda által beharangozott évtizedes büntetések helyett vagy felfüggesztett, vagy az előzetes letartóztatás idejével azonos időtartamú börtönbüntetést szabott ki a bíróság."

168ora.hu/vasarhelyi-maria-elszamolas-kontra-leszamolas/

Ha nem megy a matek,kérj telefonos segítséget.:-)
Béla333
@hetöndöe: nol.hu/belfold/partkecske__kozkaposzta
"„Polt Péter ciklusának üzenete az volt, hogy megfelelő politikai háttérrel mindent meg lehet úszni.” Ez az üzenet „bizonyosan bátorítólag hatott azokra, akik az elmúlt nyolc évben dézsmálták a közpénzeinket”. „„A Polt-ciklus hatása tovább él abban a látszatban, hogy a korrupció a politikai térnek azt a részét jellemzi csupán, amely nem tudta általánosan megszervezni a büntetlenségét. E látszat kedvezményezettjei mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a korrupció elleni háborgás és fellépés ne normatív, hanem szelektív legyen, s a politikai harc szempontjai alá rendelődjön."

Nálunk csak bűncselekmények vannak, politikusi lopkodás van, de elkövető az szinte egy szál sem...
Eriksson
Ha nincs fűtés, nincs mit benn tartani a szigeteléssel.
hetöndöe
@Eriksson: "Bölcs" gondolat,olyan Rezsi Szilárdos színvonal.:-)
Az átkos "zemútnyocba" biztosan ezért volt felállványozva a panellakások tömkelege szigetelés céljából,mert sehol nem volt fűtés.:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.